Uživajte v zimskih radostih po Sloveniji: kje in kako

Raje kot na oblegane izletniške točke se podajte v neznano in uživajte v lepi naravi.

16.1.2021 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Uživajte v zimskih radostih po Sloveniji: kje in kako

V času pandemije, ko smo omejeni na vsakem koraku, nas razveseljuje vsaj zimska idila in vabi k aktivnostim v naravo. Smučišča so sicer zaprta, a imamo še kup drugih možnosti za preživljanje prostega časa na snegu.

Tek na smučeh

Snežna odeja in hladne temperature omogočajo pripravo tekaških prog tako na uveljavljenih in obleganih tekaških lokacijah, kot so Rateče, Pokljuka, Rogla, Jezersko in Logarska dolina. Te lahko obiščete le znotraj svoje regije, sicer pa tudi v svoji okolici poiščete kakšen tekaški poligon. Našli jih boste tudi v Medvodah, v Logatcu, na Mariborskem Pohorju, na Kopah, Cerknem, priljubljena tekaška točka je tudi Bloška planota, tudi v dolini Soče lahko tečete, v Logu od Mangartom.

Zdaj, ko smučišča in drugi športni centri ne smejo obratovati, se je treba pač znajti. Priprava tekaške proge ni nobena znanost, kakšni zagreti tekaški zanesenjaki si »tir« za klasično tehniko teka uredijo kar sami.

Poskusite si opremo izposoditi v kakšni športni trgovini. Tudi če boste na smučeh tekli prvič, brez strahu, hitro se boste znašli. Je pa bolje, da morda začnete s klasičnim korakom in pozneje poskusite tudi drsalno tehniko. Telo vam bo hvaležno, smučarski tek je ena najboljših zimskih vadb, hitro se boste razmigali in spotili – pazite, da se ne prehladite!

Krpljanje in pohodništvo

Zdaj, ko je v hribih debelina snežne odeje zares zajetna, je kulisa izjemna. Če se boste podali na pohod, ne pozabite na palice in dobro obutev, toliko lažje pa boste po celem snegu hodili s krplji. Te si enostavno pritrdite na pohodne čevlje, zaradi velike površine pa se na njih ne boste pogrezali globoko v sneg. S krplji, ki so jih že vrsto let nazaj za hojo uporabljali v zasneženih prostranstvih Kanade in Aljaske, se lahko podate tudi v zelo globok in mehak sneg.

Čeprav se na pogled zdi le kot lahkotna hoja, pa se boste ob tem zelo dobro razgibali. Sneg vas bo prijetno utrudil in vam pognal kri po žilah.

Tudi krplje si lahko izposodite v športnih trgovinah. Športni krplji so izdelani iz aluminija, gume in drugih visoko tehnoloških materialov, zato so lažje, obstojnejše in manj zahtevne za vzdrževanje.

Na krpljanje se lahko podate praktično povsod, v vseh regijah, le na malo višjo nadmorsko višino se morate podate. Ni treba, da izbirate preveč zahtevne vzpone, raje se podajte po lažjih poteh in uživajte v zasneženi pokrajini.

Drsanje

Letos so zaradi pandemije drsališča v mestnih središčih zaprta, so pa nizke temperature že poskrbele za nekaj naravnih drsališč. Preverite, ali je v vaši bližini kakšen zamrznjen bajer ali pa večje jezero. Toda previdno! Nujno preverite debelino ledu, velikokrat so namreč jezera zelo neenakomerno zamrznjena. Bohinjsko jezero denimo zelo redko zamrzne, nevarno je lahko tudi presihajoče Cerkniško jezero. Kako preverite debelino ledu in kaj storiti, če se led pod vami udre, preberite tukaj.

Sicer pa na drsanje v osrednji Sloveniji vabi Rakitna, v Ljubljani Koseški bajer, pa Jezersko, Jasna v Kranjski Gori, Mariborčani so že od nekdaj drsali na Treh ribnikih … A preden se podate na lokacije, najprej preverite, ali je drsanje sploh mogoče.

Če je debelina ledu dovolj debela, organizirajte hokejsko tekmo.

Sankanje

Najbolj preprosta in priljubljena zabava na snegu, zlasti če imate otroke, je seveda sankanje. Če se le da, se podajte nekam, kjer ne boste z avtom obtičali na parkirišču. Na Veliki planini je denimo zares prava pravljica, raj za sankače, uredili so tudi tekaške proge, a bodo policisti zaradi gneče avtomobilov ta konec tedna še posebej budno spremljali stanje ob teh planinskih postojankah.

Ta konec tedna bo precej omejen tudi dostop do Kranjske Gore, kjer poteka tekmovanje za Zlato lisico. Ker gre za dogodek zaprtega tipa, bo policija že kontorle izvajala že na avtocestnem izvozu Hrušica.  Predvidena je tudi zapora kolesarske poti od bencinskega servisa Petrol v Podkorenu do tekmovališča.

Prihodnji konec tedna bo zaradi tekem v ženskih smučarskih skokih na Ljubnem zaprt dostop do Logarske doline, kjer bodo prebivale tekmovalke.

Sankanje z bobom, lesenimi sanmi, lopatkami lahko postane še nekoliko bolj adrenalinsko, če se na sneg podatke z velikimi napihljivimi obroči in blazinami, se na sankanje podate ponoči, z naglavnimi lučkami ali pa priredite tekmovanje.

Nekaj predlogov za sankališča: Straža, Senožeta, Pokljuka, Kriška planina, Stari vrh, Soriška planina, Ljubelj,

na Štajerskem Rogla, Areh, Mariborsko pohorje, Ribniška koča,

v osrednji Sloveniji Rakitna, Katarina, Šentjošt nad Horjulom, Skirca,

v Zasavju Vidrga, Kal …

Otroška igra

Preživljanje časa na snegu z otrokom pa je lahko tudi zelo poučno. Prva leta življenja se otroci šele spoznavajo s snegom, mnogi pa nad njim niso najbolj navdušeni. Delanje angelčkov in postavljanje snežakov naj jim sneg priljubi, sicer pa bo za manjše otroke dobra gibalna vaja že sama hoja po snegu, drsenje po hribu navzdol, lovljenje ravnotežja in padanje na mehka, a mrzla tla.

Sicer pa si lahko igro na belem snegu popestrite z barvami: v razpršilnik zmešajte barvo, otrok pa lahko z njim po snegu ustvarja. Iščete in izdelujete lahko ledene obeske: kamenčke, iglice, storže dajte v modelček za led in jih zamrznite, nato pa obesite zunaj. Lahko se igrate lov na skriti zaklad, ki ga zakopljete v sneg ali pa skrivalnice med kupi snega.

POLICIJA OPOZARJA:

Pred prihajajočim vikendom, ko bo lepo vreme vabilo h gibanju na prostem, policisti svetujemo, da se ne odpravljate na najbolj priljubljene turistične točke. Raje izberite manj oblegane destinacije, kjer ni gneče in boste prav tako lahko zdravo in varno uživali v naravi. Spoštujte tudi vse prometne predpise in parkirajte svoja vozila samo na označenih parkirnih mestih oziroma tako, da ne ovirate ali celo blokirate poti za intervencijska vozila, prevoz in opravljanje del domačinov. Pozivamo k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. V kombinaciji s preventivnimi ukrepi so odločilnega pomena. Še vedno je prepovedano zbiranje ljudi, velja tudi omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Prehajanje med občinami zaradi športno-rekreacijskih dejavnosti individualnega značaja je dovoljeno samo znotraj iste statistične regije, vendar prebivalce pozivamo, naj ravnajo odgovorno in se v primeru povečane zasedenosti rekreativnih površin v posameznem kraju namenijo drugam. Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni zadostne medsebojne razdalje (manj kot 3 metre), je obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. Preventivni ukrepi so odločilnega pomena.

Preberite še: Zakaj je dobro, da tudi v hladnem vremenu raje telovadite zunaj

Morda vas zanima tudi:  Preprosta dejanja za več serotonina in posledično boljšo voljo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)