Tri tolažbe ali zakaj je z drugim otrokom lažje

Starševstvo obljublja veliko lepih in manj lepih presenečenj, a pri drugem otroku je vse mnogo lažje kot pri prvem.

2.1.2022 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tri tolažbe ali zakaj je z drugim otrokom lažje

Rojstvo prvega otroka v življenje staršev prinaša veliko novosti, lepih in manj lepih presenečenj ter tudi nemalo razlogov za zaskrbljenost. Zadeva je v resnici nemalokrat zelo stresna, zlasti prvih nekaj mesecev.

Kaj pa, ko na svet prijoka drugo dete? Verjemite, tedaj je vse lažje, bolj sproščeno in bolj predvidljivo. Od kje ta sprememba, pojasnjuje Miss mama.

Veste, kaj počnete

Do sedaj že znate prepoznati, kdaj je otrok lačen, utrujen, kdaj je plenica polna in kdaj ga mučijo krči. Veste, kako ga skopati in se zadeve lotite brez nepotrebnega stresa. Pri prvem otroku osvojene praske in tehnike so tu nedvomno v pomoč, saj se ne učite iz čisto začetne točke.

Drži, vsak otrok je drugačen, a osnove, ki zadevajo nego, ostajajo pri vseh enake.

Veste, da je vse le obdobje

Ko prvič postanete starši se vam zdi, da se nekatere faze razvoja nikoli ne končajo. Krči trajajo v nedogled, zobki izraščajo neskončno dolgo, hranjenje na dve uri se kar ne konča.

A ko dobite drugega otroka, že veste, da v resnici nič ni večnega in da vse faze razvoja, prijetne in neprijetne, enkrat minejo. Zagotovo.

Prezaposleni ste, da bi se obremenjevali z malenkostmi

Najbolj pomembna postavka: ko ste prvič starš, opazite vsako, še tako majhno spremembo pri otroku in mnoge zbujajo skrbi: rdeč madež od pleničke, mozoljček na bradici, malce neobičajen jok. Oboroženi s teoretičnim znanjem in podatki informacije prenašate v prakso in v zadregi velikokrat kličete zdravnika.

Pri dveh malčkih je časa malo manj, tako je vse skupaj veliko boj sproščeno, saj se ne obremenjujete z malenkostmi, konec koncev iz izkušenj že veste, kdaj je skrb upravičena in kdaj povsem neutemeljena.

Preberite še: Trik za hitro previjanje, če imate nemirnega dojenčka (VIDEO)

Morda vas zanima tudi: Sedem napak pri vzgoji, zaradi katerih vam otrok (in kasneje najstnik) ne zaupa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)