Ti ljudje vam najpogosteje lažejo

Žalostno, toda resnično je, da vam najpogosteje lažejo ljudje, ki so vam najbolj blizu.

28.6.2020 ob 5:30 | Foto: Antonio Guillem/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ti ljudje vam najpogosteje lažejo

Je že tako, da ljudem, ki so nam najbliže, najbolj zaupamo. Če prijateljica zagotovi, da nam obleka lepo pristaja, ji verjamemo bolj kot prodajalki, ki priporoča, da bi pomerili še kakšno drugo. Če partner zatrjuje, da s postavno gospodično ni imel ničesar, bo slednja morala predočiti veliko dokazov in z njimi podkrepiti trditev, da jo je poljubil.

Skratka: bliže, kot nam je nekdo, bolj je do nas iskren. V to smo vsaj prepričani in … živimo v zmoti.

Tako je dokazala raziskava inštituta za raziskovanje javnega mnenja Norstat, v kateri je na temo iskrenosti sodelovalo 1000 ljudi, piše Miss7.

Z lažmi prežeti odnosi

55 odstotkov laži je izrečenih v tesnih zasebnih odnosih, torej je namenjenih prijateljem, partnerju in članom družine, so priznali prostovoljci. Na delavnem mestu pa izgovorijo 45 odstotkov vseh laži.

Za takšne rezultate je v določeni meri najbrž krivo dejstvo, da smo v zasebnih odnosih v pogostejših verbalnih interakcijah, a ne glede na izgovor in opravičilo nesporno drži, da je prepričanje da bolj, kot smo si z nekom blizu, bolj je ta iskren, zmotno.

Skratka, morda bi bilo bolje poslušati prodajalko, kot prijateljico.

Zakaj pa najpogosteje lažemo?

Razočarani? Torej je čas za dobro novico: na vprašanje, zakaj najpogosteje lažejo, je 63 odstotkov sodelujočih v omenjeni študiji odgovorilo, da zgolj z namenom potolažiti sogovornika in mu prihraniti nepotrebne skrbi. 53 odstotkov vprašanih pa je priznalo, da hočejo bližnje z lažmi zavarovati pred stresom in odnose ubraniti pred težavami.

Kaj sedaj?

Bi torej ne glede na motive, morali prijateljem in najdražjim manj zaupati ter verjeti? Prav mogoče. Pa vendar jim laži ne bi smeli (vedno) zameriti. Kajti z njo neredko želijo v odnosu ohraniti skladnost ali jo izgovorijo iz sočutja. Slednje je v formalnih odnosih in v odnosih z ljudmi, s katerimi si nismo blizu, prisotno v mnogo manjši meri.

Preberite še: Nevarnejša od seksualne afere: Prevara, ki najpogosteje uničuje razmerja

Morda vas zanima tudi: To so navade, s katerimi najbolj škodujeta vajini ljubezni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)