Štirje koraki, kako postanemo bolj prijazna oseba

Izziv za letošnje leto.

14.1.2017 ob 6:15

prijazna_shutterstock_439438594.jpg

Preteklo leto je bilo polno čustev, veliko negativnih novic je zagotovo vplivalo na naše razpoloženje, zato je marsikdo komaj čakal, da vstopimo v 2017 in si obljubil, da bo letos boljše.

Seveda pa ne moremo pričakovati, da bo pozitivizem prišel sam od sebe. Če bomo oddajali enako energijo, kot do sedaj, imeli enaka pričakovanja do tistih, ki jih tako ali tako ne izpolnjujejo in se nalog lotevali z enakim pristopom, kakršnega smo imeli pretekla leta, potem, logično, ne moramo pričakovati sprememb.

Prvi korak k spremembi miselnosti je spoznanje, da če sovražimo ljudi, ki se z nami ne strinjajo, ne dopustimo, da bi jih sploh spoznali, pišejo na Psychology Today

PREBERITE še // Z zatiranjem čustvev vzgajamo bodoče hlapce

Novo leto je odlična priložnost, da sklenemo odločitve o tem, kako bomo dojemali sami sebe, druge in svet okoli nas. Prva stvar, ki jo morate spoznati je, da ni nujna sprememba zunanjih dejavnikov, da bi vi postali prijaznejši. Spremembe so delo na sebi, zahtevajo vložek in energijo.

Predstavljamo štiri vaje, s katerimi lahko dosežete prijaznost.

meditacija_shutterstock_417204958.jpg

V drugih poiščite dobre lastnosti

In ko jih boste odkrili, jih cenite ter izpostavite. Poklonite kompliment. Raziskave kažejo, da imajo naša pričakovanja vpliv na obnašanje drugih. Če smo do drugih prijazni in to pričakujemo tudi od njih, bo zagotovo večja verjetnost, da bodo to res postali.

Omejite čas, ko ste izpostavljeni negativizmu

V naši naravi je, da nas bolj pritegnejo negativne zgodbe. Tudi mediji več poudarka dajejo slabim novicam, kot lepim zgodbam. Zagotovo je dobro biti na tekočem s svetovnim dogajanjem, a bodite kritični, sicer lahko hitro verjamemo, da slabo vedno premaga dobro. Prepoznajte, kateri mediji vam ustrezajo in omejite čas brskanja po negativnih zgodbah.

Bodite prisotni v vsakem trenutku

Življenje je sestavljeno iz neskončno trenutkov, ki lahko spolzijo mimo nas ali pa jih čim več doživimo in ohranimo. S tem, ko se zavedamo in smo prisotni, bomo razumeli, da smo sami odgovorni za kvaliteto našega življenja. Pri tem nam bo veliko pomagala meditacija. 

PREBERITE še // Psihoterapevtka za zmanjšanje stresa predlaga 10 minut zavedanja

Izvajajte ljubečo in prijazno meditacijo

Namenoma si predstavljajte sebe, svoje najbližje, prijatelje in tudi tiste, ki vam morda niso najbolj blizu, kako sprejemajo srečo in svobodo. Raziskovalci ugotavljajo, da takšna meditacija krepi čustvene vezi in nam lahko pomaga pri spopadanju z izzivi.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)