Z majhno pozornostjo lahko nekomu polepšate december

Dobrodelne akcije prazničnih obdarovanj: ne le otrokom, vse več pozornosti tudi za starostnike.

2.12.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Z majhno pozornostjo lahko nekomu polepšate december

Po vsej nakupovalni noriji, paketih, ki jih po črnem petku in spletnem ponedeljku dostavljavci komaj zmorejo prinesti do vseh vrat, in ob poplavi materialnih reči, s katerimi se še toliko bolj zasujemo decembra, se hkrati opomnimo, da je praznični čas velikokrat težak in boleč za tiste, ki zaman čakajo na darila. Letošnji december bo ob pandemiji in številnih omejitvah dodatno otežil situacijo.

Da vseeno ne bo manjkalo nasmehov na obrazih otrok in tudi drugih socialno ogroženih ljudi, med katerimi je tudi v tem času še posebej ranljivih starostnikov, lahko pomaga tudi vsak sam. Številne dobrodelne akcije in obdarovanja, za katere skrbijo srčni prostovoljci, naj ne bodo le stvar odobravanj in všečkov, naj postanejo tudi stvar akcije, dejanskih daril – in iskrenih trenutkov sreče za nekoga tam, morda niti ne tako daleč stran.

Tu je nekaj dobrodelnih akcij, preko katerih lahko tudi sami nekoga obdarite in poskrbite za dobro delo.

Božiček za en dan

Božiček za en dan lahko postane vsak. Najprej se mora registrirati na spletni strani, nato izbrati otroka, ki ga želijo obdariti, in pri tem izbrati tudi zbirno mesto, kamor bo darilo dostavil. »Okrašeno, napolnjeno in z etiketama opremljeno darilo nato dostavi na izbrano zbirno mesto. Da bodo darila nato prišla v prave roke, poskrbimo mi,« zagotavljajo.

Odmevna akcija poteka že osem let in dosega izjemne razsežnosti. Potem ko so leta 2012 obdarili 225 otrok, je bilo lani teh že več kot 13.000. Povezali so se s socialnimi ustanovami in dobrodelnimi združenji, ki jim vsako leto posredujejo sezname otrok, tem so se v zadnjih letih pridružili tudi starostniki.

Kako pripraviti darilo? Poišči škatlo za čevlje s pokrovom, vsakega posebej zavijte v papir in jo okrasite, nato pa napolnite škatlo z darili. Vsako mora vsebovati: nekaj za cartanje,nekaj za osebno higieno, šolske potrebščine, igračo, oblačilo, sladkarije. Ker na zbirnih mestih vsa darila skrbno pregledajo, škatle ne zmete zapečatiti ali zavijati posameznih predmetov. Okoli nje enostavno napeljite elastiko in jo odnesite v zbirno mesto.

Več o akciji Božiček za en dan boste izvedeli v pogovoru z ustanoviteljico Savino Goličnik, ki ga bomo na Mični objavili v prihodnjih dneh.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BZ1D (@bozicekzaendan)

Mala pozornost za veliko veselje

Že v sklopu akcije Božiček za en dan se zadnja leta bolj pozorno spominimo tudi starostnikov v domovih za starejše občane. Ena njihovih glavnih zagovornic je Ana Petrič, direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice pri Ljubljani, ki pa je tudi pobudnica akcije Mala pozornost za veliko veselje, v kateri zbirajo voščilnice za starostnike. Akcijo so prvič pripravili pred petimi leti, prvič so razveselili le oskrbovance v Notranjih Goricah, že lani pa jih razposlali več kot 6000, letos pa so si zadali, da jih bodo zbrali kar 21.000 - toliko je namreč vseh starostnikov, ki bivajo po domovih oziroma centrih za starejše po vsej Sloveniji. 

»Namen je vložiti malo svoje energije, kreativnosti, časa in polepšati nekomu praznike. Letos je pravi čas za to. Pretežno se zadržujemo doma in s svojimi najdražjimi, ta projekt je lahko zanje lepo sporočilo o solidarnosti, medgeneracijskem sodelovanju, pomoči, upanju. Gre za to, da naredimo nekaj dobrega, pozitivnega. Imam tudi občutek, da so ljudje razumeli, da je virus največ škode naredil starostnikom. Zato so potrebne vse te male pozornosti, katere jim bodo sporočile, da niso sami. Imajo vse nas. Točne številke vam še ne smem povedati. Lahko vam povem le to, da smo zastavljen cilj dosegli. Vse, kar bo več bomo razdelili tudi med starostnike v skupnost. Povezali smo se z izvajalci pomoči na domu, društvi, katera bodo obiskovala starejše v decembru in tako bo prav vsako voščilo dobilo svojega prejemnika,« je povedala pobudnica akcije, tudi letošnja prejemnica priznanja jabolko navdiha. 

Oskrbovanci so sicer prejeli tudi darila preko Božička za en dan: »Pomenijo ogromno, hkrati pa so njihove želje izjemno skromne. Običajno si želijo nekaj za osebno higieno, kavo, tople nogavice in kakšen bonbon.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Petrič (@petric.ana10)

#projektVida

V društvu Humanitarček s predsednico Ninno Kozorog so lani s Projektom #Vida odstirali presunljive zgodbe starostnikov, ki so mnogokrat potisnjeni na družbeni rob. Nagrajeni za najboljši prostovoljski projekt leta 2019 celo leto opravijo ogromno dobrih del, za praznični čas pa letos pripravili akcijo Rudl za #vide. »To je pravzaprav nadaljevanje lanskoletnih »lunch paketov«, t. i. daril z namenom. Namesto daril, ki nimajo posebne čustvene vrednosti namreč poskušamo ljudem ponuditi nekaj, kar bo na eni strani uporabno, na drugi strani pa bodo z nakupom prispevali k nakupu toplih obrokov za starostnike, ki živijo pod pragom revščine,« so povedali v društvu. K projektu so povabili »drožmojstrico« Anito Šumer, ki je za ta namen »posodila« svoje droži, t.i. Rudla, v paketku pa je knjižica zgodb njihovih starostnikov in receptov.

Kot pravijo v društvu, je odziv odličen. »Nekako so ljudje v teh časih karantene vsi začeli peči doma, zato je pravzaprav še kako primerno darilo. Marsikdo pa je vesel, da so zbrani recepti, ki niso samo kruh, ampak dejansko uporabnir ecepti tudi za začetnike.« Sicer pa so si njihove Vide največkrat zaželele »džezve za kavo, pa lončkov za čaj, pogosto tudi krem za boleče sklepe«.

Sicer pa v društvu preko portala Dobrodelko pripravljajo tudi obdarovanje skriti božiček starostniku in tudi skriti Božiček brezdomcu. Ob tem vabijo vse, da »si naložijo aplikacijo HumiApp, s pomočjo katere bomo skupaj pomagali čez december. Za nas se namreč začenja 30 dni za 30 srčnih dejanj, ko bomo vsak dan naredili eno srčno dejanje.« Prek portala Dobrodelko sicer vse leto ciljno pomagajo do materialnih dobrih, prav tako s »skritim botrom položničarjem«, preko katerega lahko vsak mesečno ali občasno pomaga z neposrednim plačilom položnic starostniku.

Božičkova tovarna daril

Škratje prostovoljci delajo tudi v Božičkovi tovarni daril, ki jo je ustanovilo celjsko društvo Enostavno pomagam. Začeli so ga leta 2015, iz leta v leto pa je Božičkova tovarna daril povezala vedno več ljudi, vsako leto lahko obdarijo več otrok. »Ponosni smo na vse naše Božičkove pomočnike, ki so v zadnjih letih zavili darilo v naši tovarni. Še bolj pa smo ponosni na najmlajše pomočnike, ki se odpovejo svojemu darilu in ga raje namenijo za obdarovanje otrok iz socialno šibkejših družin ter jim s tem polepšajo božično jutro. Le kaj je lepšega kot to, da starši vidijo, kako se je njihova dobrosrčnost prenesla na potomce,« so zapisali na svoji spletni strani.

Kot pravijo, je čar Božičkove tovarne daril tudi ta, da ga otroci dobijo na domači naslov. Pri tem jim pomagajo tudi gasilci in policisti. »V času dostave se veselimo dveh stvari - ker smo uspešno obdarili vse otroke ter zaključili projekt in ker smo pričarali nasmeh ter solze sreče na obraze otrok na božično jutro. Hkrati pa nas zelo žalostijo vse te zgodbe in stiske, ki nam jih starši povedo in ko se na lastne oči prepričamo, v kakšnih razmerah živijo.«

Vsak, ki želi pomagati v Božičkovi tovarni daril najprej izbere poštni predal otroka, določi darilni paket, ki so prilagojeni starosti in spolu otroka, vsebujejo pa najmanj 5 stvari in tako postanejo Božičkovi pomočniki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enostavno pomagam (@enostavnopomagam)

Trije zimski botri

Vseslovenska akcija z odličnim odzivom je tudi Trije zimski botri. Gre za projekt, ki so ga tri prijateljice - prostovoljke začele decembra 2013 v želji, da bi s pomočjo prijateljev v prazničnih dneh obdarile nekaj pomoči potrebnih otrok.

»Ker želimo, da vsak otrok dobi točno tisto, kar si je zaželel, obdarovanje poteka tako, da v sodelovanju z enotami Zveze prijateljev mladine Slovenije in drugimi humanitarnimi in dobrodelnimi društvi ter organizacijami pridobimo pisemca otrok iz socialno nespodbudnih okolij. V njih so napisane njihove skrite želje. Pisma uredimo in naložimo na spletno stran, kjer si obdarovalci lahko izberete svojega. Darilo do navedenega roka pripravite, zavijete in dostavite na enega izmed zbirnih in prevzemnih mest oziroma ga k nam ali v kraj otroka pošljete po pošti. Veliko otrok, ki ste jim polepšali praznične dni, se svojim obdarovalcem s pisemcem zahvali in tako lahko vsi doživimo radost in veselje obdarovanja,« so zapisali v humanitarnem društvu Trije zimski botri.

Preberite še: Družinska terapevtka pred sezonskim obdobjem depresij: Zdaj moramo še bolj paziti nase

Morda vas zanima tudi: Nakupovalna norija v času pandemije: bomo varčevali ali se tolažili z darili? (odgovarja psihologinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)