Izdelajte naravni repelent

Komarjem se lahko uprete z naravnim izdelkom, brez škodljivih kemikalij, ki dražijo kožo, nam je zaupala magistrica farmacije in ustanoviteljica naravne kozmetike Mayarula.

3.7.2020 ob 5:45 | Foto: GettyImages | Avtor: A. J.

Izdelajte naravni repelent

»Konvencionalni repelenti pogosto vsebujejo škodljivo kemikalijo DEET (dietiltoluamid) in ikaridin, ki dražita kožo, sluznico in oči. Njihovo uporabo odsvetujem,« poudarja mag. Darja Gornjak Korošec. Sama že nekaj let izdeluje sredstvo proti komarjem iz eteričnih olj, ki uspešno odganjajo nadležne žuželke. Naravni repelent je povsem primeren za uporabo v zmerno toplem klimatskem pasu in v Sredozemlju. Če potujete v tropske kraje, pa je morda le treba seči po močnejših kemičnih sredstvih.

Naravna moč rastlin

Odganjanje neželenih žuželk je naloga, ki jo eterična olja opravljajo že v naravi. »Ena od funkcij eteričnih olj v rastlini je, da odganjajo mrčes in jo ščitijo pred zajedavci. To lastnost lahko tudi mi s pridom izkoriščamo,« razkriva sogovornica. Med posebno učinkovita eterična olja spadajo tista, ki so bogata z aldehidi in vsebujejo učinkovine, kot so npr. citral, citronelal, cinemaldehid. »Sem spadajo EO limonske trave (Cymbopogon flexuosus), limonin evkalipt (Eucalyptus citriodora), citronela (Cymbopogon winterianus), tudi EO skorje cimeta (Cinnamomum zeylanicum) in še nekatera. Vsa so znana po tem, da lahko dražijo kožo, zato jih uporabimo v nižji koncentraciji in jih je smiselno kombinirati s takšnimi, ki so blažja in imajo tudi repelentno delovanje (sivka, lavandin, geranija, cedra …),« razlaga sogovornica. Večina je nevrotoksična za žuželke. Z delovanjem na nevrotransmitorje žuželka hitro umre. »Zanimivo je, da te spojine ne delujejo na iste receptorje in encime pri višjih živalskih vrstah, kot so npr. sesalci, zato so tudi za nas v tem pogledu neškodljive,« izpostavi lastnica kozmetike Mayarula.

 

Recept za pripravo 50 g naravnega repelenta

15 kapljic eteričnega olja (EO) cedre
10 kapljic EO citronele
15 kapljic EO sivke
10 kapljic EO geranije
10 kapljic EO poprove mete
6 g solubilizatorja Dermofeel G 10 LW
10 g 96% alkohola
2 g glicerina
do 50 g hidrolata sivke ali destilirane vode (30 g)


Koncentracija eteričnih olj je 4-odstotna. Če ga bodo uporabljali majhni otroci, naj bo 1-odstotna, uporabite pa lahko npr. EO sivke, geranije in palmarose.

Postopek izdelave

V čašo natehtamo EO, solubilizator (poveže oljno in vodno fazo) in s stekleno palčko dobro premešamo. Dodamo alkohol, glicerol in hidrolat sivke ter znova dobro premešamo. Vsebino prelijemo v razkuženo stekleničko z razpršilko. Prav tako s 70% alkoholom razkužimo vse pripomočke za delo. Steklenično etiketiramo in vsebino porabimo v treh mesecih.

Uporaba

Razpršilo nanesemo na izpostavljene dele telesa, popršimo lahko tudi obleko. Repelent uporabimo večkrat na dan, približno na tri ure. Ne nanašamo ga na obraz in na poškodovano ali vneto kožo. Previdnost je potrebna tudi pri nosečnicah.

Preberite še: Dom lahko diši brez kemije in zdravju škodljivih osvežilcev

Morda vas zanima tudi: Naredi sama: Preproste igrače za spodbujanje fine motorike (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)