Pogovor s Sašo Einsiedler: Kadar si dovolimo pluti s tokom, nam življenje prinaša lepe stvari

Mentorica za uspeh je za Mično razkrila nekaj praktični trikov, ki vam lahko v življenju še kako pomagajo.

23.9.2020 ob 5:50 | Foto: Tomi Lombar/Delo

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Pogovor s Sašo Einsiedler: Kadar si dovolimo pluti s tokom, nam življenje prinaša lepe stvari

Svetlolaso voditeljico smo gledali na televiziji, v programu RTV Slovenija, pa tudi na Pop TV. A s takrat še majhnih zaslonov se je po letih nastopanja priljubljena televizijka poslovila. Zakorakala je v podjetništvo, nemalokrat se je pojavljala v medijih. Dostikrat zaradi dogajanja v zasebnem življenju. Njeno življenjsko pot so, tako kot življenje vsakega od nas, spremljali vzponi in padci. Po vsakem padcu se je pobrala, predvsem pa se je iz dobrih in slabih izkušenj veliko naučila.

Zanjo danes mnogi po gostilniško pravijo, da je »gajstna baba«. Verjetno zaradi suverenega nastopanja, kjerkoli se pojavi, pa tudi zaradi uspešnega plutja v podjetniških vodah. Je lastnica podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 2001, v zadnjih letih pa ji uspeva prihodke povečevati. Ukvarja se z marsičim, zato se ob njenem imenu praviloma pojavljajo številni nazivi. Če bi jih želeli vse našteti, bi porabili več vrstic, zato jo prosimo, da jih strne v najkrajšega možnega. Predstavi se nam kot Saša Einsiedler, mentorica za uspeh. Mama petih otrok snuje še en projekt. Znova se vrača pred kamere z oddajo V plusu. Izdajali jo bodo v spletni različici, bistvo pa bo, kako iz minusa v plus, tako finančno kot pri notranji naravnanosti. Časovni okvir še ni čisto določen, sogovornica pa upa, da bo luč sveta ugledala kmalu.

S Sašo smo sprva želeli narediti klasičen intervju, a o njenem osebnem in poslovnem življenju je bilo precej povedanega (in napisanega), zato smo se odločili za nekoliko drugačen pristop: namesto nje smo začeli misel – povod so situacije iz vsakdanjega življenja –, ona pa jih je zaključila. Kaj vse je povedala, pa spodaj.

Prva stvar, ko se zbudim, najprej pomislim na …
Na to, da sem vesela, da je pred menoj še en nov dan.

Nato v roke vzamem …
(smeh) Telefon. Ker ga vzamem s seboj, ko grem proti kuhinji oziroma proti stranišču.

S postelje stopim z …
Pojma nimam s katero nogo, niti ni pomembno. Mi je pa pomembno, da se, preden vstanem, pretegnem. Tako sporočiš telesu, da je treba iti v akcijo, da se mora zbuditi. To je dobra finta, ki jo priporočam marsikomu, ki ga boli križ ali ima težave s hrbtenico. Res je fino, da se najprej pretegnemo tako kot dojenčki ali muce. S tem naredimo prostor med vretenci in se ne stisnejo eno na drugo, ko vstanemo.

Telefon prvič pogledam …
Ko ugasnem budilko ali da vidim, koliko je ura. Drugače pa telefona zjutraj ne gledam, na primer, elektronske pošte.

Res je fino, da se najprej pretegnemo tako kot dojenčki ali muce. S tem naredimo prostor med vretenci.

Ko stopim pred ogledalo, pomislim …
(smeh) Odvisno od noči.

Za zajtrk vedno …
Pravzaprav veliko stvari delam še preden pride na vrsto zajtrk. Pijem toplo vodo, telovadim, meditiram in šele potem sledi zajtrk. To je najkasneje ob 8. uri, odvisno od mojih obveznosti. Sicer pa vstajam okrog 6. ure.

Službo in družinsko življenje …
Nimam ločena. To je vse prepleteno, ker je moje delo pomemben del mojega življenja. Tako ne ločujem sebe na vloge mama, podjetnica, predavateljica, ampak sem to vse jaz. Živim, kar govorim.

Ali je to v redu, nisem razmišljala. Če pa pogledam moje teme, so takšne, ki so zelo koristne tudi za otroke. In najboljše predavanje, ki ga imam doma, je moj zgled. Zgled tudi tega, da je najboljša stvar, ki se ti lahko zgodi v življenju med drugim, da najdeš delo, ki te veseli in ki ti je pravzaprav hobi.

Ko se mi v glavi porodi ideja …
Si rečem, da tega zagotovo ne bom pozabila, ker je tako dobra ideja in potem mi je vsakič žal, da si je nisem zapisala.

Idejo poskusim uresničiti, ko …
Ko v sebi začutim mravljince in to je pogosto.

Ko mi nekaj spodleti, si rečem …
Saj bo Saša, saj bo.

Ko spodleti drugim, jim rečem …
Samo to, da je to popolnoma človeško in da se na napakah učimo.

Gajstna baba je zelo velik kompliment
Za Sašo Einsiedler nekateri v gostilniškem žargonu pravijo, da je »gajstna baba«. Nekdanjo voditeljico je to nasmejalo, izrečeno pa je vzela za kompliment: »Meni je baba nekaj, kar je nadgradnja ženske. Nekaj, kar je dodana vrednost. Ker to pomeni, da imaš v sebi vso modrost vseh bab tega sveta. Tako da je to zelo velik kompliment. (smeh)«

 

Ko mi nekaj uspe, se nagradim …
Takrat sem bolj vesela kot takrat, ko mi spodleti (smeh). In takrat znotraj sebe čutim veselje, ki ga izražam s svojim obnašanjem. Tudi nagradim se kdaj.

Pravila in načrtovanje dneva so pomembni, ker …
Rada imam načrt. Sem pa seveda fleksibilna, ker pri mojem delu moraš biti in vedno znova nekaj pride vmes. Ampak to sprejmem kot normalno.

Bolje stopiti en korak nazaj, kot …
Kot butati z glavo v zid.

Se tudi vam zgodi, da ne vidite cele slike, ker »stojite preblizu«?
Seveda se mi. In na srečo imam okoli sebe ljudi, ki me nežno opozorijo na to, kajti sebe vidiš najtežje.

Ko pravite, da vam povedo nežno … Imate raje nežno in zavito v celofan ali neposredno?
Raje neposrednost. Čeprav sama rada zavijem v celofan.

 

Ker je to bolj sprejemljivo za druge ali ker je vam lažje?
Ker je to meni lažje.

Jočem, ko …
Kdaj ne? (smeh) Ko sem vesela, žalostna, ko sem vzhičena, ko … Skratka, večkrat.

Plavati s tokom ali proti toku?
Absolutno s tokom.

Ker je to lažje?
Ker je to lažje in … Zdaj bi bilo treba razložiti, kaj to pomeni plavati s tokom. Jaz verjamem v to, da vsako življenje ima svoj tok in če ti s tem življenjskim tokom pluješ, to pomeni ne delovati proti sebi. Pluti proti toku pa pomeni delati proti sebi, delati težave, riniti z glavo skozi zid. Največkrat, kadar si dovolimo, da plujemo s tokom, nam življenje prinaša lepe stvari. Take, da so ravno pravšnje.

Dobro, da ste postavili v kontekst. Mišljeno je bilo bolj v smislu, ali delati nekaj tako kot to dela večina ali štrleti iz množice?
Sploh se ne obremenjevati s tem, ampak delati tako, kot misliš ti sam.

Za kosilo jem …
Zadnje čase, že kakšni dve leti, ne jem mleka in mlečnih izdelkov. Ne jem bele moke in poskušam ne jesti sladkorja. Ker si to želim, ker čutim, da je to bolje zame in moje telo.

Z družino najraje …
Potujem daleč in blizu. Z družino se najraje družim, rada imam sprehode, definitivno pa mi je najbolj pomembno, da smo skupaj, da damo telefone stran in da se pogovarjamo in skupaj smejemo.

Zato se zavestno odrekam vsem mislim, ki bi mi lahko prinesle negativno prihodnost.

Sebe postavim pred druge, ko …
Če je res nujno. Premalokrat (smeh).

Zavestno se odrekam …
Vsem mislim, ki bi lahko bile temelj nekih nelagodnosti v moji prihodnosti. Če pojasnim to: verjamem, da si z mislimi, ki jih misliš v tem trenutku, kreiraš svojo prihodnost. In zato se zavestno odrekam vsem mislim, ki bi mi lahko prinesle negativno prihodnost.

Čas zase si vzamem …
Zjutraj, s telovadbo in meditacijo.

Imate kakšne posebne tehnike?
Imam ja, a imava premalo prostora za to (smeh). Zjutraj potrebujem, zato da opravim vse v miru, dve uri. V ta čas so vključeni telovadba, meditacija, umivanje, zajtrk … To je en tak moj čas. Potem rada zvečer kaj preberem. Čas si vzamem za izobraževanje in čeprav je to del moje službe, si tega želim, in tudi zato smatram, da je to čas zame.

Preden zvečer zaprem oči, naredim …
Največkrat, kadar imam mogoče kakšno željo, si tik pred spanjem predstavljam, da se je ta uresničila. Ker tik preden zdrsnemo v spanec, so naši možgani na valovih theta. Kar pomeni, da smo zelo dojemljivi in dovzetni za sugestije. In takrat je odličen čas, da si damo neke sugestije. Na primer, nekdo, ki bi rad naredil izpit ali zamenjal službo, da si predstavlja, kot da to službo, sanjsko zanj, že ima. Na ta način damo možganom, umu sugestijo, da nas vodi po poti do tega cilja. In zato je ta čas pred spanjem pomemben, da ne gledamo poročil, se kregamo, ampak res zaspimo z mislijo na tisto, kar si želimo. Jaz to redno prakticiram.

Preberite še: Kako sprejeti novo realnost (pojasnjuje avtor Celestinske prerokbe)

Morda vas zanima tudi: Saša Einsiedler: Imela sem kariero, a nisem bila srečna


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)