Melita, na pomoč! Dinamika sestavljene družine

Dinamika oblikovanja odnosov med posameznimi družinskimi člani je vedno napeta, običajno pa je še bolj intenzivna v sestavljenih družinah.

17.11.2019 ob 5:45 | Foto: GettyImages | Avtor: Revija Suzy

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita, na pomoč! Dinamika sestavljene družine

Sestavljene družine so družine, v kateri je eden od partnerjev biološki starš otrok. Pod isto streho torej bivata novo sestavljena partnerja, ki skrbita za otroke. Pogosto imata oba otroke od prej, ki so pri njiju ter pri bivših partnerjih, kot je dogovorjeno in v skladu s skrbništvom. Nekatere sestavljene družine se organizirajo tudi tako, da so oboji otroci en teden pri bivših in se partnerja tisti teden, ko sta sama, posvečata na polno drug drugemu, sicer pa oba skrbita enakovredno za vse otroke. Drug drugemu tudi podelita vzgojne kompetence za vse otroke.

To je najuspešnejša različica sestavljene družine. Poznam jih nekaj, dejstvo pa je, da niso prišli do tako usklajenega delovanja, kot sem opisala, čez noč. Po ločitvi in težkih razhodih na obeh straneh sta se oba na novo zaljubljena partnerja zelo trudila ohranjati in utrjevati partnerski odnos, ker sta se zavedala, da oba bivša želita nagajati, in sta še bolj trdno držala skupaj, tudi vzgojno, ko sta imela vse otroke na kupu.

Nihče ne pravi, da je to enostavno. Ko sem spremljala zgodbo podobne družine, je trajalo nekaj let, da sta se oba bivša sprijaznila, da se sedanja partnerja ne bosta vrnila nazaj k njima, in ko so videli, da so otroci zadovoljni tisti teden, ko so pri njiju, so jima sčasoma nehali metati polena pod noge. Sedaj vsaj z njenim bivšim redno hodijo na kosila in se prijazno menijo ter vzgojno sodelujejo.

Ko nagaja bivši partner

Kaj pa večina sestavljenih družin, v katerih vladajo napetost, jeza in krivda? Vzemimo primer, ko je žena mama predšolskega sina, novi mož pa nima otrok. Bivši partner sedanje žene zelo nagaja, ne vozi sina v vrtec, vzgaja ga v zelo špartanskem duhu, ko je sin pri njem en teden, mu ne dovoli poklicati mame ali njenega partnerja, s katerim sta stkala dober odnos. Ko preda sina nazaj, je do nje pred otrokom žaljiv, jo ponižuje in še kar hoče razčiščevati zamere za nazaj. Ko se mu ona postavlja po robu, postaja še bolj agresiven, kar je bil tudi sicer v času trajanja zveze.

 

Novi mož tega noče več prenašati, od žene želi, da zahteva spremembo skrbništva, a ona se bivšega še vedno zelo boji. Mož je prizadet, ker jo želi zaščititi in ne razume, zakaj ne upa bivšemu povedati naravnost, naj neha biti nasilen in ponižujoč in da s svojim vedenjem škodi tudi otroku. Iz tako nabranih zamer se začne krhati odnos našega para. Ko žena navsezadnje premore moč in pogum, da prek sodišča zahteva določene spremembe, se bivšemu utrga in ji začne odkrito groziti, vmes tudi sina ni vrnil, tako da je morala posredovati policija. Šele ko je uvidel, da bivšo ščiti novi partner in se soočil z njim ter mu zelo mirno, a odločno povedal, naj pusti njegovo družino na miru, četudi je sin biološko njegov, a da ga ima sam zelo rad, je zaleglo, da se je umiril v agresivnih tonih.

Pravila naj bodo jasno napisana

Da, dinamika oblikovanja odnosov med posameznimi družinskimi člani je vedno napeta, običajno pa je še bolj intenzivna v sestavljenih družinah. V takšnih primerih vedno svetujem, da na novo nastali par dobesedno napiše družinska pravila na papir oziroma plakat, jih natančno pojasni otrokom, pove, zakaj so potrebna in zakaj zahtevata, da se jih vsi družinski člani držijo. S tem lahko oblikujemo polje varnosti in zaupanja med člani te sestavljene družine, ki so sicer treščili skupaj z različnih vetrov in se morajo sedaj ustaliti ter se sprijazniti z novo situacijo, kar je zlasti stresno pri otrocih, če drugi roditelj nagaja, hujska in uničuje zaupanje otroka v roditelja, ki je oblikoval sestavljeno družino.

Kot vedno in povsod tudi v takšni družini velja pravilo, da med seboj spoštljivo komuniciramo, se izražamo na primeren način, sodelujemo in iščemo skupne rešitve, ki rinejo družinsko vzdušje naprej. Z voljo in energijo ter medsebojno pripadnostjo in ljubeznijo je to več kot mogoče. Zgodbe so pogosto uspešne, zato se velja potruditi!

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)