Toksično prijateljstvo: 12 vrst prijateljev, ki se jih morate čim prej znebiti

Prijateljstvo je nepogrešljiva sestavina življenja, a nekatere osebe vanj žal ne prinašajo nič dobrega.

11.6.2022 ob 6:34 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Toksično prijateljstvo: 12 vrst prijateljev, ki se jih morate čim prej znebiti

Pravi prijatelji so neprecenljivi in druženje z njimi prinaša veliko dobrega. Žal pa vsi prijatelji niso dobrodošla družba. Nekateri ustvarjajo toksične odnose in bi se jih zato morali čimprej znebiti, opozarja Your Tango.

Kritik

Upravičena kritika je vedno na mestu in pravi prijatelj jo zna podati, česar mu ne bi smeli nikoli zameriti.

Vendar pa nekdo, ki v vsemu, kar počnete, kar si zamišljate in kar načrtujete vidi le slabe stvari in vas ter vaša dejanja samo kritizira, ni človek, ki bi ga morali sprejeti v ozek krog prijateljev.

Prijatelja, ki v vaše življenje vnaša zgolj negativno energijo in zbija samozavest, res ne potrebujete.

Terapevt

Nasveti so dobrodošli le, kadar zanje prosimo. Če od nekoga kar dežujejo in jih deli ne glede na področje, saj se po njegovem prepričanju na vse spozna, ti postanejo nadležni, oseba, ki jih radodarno poklanja pa je pokroviteljska, zato prijateljstvo z njo izgubi ves smisel ter namen.

Zaljubljen vase

Vsak je do določene mere obremenjen s samim seboj, osebe, ki so zaljubljene vase pa so prepričane, da se svet vrti le okoli njih.

Zanje so pomembne zgolj njihove težave ter doživetja, drugi so v njihovih očeh le poslušalci njihovih razpredanj. In teh pri zaljubljenih vase res ni malo.

Opravljivec

Opravljanje je ena od človeških lastnosti, a nekdo, ki vse, kar mu zaupate, pridno raztrosi naokoli, vam pa na uho prinaša zaupne besede drugih ter se pretirano obremenjuje z zadevami, ki ga ne zadevajo, ni človek, ki bi mu lahko zaupali in ne oseba, ki bi bila dober prijatelj.

Torej je opravljivec še en od tistih, ki jih v življenju ne potrebujete.

Prijatelj, ki pozablja na obljube

Vsakomur se včasih zgodi, da ne more držati obljube.

A če vas nekdo vedno znova razočara, se ne drži dogovorov, prelomi vsako dano obljubo ter zase najde nešteto izgovorov, si ne zasluži mesta med vašimi prijatelji.

Tvegan prijatelj

Z njim se sicer dobro razumeta, a veste, da je naklonjen tveganim obnašanjem: krade v trgovini, eksperimentira z drogo, vozi pod vplivom alkohola ali počne kaj podobnega, s čimer škoduje sebi in drugim.

Prav je, da mu škodljive vzorce obnašanja skušate pomagati presekati, a v kolikor on ne kaže nobenega interesa, da bi se izboljšal, ga na seznamu prijateljev prečrtajte.

Tekmovalec

Določena mera tekmovalnosti v življenju, tudi med prijatelji, je zdrava. Pretirana tekmovalnost je na drugi strani nekaj, česar nihče ne potrebuje.

In če imate občutek, da nekdo stalno tekmuje z vami ter vam skuša na vseh področjih dokazati, da je boljši, ni pravi prijatelj temveč nekdo, ki na vaš račun hrani svoj ego.

Energijski vampir

Človek, ki potrebuje neskončno čustvene podpore, ki vam vselej razlaga o svojih tegobah, ki vas bremeni s svojimi težavami in je na splošno negativen, velikokrat pobere še zadnji kanček pozitive, ki jo premorete.

Prav je, da prijatelju v stiski želite pomagati, vendar nekdo, ki vas obremenjuje zgolj s svojimi težavami in negativnostjo, ne more biti prijatelj, ki bi izboljšal kvaliteto svojega ali vašega življenja.

Nekdo, ki zlorablja

Nikdar ne bi smeli dopuščati, da je do vas nekdo nesramen in vas psihično, čustveno ali duševno zlorablja.

Zlonamerni komentarji, fizično nasilje in poniževanje nikoli niso sestavina prijateljstva in nekdo, ki se do vas tako obnaša, si ne zasluži, da bi bil vaš prijatelj.

Dvojni igralec

O vas širi laži in trače, vam pripoveduje laži in trače o drugih. Njegova dejanja so popolno nasprotje obnašanja pravega prijatelja in v življenju takih oseb ne potrebuje nihče.

Nadzornik

Ne kot prijatelj, do vas se obnaša kot posesiven starš, vas nadzoruje, zapoveduje, kaj smete in česa ne, se odloča, kaj bosta počela skupaj ali kaj naj bi počeli sami ob njem imate občutek, da se morate  pred njim vedno opravičevati in zagovarjati.

Prijatelji tega ne počnejo in z nekom, ki se tako obnaša, ne morete osnovati kvalitetnega tovrstnega odnosa.

Depresivnež

Praviloma je slabe volje, naveličan vsega, vse je zanj brez smisla in, čeprav ste sami še tako pozitivni, svojo negativnost prenese na vas. Prav je, da poslušate prijatelja v težavah in stiski, a kadar se vse vrti le okoli malodušja in negativnosti, je bolje, da odnos s takšno osebo prekinete.

Konec koncev niste njen terapevt in ne ostajajte njen prijatelj zgolj zato, ker se vam smili.

Preberite še: Besede, ki jih je Danijela namenila Tomažu Kavčiču, priči Petra Graše

Morda vas zanima tudi: Štiri ključne sestavine prijateljstva


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)