9 stvari, ki jih počnete med pogovorom in z njimi puščate slab vtis

Govorica telesa, obrazna mimika in druga na videz nedolžna sporočila, ki jih oddajate, lahko na ljudeh okoli vas hitro pustijo slab vtis. Katere stvari počnete in vašemu slovesu ne služijo dobro in katere lahko popravite?

23.5.2019 ob 3:50

pogovor_vtis_kariera_prijatelji_mimika_govorica_telesa.jpg

Včasih se sploh ne zavedamo, kakšno energijo puščamo v prostoru. Ste kdaj dobili občutek, da so vas ljudje že vnaprej popredalčkali, še preden ste spregovorili? In to ne v dober predalček. Morda se razlog za to skriva v spodnjih stvareh, ki jih počnete in si z njimi gradite slab sloves.

Vaš pogled bega po vsem prostoru       

Če se med pogovorom nenehno ozirate okoli, vaš pogled pa komaj ujame sogovornike, je vaše sporočilo jasno – zanje vam je vseeno. Čeprav vam v resnici morda ni in so vas zgolj izdali živci. Vseeno, vtis je enak.

Kaj lahko storite?

Nikar ne pojdite v drugo skrajnost. V sogovornike ne strmite ne da bi pretrgali pogled. Glejte jih v oči, vendar občasno le pomežiknite, poglejte v roke, kozarec (če ga imate pri roki), vendar se kmalu vrnite k sogovorniku. Le tako bo imel občutek, da ga resnično poslušate. Če vaš pogled bega drugam, je videti, kot da ne želite biti tu, da iščete "boljšega" sogovornika in da preprosto niste pri stvari, niti vljudni.

Potresavanje z nogo

Ste že kdaj sedeli poleg nekoga, ki potresava z nogo? Verjetno se je tresel tudi vaš stol ali miza in občutek ni prijeten. Pa poleg nekoga, ki nenehno poka prste ali tapka po mizi? Takšni nervozni tiki imajo vpliv na druge, saj so nadležni in posegajo v misli. Ljudje, ki to počno, pa s tem bodisi blažijo lastno nervozo ali pa to počnejo zgolj iz navade. Vsekakor s tem dajete vtis, da z vami ni vse v redu, da ne znate nadzorovati živcev in se ne počutite kompetentne.

Objemanje lastnega telesa

Zagotovo ste že kdaj slišali, da prekrižane roke pred telesom pomenijo defenzivno pozicijo človeka, ki nikomur ne pusti blizu. Vsekakor obstaja razlika med lahkotno odloženimi dlanmi med komolce in dvignjeno glavo, kar še vedno izraža samozavest in moč ter med tesnim objemanjem lastnega telesa.

Razlogi, zakaj to počnemo, so različni. Eden od njih je samotolažba, saj je občutek podoben, kot da bi objeli in potolažili same sebe. Drugi to počnejo, da bi skrili določene dele telesa, ki se jih sramujejo. Bodisi je to večji trebušček ali prsi. S takšno pozo kažete na to, da niste najbolj samozavestni.

Mečkanje oblačil

Mečkanje oblačil in razvlačevanje rokavov ali ovratnikov daje vtis, da vam ni udobno v lastni koži – ali vsaj v oblačilih. Tudi s tem kažete aksioznost in nesamozavest.

Sključena drža

Bodite pozorni na svojo držo. Če želite, da vas okolica prepozna kot samozavestno osebo, se morate tako tudi držati. Z iztegnjenim vratom, pokončnim hrbtom, poravnanimi ramami z ušesi in rahlo privzdignjenimi prsmi.

Zanimiv bonus te drže je, da tudi če se sicer ne počutite najbolj samozavestno, vas bo s tem navdala drža sama. Pozitivno začaran krog, torej.


Ni vseeno, kam kažejo vaše noge

Noge so eden najbolj iskrenih delov telesa, ki povedo, kaj si mislite o nekom. Vaša stopala lahko sogovorniku pošljejo neverbalno sporočilo o vaših občutkih. Če jih usmerjate stran od njega, kažete na to, da si želite čimprej stran od njih, ste na nek način v nizkem startu za pobeg. Če konice prstov kažejo k človeku, vas je ta pritegnil in se želite z njim pogovarjati. Če ne, je to lahko znak, da si želite zaključiti debato.

Glasno vzdihovanje

Ponavljajoči zavzdihi pošiljajo znake, da nekaj ni povsem v redu. Morda je oseba jezna, žalostna ali anksiozna. In pogosto se niti ne zaveda, da to počne.

Konstantno bolščanje v telefon

Pametni telefoni so postali nekakšna zatočišča, kraji, kamor zbrežimo, ko se želimo odklopiti. Telefoni nam sicer pomagajo ostati povezani s svetom, vendar nas na drugi strani tako preprosto odklopijo od resničnega sveta.

Kdaj ste nazadnje kje čakali, ne da bi si krajšali čas na telefonu?

Ena od raziskav kaže, da povprečen Američan svoj telefon na dan preveri od 80- do 150-krat! Vendar pa to lahko postane težava, če ste na telefonu veliko tudi, ko ste v družbi. Nič ni bolj nadležnega od sogovornika, ki večino pogovora preživi polprisoten med drsanjem po telefonu.

Ignoriranje mailov in klicev

V svetu, ko s telefoni preživimo več časa kot s partnerji, družino in prijatelji, je skoraj nenavadno, da nekdo ne odgovori na klic, sms ali mail. Eno je, če ste nedosegljivi v svojem prostem času, vendar pa neodzivnost v poslovnem svetu nikakor ni dobra za vaš sloves.


Avtor:
F. M.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 3 nasveti iz filma Bohemian Rhapsody, ki vodijo do uspeha ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to

Priporočamo tudi: Sara Zavernik navdušuje na poslovnem obisku v Ameriki: "Vse skupaj se odvija noro hitro"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)