Ustvarjamo z otroki: Tri umetnine, ki nastanejo na plaži

Iz mivke lahko naredimo več kot le peščeni grad; naj nam čas pokaže sončna ura.

14.8.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: T. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Tri umetnine, ki nastanejo na plaži

Verjetno ni otroka in mladostnika, ki ne bi ljubil uživaških dni ob morju. Dovolj so že sonce, plaža in morje, če pa dodamo še družbo prijateljev, se dnevi z lahkoto zapišejo med najlepše spomine na otroštvo. A čeprav se med plavanjem in čofotanjem, iskanjem školjk in delanjem bazenčkov v slane morske dni dolgčas ne more prikrasti, je poletni oddih lahko še bolj nepozaben.

Vsak lahko naredi potičko iz mivke ali se preizkusi v gradnji peščenega gradu, a zakaj se ne bi raje pozabavali z znanstveno obarvanim peščenim vulkanom? Namesto bazenčka poskusimo narediti sončno uro. Spomin na te izjemne dni niso nujno »le« ogrlice iz nabranih školjk, temveč lahko v kovčku prinesemo svečo, ki smo jo naredili sami iz mivke s plaže!

​Znanost je zabava

Radovednež, v katerem se skriva žilica malega znanstvenika, je verjetno že slišal, da lahko iz preprostih kuhinjskih sestavin ustvari bruhajoči vulkan. Dovolj sta že soda bikarbona in alkoholni kis v kozarcu, da se zaradi kemične reakcije začne soda peniti, dvigovati in se kot bela peneča se lava razlivati prek roba. Podoben eksperiment lahko naredimo tudi na plaži, ki bo imel, vsaj za otroke, dodano vrednost: packanje. Pa še pospravljati ne bo treba!

Začnemo preprosto z oblikovanjem peščenega stožca, in sicer na mivko postavimo kanglico, lahko tudi prazno pločevinko, jogurtov lonček ali kaj podobnega, ter jo obdajamo z mivko, dokler ni naš peščeni (mirujoči) ognjenik oblikovan. Seveda s kratersko odprtino na sredini (to je s peskom obdana kanglica), v katero vsujemo skodelico ali dve sode bikarbone, dolijemo alkoholni kis – in čarovnija se bo začela dogajati v nekaj trenutkih. Za vau učinek dodamo nekaj jedilne barve in bruhajoča lava ne bo več bela, ampak modra, oranžna, vijolična.

(Ne)pomemben čas

Na uro na morju običajno ne gledamo, razen ko se bliža čas kosila ali sladoleda. A ustvarjanje sončne ure v mivko je vseeno kratkočasno, najboljše pa je, da se je lotite že zgodaj zjutraj, ko se sonce zbuja. Poiščite vedno sončen in raven košček plaže, izbrano površino čim bolj zgladite, nanjo pa s palico izrišite krog.

Bolj ustvarjalne duše s čutom za estetiko lahko krog poudarijo s kamenčki, morda tudi s školjkami, da bo sončna ura že na pogled mala umetnina. Na sredino zapičite daljšo palico, nato pa se začne igra čakanja. Ob prvi polni uri po začetku izdelave poglejte, kam je padla senca palice, in jo, morda z večjim kamnom, označite na krogu. Vrnite se čez 60 minut, poglejte, kam je zdaj padla senca, ter spet označite s kamnom. In tako vsako polno uro do konca dne, ko bo sončna ura dokončana.

Iz luknje sveča

Najlepše spomine nosimo v srcu, vseeno pa je lepo domov prinesti kaj oprijemljivega, kar nas bo spomnilo na te dni. Včasih je to zanimiva školjka ali nenavadno oblikovan kamenček, lahko se poigramo z zabavnim fotografiranjem z učinkom iluzij (saj veste, tisto, ko je na fotki videti, kot da med dvema prstoma držimo sonce). Lahko pa nas na poletje spomni migotanje prižgane svečke, ki smo jo izdelali s pomočjo mivke. Na samotni plaži jo lahko naredimo kar na obali, kjer v mivko skopljemo luknjo poljubne oblike, takšne, kakršne oblike svečko si želimo.

A bolj zanesljiva možnost je, da mivko v večji posodi, morda lavorju, prinesemo pred šotor ali apartma ter se lotimo dela na tej naši »mini plaži«. Za začetek skopljemo luknjo. Najbolje, da mivko sprva navlažimo, saj se bo sicer nenehno vsipala in sproti zakopavala naš trud. Ko smo zadovoljni z obliko, v stene luknje pritisnemo lepe kamenčke, školjke, kakršne želimo, da krasijo svečo. V drugem koraku okoli palčke, ki naj bo daljša kot premer naše blatne luknje, zavežemo stenj in jo položimo prek luknje. Pri tretjem koraku moramo biti pazljivi, pomagajo ali nadzorujejo naj odrasli.

V vodni kopeli stalimo vosek (kupljen ali pa uporabimo stare sveče), ki mu po želji dodamo eterično olje in/ali živilsko barvilo, vse pomešamo s palico, staljeno, barvito in dišečo zmes pa počasi vlijemo v kalup, peščeno luknjo. Pustimo čez noč, zjutraj pa svečo previdno vzamemo iz mivke in mivkaste ostanke previdno oščetkamo s čopičem. 

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Znanstveni poskusi, ki jih lahko pojemo

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Kakšne umetnine lahko nastanejo na plaži!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)