Otroka naj v vrtec uvaja oče (in ostali napotki za uspešno uvajanje)

Koristni napotki za čim manj stresno uvajanje otroka v vrtec.

21.8.2019 ob 9:51 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Otroka naj v vrtec uvaja oče (in ostali napotki za uspešno uvajanje)

September je mesec novih začetkov tudi za družine z majhnimi otroki, ki bodo čez nekaj dni prvič vstopili v vrtec. Zagotovo gre za prelomnico, ob kateri starši ne ostanejo ravnodušni, otroci pa se lahko na novo okolje različno odzovejo. Da bi bilo uvajanje v vrtec čim bolj mirno, smo za nekaj nasvetov vprašali pedagoginjo Sergejo Zemljarič, ki kot svetovalna delavka dela v ljubljanskem vrtcu Galjevica.

Kaj bi sporočili staršem, ki bodo septembra otroka uvajali v vrtec?

Na uvajanje otroka v vrtec je potrebno pripraviti tako otroka kakor tudi starši sami sebe. Z otrokom naj se pred vključitvijo v vrtec v prijetnem in sproščenem vzdušju pogovarjajo o vrtcu. Gredo na sprehod v bližino vrtca in otroku pokažejo vrtčevsko igrišče ter otroke, če so ti morda na igrišču ter mu razložijo, da se bo tam kmalu tudi on igral s prijatelji in vzgojiteljicami.

Pomembno je, da starši zaupajo vzgojiteljici, kateri bodo svojega otroka prepustili v varstvo.

Če imajo starši možnost se lahko dogovorijo za obisk vrtca v poletnem času, in sicer ko je v vrtcu navzoča otrokova bodoča vzgojiteljica. Starši se na vstop otroka v vrtec pripravijo tako, da se udeležijo uvodnega srečanja za starše novo sprejetih otrok in da se dogovorijo za individualni pogovor z vzgojiteljico pred vključitvijo otroka v vrtec, na katerem predstavijo vzgojiteljici otrokove potrebe in navade ter morebitne druge posebnosti otroka. Predvsem pa je pomembno, da starši zaupajo vzgojiteljici, kateri bodo svojega otroka prepustili v varstvo.

Kdaj je smiselno spreminjati otrokove navade, če zdaj vstopa v vrtec?

Če le lahko, je dobrodošlo, da s spreminjanjem otrokovih navad starši počakajo mesec ali dva po vključitvi otroka v vrtec, oziroma ko pri otroku več ne opažajo nobenih sprememb (npr. slabši spanec, zmanjšan apetit, otrok želi biti več v maminem naročju v popoldanskem času ipd.), ki se bodo morebiti pojavile ob vključitvi otroka v vrtec.

Ali se strinjate s tem, da je bolje, če otroka v vrtec uvaja oče, ker naj bi bil nanj manj navezan kot na mamo?

Strinjam se, da otroka v vrtec uvaja oče. Iz vrtčevske prakse lahko povem, da so se uvajanja z očeti skoraj vedno dobro odnesla.

Preberite še: To so najboljša leta. da postanete mamica

Ne uvajajo se vsi otroci enako dolgo, a vseeno, neko povprečje verjetno lahko ocenite?

Res je, ne gre pri vseh enako. Kako bo steklo uvajanje v vrtec, je odvisno od otrokovega temperamenta, tega, ali je bil otrok pred vključitvijo v vrtec, že kdaj kje drugje v varstvu in pa koliko je navezan na mamo.

Vrtčevske izkušnje kažejo, da najpogosteje starši preživijo z otroki v vrtcu okrog enega tedna. Tu govorimo o otrocih od 1 do 2 leti in včasih tudi 2 do 3 leta.  Starejši otroci, tu imam v mislih starejše od treh let,  se načeloma prej privadijo na vrtec in so po dnevu ali dveh že sami v vrtcu. Se pa uvajanje ne zaključi s tem neposrednim časom, ki ga starši preživijo z otrokom v igralnici oziroma vrtčevskih prostorih, temveč se nadaljuje tudi po tem času. S tem imam v mislih, da otroka lahko po neposrednem uvajanju v vrtec (torej teden ali dva kasneje), pripeljejo otroka kasneje v vrtec in z njim pojedo zajtrk ali pa ga pridejo čimprej iskat, recimo, ko se zbudi. Dobrodošlo je, da otrok ni že na začetku po 9 ur v vrtcu.

 

Kako naj se starši odzovejo, če uvajanje ne bo steklo, če bo otroku hudo?

V primeru, da uvajanje ne bo steklo, naj se starši najprej pogovorijo z vzgojiteljico, da poiščejo morebitne vzroke za nastalo situacijo, obenem pa tudi skupaj z vzgojiteljico poiščejo skupne rešitve, da uvajanje uspe. V primeru, da uvajanje še vedno ne bi steklo, pa naj se starši obrnejo na svetovalno delavko v vrtcu.

Mnogi otroci se tudi, ko vstopijo v vrtec še dojijo. Kaj svetujete mamam, ki dojijo?

Če so se mame odločile, da bodo otroka dojile tudi po vstopu v vrtec, jim svetujem, naj otroka podojijo preden ga pripeljejo v vrtec. Popoldne, ko ga bodo prišle iskat v vrtec, si bo otrok že sam postregel. Nemalokrat sem videla mamico, ki je dojila otroka v garderobi vrtca. Dobrodošlo za otroka bi bilo le, če bi se naučil sam zaspati, torej brez dojenja.

Kaj naj ima otrok s seboj za v vrtec?

Otrok naj ima s seboj v vrtec copate, v nahrbtniku dovolj rezervnih oblačil za preoblačenje, primerno obutev in oblačila za bivanje na prostem, ljubkovalno igračo ali ninico ter zdravniško potrdilo. V nekaterih občinah so v ceno vrtca vštete tudi plenice, v drugih ne, zato jih je potrebno prinesti s seboj. To se naj starši pozanimajo pri vzgojiteljici. Na copate naj ne pozabijo tudi starši, ko bodo otroka uvajali v vrtec. 

Preberite še: Za mame: 9 načinov za razvajanje … sebe

Morda vas zanima tudi: Zakaj smo avgusta tako žalostni? Odgovarja strokovnjak

Priporočamo še: Je Meghan prezahtevna? S Harryjem najela že tretjo varuško za Archieja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)