V teh primerih (celo najboljši prijateljici) brez slabe vesti lahko rečete ne

Obstajajo situacije, v katerih bi - ne glede na to, kako močno želite ugajati - morali brez pomisleka reči ne.

26.2.2019 ob 4:58

zamisljena_zenska.jpg

Težko je tedaj, ko vas nekdo prosi za uslugo ali pomoč, reči ne. Celo Oprah Winifrey je v svoji knjigi Kaj zagotovo vem (What I Know for Sure) zapisala, da se le težko upre želji po ugajanju in zato s težavo reče ne.

A ko vas v službi čaka polno dela, doma pa nešteto opravil, komaj zmorete opraviti vse svoje naloge, kaj šele tiste, ki bremenijo nekoga drugega.

Zato naslednjič, ko vas bo Meta prijazno prosila, da bi ji storili uslugo, vam pa bo to povsem podrlo načrte in urnik, zavarujte sebe in ji pojasnite, da žal ne morete pomagati.

Včasih je to povsem upravičeno in zato, ker ji ne boste priskočili na pomoč, ne boste slaba prijateljica. Kdaj je več kot pametno reči ne in zakaj, pojasnjuje Pure Wow.

Kadar bi usluga nekomu povsem podrla vaše načrte

Načrtujete z namenom. Zato, da zadano izpolnite. Torej: če je na vašem seznamu obisk telovadnice, prijateljica pa vas prosi, če bi se oglasili pri njej in ji pomagali prestavljati pohištvo, se vljudno opravičite: "Oprosti, ampak sem na poti na telovadbo. Zmeniva se raje za kakšen drug dan." Težava rešena.


Če na voljo nimate niti 24 ur

Radi imate prijateljico iz srednje šole, a če vas dve uri pred načrtovanim izletom prosi, če bi se lahko oglasili pri njej in ji pomagali sestaviti predstavitev projekta, ki jo čaka naslednji teden, bi najraje zakričali.

Namesto tega ji pojasnite, da ste ravno sredi nečesa ter da se boste raje oglasili ob koncu tedna. In prinesli vino. Tega ne bo mogla zavrniti.


Kadar ste zaradi prošnje v zadregi

Prijateljica prijateljice je slišala, da je v vašem podjetju zanjo primerno delavno mesto in prijateljica vas prosi, če bi zanjo rekli dobro besedo.

Ni treba, da ste nesramni, a vi osebe, ki bi ji storili uslugo ne poznate in težko jamčite zanjo. Povsem sprejemljivo je, da prošnjo zavrnete. Vljudno, obzirno, a odločno. Tako kot vsi ostali naj pošlje prošnjo.


Če ste že tako preobremenjeni

Vaši dnevi so natrpani in včasih res ne veste, kje se vas drži glava. Le s težavo krmarite med svojimi obveznostmi in praktično nemogoče je biti na uslugo drugim. Vsaka prava prijateljica bo to razumela in ne bo, ker ji boste odrekli pomoč, kuhala zamere.


Če usluga vodi v nejevoljo

Pripravljeni ste pomagati, ker se nočete zameriti, a pri sebi zavijate z očmi in zadržujete jezo. Kadar tedaj, ko bi storjena usluga v vas zbudila nelagodje in tesnobo, je bolje reči ne. Kajti v nasprotnem primeru se bodo med vami in prijateljico kopičile neizrečene zamere, ki bodo na koncu vodile v spor.

Torej: tisti, ki vas vedno znova prosi, če lahko sprehajate njenega psa tedaj, ko ona potuje, lepo pojasnite, da tokrat ne bo šlo in ji ponudite drugo rešitev: slišali ste za res dober pasji hotel.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Jokate med filmi? Poglejte, kaj to pove o vas ali pa 4 osnovna pravila za nego las, ki bi jih morali upoštevati vsi

Priporočamo tudi: 12 stvari, ki jih nikoli ne počnite, če se odločite za tattoo (nasvet slovenske tetoverke)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)