Štiri najlepše knjige za lahko noč

Izbrali smo knjige, ki vas bodo pomirile in ponesle v sladke sanje.

29.1.2021 ob 5:45

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Štiri najlepše knjige za lahko noč

Večerno branje je odlična metoda za dober spanec, vendar je pomembno, kaj berete. Da boste zvečer lažje zdrsnili v sanje, smo pripravili seznam knjig, ki bodo umirile vaš obremenjen um, pregnale vaše skrbi in vas odmaknile od stresnega življenja.

KATHRYN NICOLAI - ČUJEČNICE ZA LAHKO NOČ, Mladinska knjiga

Kathryn Nicolai si je že v otroštvu pripovedovala zgodbo, da bi lažje zaspala. In to navado je ohranila vse do danes. V zadnjih letih je slišala veliko zgodb prijateljev, ki so tožili o neprespanih nočeh, tesnobi in kronični nespečnosti, zato je ugotovila, da je njena metoda uspavanja z zgodbami njena skrivna supermoč, ki jo mnogi krvavo potrebujejo.

Ustvarila je podkast z zgodbami za lahko noč 'Ne zgodi se veliko' in kmalu zatem je bila deležna navdušenih odzivov ljudi, ki so ji pisali, da so prvič v letih ali desetletjih neprekinjeno spali vso noč. Na osnovi dolgoletnega poučevanja joge ji je namreč uspelo združiti pripovedovanje zgodb z metodami za urjenje možganov, s katerimi lahko razvijete boljše spalne navade.

Čuječnice za lahko noč so mehko gnezdece in prijetno zavetje, v katero boste po napornem dnevu lahko odložili vse misli. Odtrgale vas bodo od sedanjosti, vam odprle nova obzorja in pričarale občutek ugodja, ki vas bo zazibal v spokojen spanec. Urejene so kronološko po letnih časih in se dogajajo v kraju 'Kjer se ne zgodi veliko', ki bo z vsako prebrano zgodbo postal resničnejši. V knjigi pa boste poleg zgodb našli še kuharske recepte, meditacije in nekaj navodila za ročna dela. Ob meditativnih zgodbah boste zamotili vaše možgane, da se ne bodo vrteli okoli enih in istih skrbi.

ALAN COHEN – TAO, Založba Gnostica

Pred 2500 leti je Kitajec Lao Zi zapisal 81 izrekov v knjigi Taa de jinga, vendar ni pisal le za ljudi svojega časa, ampak tudi za nas danes. Njegovi izreki so namreč protiutež tegobam sodobnega sveta. Alan Cohen je mojstrsko oživil bistvo knjige Tao de jinga in njene najpomembnejše teme povezal z življenjem v 21. stoletju.

V knjigi Tao boste tako izvedeli, kako se lotevati bolečih, zmedenih ali spreminjajočih se razmerij, kako najti uteho ob izgubi bližnjega, kako uživati v zdravem telesu. Pomagala se vam bo znajti v obdobju, ko imate občutek, da ne veste, kje se vas drži glava, ali pa da se vam bo porušilo življenje. V vsakem poglavju boste našli dramatiziran prizor, ki oživi nauke Lao Zija. Njegova filozofija se bo vtisnila v vaš razum, zgodbe in podobe pa se bodo dotaknile vašega najglobljega jaza.

Med branjem se boste povezali s svetom svetlobe in se dvignili onkraj omejitev, ki vam jih nalagata um in telo. Nauki Lao Zija vas bodo spodbudili k sprejemanja vaše človeškost ter k vzpostavljanju primernega odnosa med telesom in duhom. V zadnjem poglavju pa boste spoznali glavne pristope, s katerimi lahko ostanete zdravi in se dobro počutite. Tehnike se vam bodo morda zdele samoumevne, vendar smo mnogi postali odtujeni od njih, zato je dobro, da se večkrat opomnimo, kako enostavna in dostopna je lahko pot do dobrega počutja. Začne se že s tem, da poskrbite za dober spanec, da zmanjšate stres in da sledite veselju – in s to knjigo vam bo to tudi uspelo.

KRISTIJAN MUSEK LEŠNIK – NEKAJ TI ŽELIM POVEDATI, Mladinska knjiga

V knjigi Nekaj ti želim povedati na različna življenjska vprašanja, na katera svojim otrokom niste znali, vedeli ali zmogli odgovoriti, Kristijan Musek Lešnik odgovarja predvsem kot oče dveh mladostnikov, pa tudi kot psiholog, učitelj, govorec, pisatelj, motivator in zlasti večni iskalec pozitivnega v življenju in ljudeh. Nekaj tistega, kar je svojima otrokoma želel in jima še želi povedati, je zbral v ganljivih zapisih o ljubezni, pokončni drži, samozaupanju, strahu pred napakami, pravičnosti, odpuščanju in še marsičem. Njegovi zapisi so iskreni in presunljivi, dotaknejo se duše, saj v njih ni prostora za moraliziranje, ampak so odsev odkritosrčne želje starša, da bi bilo njegovemu otroku v življenju lepo in da bi bil srečen.

Če si med branjem predstavljate, da berete otroku, ki ga vsak od nas nosi v sebi, se boste znašli v kraju, polnem ljubeče naklonjenosti in razumevanja. Obnovili boste stik s skrivnostnim, čarobnim in pestrim svetom vaše otroške duše. In se spomnili, da ste vredni ljubezni, da si lahko zaupate in da je prijaznost stvar izbire.

CHARLIE MACKESY – FANT, KRT, LISICA IN KONJ, Učila

Ta univerzalna, vzgojna povest, ki je namenjena tako mladim kot malo manj mladim, pripoveduje o prijateljstvu med radovednim fantom, krtom, ki je požrešen in poln življenja, tiho in oprezno lisico, ki jo je življenje že prizadelo, in modrim, prijaznim konjem. Medtem ko raziskujejo svet se naučijo, kako ljubiti. Tako kot mi vsi so drugačni in vsak ima svoje šibkosti – avtor knjige, likovni umetnik Charlie Mackesy, sebe vidi v vseh štirih in morda boste tudi vi čutili podobno.

Pogovori med štirimi Charliejevimi liki so bili na tisočkrat deljeni na spletu. Podoba, na kateri deček konja vpraša: Kaj je najpogumnejša stvar, kar si jih kdaj rekel?, on pa mu odgovori: Pomagaj mi, je postala spletna senzacija. Zelo priljubljena je tudi podoba, na kateri krt vpraša fanta: Je tvoj kozarec napol poln ali napol poln?, on pa mu odvrne: Hvaležen sem, da sploh imam kozarec.

Njegove akvarele in risbe s črnilom so proučevali na šolskih likovnih urah, v bolnišnicah in terapevtskih klinikah ter jih spremenili v tetovaže. Navdihujejo starše in stare starše, tolažijo otroke, razveselijo osamljene in žalostne. Pomagajo ljudem, ki potrebujejo pogum ali zagotovilo, da niso sami, in lahko nadaljujejo, tudi ko je življenje težko. Knjiga, ki govori o sočutju, nežnosti in prijaznosti je meditativno potovanje v globine našega srca. Prežene pa tudi občutke tesnobe v času pandemije, saj nas opomni: To, kako se odzovemo na določene stvari, je ena naših največjih svoboščin.

Preberite še: Šest knjižnih predlogov za mrzle in kratke dni

Morda vas zanima tudi: Knjižne novosti: Od čudovitih romanov do duhovnih spoznanj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)