Sorojenci: Najmlajši v družini je običajno tudi najbolj zabaven

Nihče ni ti – to je tvoja super moč! Tudi če imate sestre in brate, ste si najbrž zelo različni. K temu prispevajo številni drobni faktorji, pravijo psihologi.

17.3.2020 ob 5:40 | Foto: Getty Images | Avtor: T. S. P.

Sorojenci: Najmlajši v družini je običajno tudi najbolj zabaven

Vsaka družina ima enega komika. Običajno je to eden izmed mlajših članov družine. Psihoterapevt Alfred Adler je namignil, da na našo osebnost vpliva tudi kateri otrok po vrsti smo. Čeprav sestre in bratje odraščajo v enakem okolju, so si po osebnosti precej različni. Na to naj bi vplival tudi vrstni red njihovih rojstev.

Mnoge je trditev spodbudila, da opravijo več raziskav. Ena izmed nedavnih, ki jo je opravila britanska marketinška družba YouGov, je spremljala 1782 ljudi, ki so jih prosili, da se primerjajo s svojimi brati ali sestrami. Oceniti so morali razlike glede odgovornosti, sproščenosti, zabavnosti …

Izkazalo se je, da je bila največja razlika v zabavnosti. Mlajši brati in sestre so se v kar 46 odstotkih ocenili za bolj zabavni kot njihovi starejši sorojenci. 47 odstotkov vprašanih mlajših sorojencev je ocenilo tudi, da so bolj sproščeni, 42 odstotkov pa da se manj obremenjujejo z raznimi stvarmi kot njihovi starejši bratje in sestre. Prvorojenci so v 54 odstotkih ocenili, da so bolj odgovorni, bolj organizirani (54 odstotkov) in bolj uspešni (38 odstotkov) kot njihovi mlajši sorojenci.

Znanstveniki, ki podpirajo idejo, da vrstni red rojstva vpliva na osebnost, menijo, da vsak otrok z različnimi načini poišče svoje mesto v družini – ti načini pa nato vplivajo tudi na njegovo osebnost. Prvorojeni otroci imajo privilegij, da si izberejo katerokoli mesto, zato so običajno bolj odgovorni, vestni, želijo ustreči staršem in se počutijo odgovorne za svoje sorojence. Zadnje rojeni otrok išče alternativne načine samoizražanja, in ker je mesto odgovornega in ubogljivega že zasedeno, so zato običajno bolj čustveni, kreativni in zabavni.

Drugorojeni otroci oziroma »tisti vmes« nikoli niso imeli privilegija biti edini otrok – tako kot njihov starejši sorojenec – in ne dobijo toliko pozornosti kot tretji ali zadnji otroci, zato velikokrat občutijo ljubosumje. Običajno so uporniki, a se hitro naučijo pomembnih veščin, ki jim pomagajo, da se izredno dobro razumejo s svojimi sovrstniki in so zato bolj družabni od svojih sorojencev.

Edinci so deležni pozornosti obeh staršev, zato so na tem področju včasih razvajeni. Hkrati pa so zaradi podpore in neprestanega stika z odraslimi bolj inteligentni in motivirani ter v življenju pogosto zelo uspešni.

Preberite še: »Učiteljica, jaz bom itak youtuber« (Piše: Petra Cerar)

Morda vas zanima tudi: Štirje odzivi Marka Juhanta na situacije, ki se nam pri vzgoji dogajajo vsak dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)