Slovenski popotniki razkrivajo svoj seznam potovanj za leto 2020

Vam manjka idej, kam bi se letos odpravili? Slovenski strastni popotniki imajo kar nekaj idej za vas.

14.1.2020 ob 5:45 | Foto: Instagram

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Slovenski popotniki razkrivajo svoj seznam potovanj za leto 2020

Začetek novega leta je čas za snovanje novih načrtov. Tudi popotniških. Kam na daljše potovanje ali kratek potep po Sloveniji smo vprašali strastne slovenske popotnike, ki ustvarjajo uspešne popotniške Instagram profile ali bloge. Kam se bodo torej odpravili vagabundi, ki stojijo za profili Your_passport (Lara in Uroš), Najina potovanja (Saša in Borut), Lahkih nog naokrog (Kati in Rok) in Nina potuje (Nina in Simon)? 

Kakšni so vaši načrti za potovanja v letu 2020?

your_passport: Za leto 2020 imava načrtovanih že kar nekaj destinacij, med tistimi, ki se jih najbolj veseliva, so Indonezija, Brazilija in Južna Afrika.

Najina potovanja: Najini načrti še niso točno začrtani. Vse bo odvisno od cen letalskih vozovnic in od trenutnega navdiha. Seveda pa bi šla kamorkoli.

Lahkih nog naokrog: Točnih načrtov še ni. Gotovo bova šla na Švedsko in v Nemčijo. Drugo pa so za zdaj samo želje. Vleče naju nekam v Afriko, v divjino.

Nina Potuje: Točnih načrtov še nimamo, saj se trenutno vsa energija usmerja v pripravo avta za overland potovanja, ki so nam osebno najljubša. Želja pa je vseeno veliko, od krajših potepanj po Evropi, do daljše ture z avtom na kakšen drug kontinent. Za konec leta se malce spogledujemo z Afriko in upamo, da se nam vse skupaj tako časovno, kot finančno poklopi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Najina potovanja | blog (@najinapotovanja) on

Katero potovanje bi označili za najlepše potovanje v preteklem desetletju?

your_passport: Potovanje po Turčiji.

Najina potovanja: Težko bi izpostavila le enega, saj je vsako potovanje edinstveno in nepozabno. Če pa se morava res odločiti, bi izbrala lanski obisk sanjskih peščenih plaž na Sejšelih.

Lahkih nog naokrog: Najino najlepše potovanje je bilo gotovo nedavno 9-mesečno potovanje po Južni Ameriki. Že samo zato, ker je bilo tako dolgo, je nekaj posebnega. Južna Amerika je res fascinantna - narava je tako zelo raznolika in dih jemajoča.

Nina potuje: Mislim, da bo to kar potovanje z avtom iz Slovenije vse do Gruzije in Armenije. Na poti smo bili dva meseca, veliko spali na divje, v predelanem 4x4 vozilom. Vse skupaj je bilo še toliko bolj posebno, ker sva s Simonom na pot odšla z najinim, takrat komaj osem mesecev starim sinom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Travels

Kaj bi priporočili našim bralcem. Kam naj se odpravijo letos in kaj morajo ob izbiri destinacije vedeti?

your_passport: Seveda je to odvisno od več faktorjev, vendar bi v vsakem primeru predlagal Maroko. Ker je zelo raznolika in razgibana država, z odlično hrano in zanimivo kulturo. Maroko je lahko dostopen z bližnjih letališč in je tudi ugoden. Moj nasvet bi bil, da se ga obišče za čim več dni, da se ne izpusti Sahare in da se iz Slovenije s seboj prinese kakšen paket bonbonov ter se jih razdeli med lokalne otroke.

Najina potovanja: Pojdite nekam, kjer še niste bili, a ste si vedno želeli! Zagotovo pa priporočava Kubo, naju je čisto prevzela.

Kuba združuje vse za super dopust: glasbo, sproščene ljudi, poceni koktajle, čudovite neskončne plaže in kar je najpomembnejše, dostop do interneta je izredno omejen, kar posledično prinese še dodaten mir. Kakšen nasvet? Naučite se osnov oz. kakšno besedo španščine. Zna priti še kako prav!

Lahkih nog naokrog: Peru, zagotovo Peru. To je čudovita država. Relativno poceni, z zanimivo zgodovino, še vedno prisotno staroselsko kulturo, svetovno znanimi arheološkimi ostanki (kdo še ni slišal za Machu Picchu?) in izredno raznoliko pokrajino. V Peruju namreč vidimo vse: imajo amazonski gozd, visoke gore, prekrite z ledeniki, nedaleč stran pa že najdemo puščavo z občasno zeleno oazo.

Nina potuje: Kam na potovanje je predvsem odvisno od želja, časa, finančnih zmožnosti in interesov vsakega posameznika. Zelo simpatična družinska destinacija je francoski otok na Karibih - Guadeloupe. S Simonom pa sva bila očarana tudi nad Kitajsko, kamor se zagotovo še vsi trije vrnemo. Avanturistično in ugodno potovanje (tudi z avtom iz Slovenije) pa je Tunizija, ki je veliko več kot zgolj poležavanje v rezortih. Izredno lepi in avanturistični pa so tudi romunski Karpati. Za krajša potepanja pa nikakor ne boste zgrešili z Nemčijo in Avstrijo - mi se vsako leto znajdemo tam in vedno znova smo presenečeni nad kraji, ki jih obiščemo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L A R A . K A M N I K (@your_passport) on

Vaša najljubša destinacija v Sloveniji?

your_passport: Kranjska Gora (Zelenci, jezero Jasna,...)

Najina potovanja: Morava priznati, da nimava izbranega najljubšega kotička v Sloveniji, kamor bi se večkrat vračala. Sva pa vsakič, ko se odpraviva na izlet, presenečena, kaj vse skriva naša mala država. 

Lahkih nog naokrog: Hm, težka izbira, ko je pa Slovenija tako zelo lepa. Izola nama je zelo prijetna za morski oddih, Pokljuka pa za gorski zrak in razglede na Julijske Alpe.

Nina potuje: Vedno znova me vleče proti Krasu ali obali. Tam se tako dobro počutim, da se včasih celo spogledujem z mislijo o selitvi tja. A kjerkoli smo se do zdaj znašli, smo bili vedno znova presenečeni, kako lepa je naša Slovenija

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROK & KATI ✈︎ Travel + Nature (@world_map_duo) on

Kam na izlet, če imamo prosto le eno popoldne/dopoldne? 

your_passport: Poleg zgoraj navedenega, bi predlagal izlet na reko Sočo ali Veliko Planino.

Lahkih nog naokrog: Slovenija je tako majhna, da je skoraj kateri koli košček možno obiskati v enem popoldnevu. Midva imava zelo rada gore, zato so najini izleti usmerjeni večinoma v to smer. Nedavno sva se vzpela na Sabotin nad Novo Gorico - prijeten, nezahteven vzpon, ki ponuja lepe razglede in nekaj zgodovine iz časa prve svetovne vojne.

Najina potovanja: Imamo to srečo, da je Slovenija tako majhna, da si v uri ali dveh že na drugem koncu države, zato je izbira tudi le poldnevnih izletov izjemna. Morda vzpon na bližnji hrib, kjer si na hitro privoščiš kos dobrega zavitka, sprehod po slovenski obali, kopanje v termah, obisk katere izmed kraških jam.

Nina potuje: Lokacij je ogromno in Slovenija je res bogata z raznolikimi zanimivostmi. Simpatična ideja za izlet je vzpon na kočo Kokoš, izredno zanimivo je tudi Kočevje, obisk Velenjskega rudnika, soteske Pekel. Na blogu redno dopolnjujeva seznam idej za enodnevne izlete, kjer jih je trenutno zbranih že 30.

Preberite še: Tinka Planinka: Punca, ki v gorah misli na varnost

Morda vas zanima tudi: "V tujini so nam vlomili v avtodom" (zgodba Slovenke in nasvet, kako ukrepati)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)