Kam jeseni s turističnim bonom?

Tudi lepa jesen kar kliče po vikend oddihu v lepih kotičkih Slovenije. Še zlasti, če še niste izkoristili turističnih bonov.

21.9.2020 ob 5:40 | Avtor: Š. R.

Kam jeseni s turističnim bonom?

Turistični ponudniki v Sloveniji si po dobri poletni sezoni obetajo tudi polno jesen. Še vedno namreč veliko Slovencev ni izkoristilo turističnih bonov (po podatkih Fursa le 27 odstotkov), poleg tega lepo vreme kar kliče tudi po krajšem jesenskem oddihu. 

Izbrali smo nekaj predlogov, kam se lahko odpravite, zapravite bone in uživate v lepi naravi, kulinariki in številnih aktivnostih.

Svečina

Izkoristite čas trgatve za sprehode med štajerskimi vinorodnimi griči, spoznajte tradicijo obiranja grozdja in se predajte tudi kulinaričnim užitkom. Zadnji septembrski konec tedna je ponudba degustacij še posebej pestra, ko pripravljajo tradicionalni Kmečki praznik v Svečini, v sklopu katerega se lahko podate na pohod med vinogradi, spoznate bogato kulturno dediščino kraja, se udeležite kulturnega programa, trgatve vaške trte v družbi svečinskih kraljic ter degustacij vin in domačih dobrot. Svečina je sicer tudi izhodišče prve mednarodne poti nordijske hoje med vinogradi Vinotour.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Svečina (@svicina) on

Vipavska dolina

Pestrost kulinarike in degustacij vin lahko izkoristite tudi v času okoli Martinovega v Vipavski dolini. Pohod po Vertovčevih poteh je najbolj množičen organiziran pohod v Vipavski dolini, pelje vas skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer vam bodo domačini postregli z odličnimi domačimi dobrotami. Na poti iz vasi Ustje je cela vrsta kulturnih spomenikov, nahajališča fosilov ob Vipavi in lepote tipičnih vipavskih naselij, še posebej spomeniško zaščitenega središča vasi Šmarje. Na razglednih točkah, na primer Ostrem vrhu, pa se odpre čudovit pogled na vso Vipavsko dolino. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vipavska dolina_Vipava Valley (@vipavavalley_official) on

Bohinj

Če si bolj kot kulinaričnega, želite aktiven oddih, tudi v jesenskih barvah kar kličejo številne pohodne in kolesarske poti. Če vreme še dovoljuje, je tudi obisk visokogorja v jeseni lahko nadvse čaroben. Bohinj predstavlja idealno izhodišče za podajanje v svet pod Triglavom, od nižin pa do najvišjih vrhov boste gotovo našli nekaj zase, označenih planinskih poti je za več kot 300 km. V Bohinju vas poleg izletov na različne razgledne točke razvaja že sam pogled na jezero in gozdove. Številne jeseni privabi tudi ribištvo in muharjenje v zaščitenem svetu Triglavskega parka, med divjimi brzicami Mostnice, na Savi Bohinjki ali na mirnih jezerskih vodah. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bohinj (@lakebohinj) on

Istra

Oddih v slovenski Istri je jeseni lahko toliko bolj čaroben, ko se umaknejo množice turistov, poletno vročino pa zamenjajo prijetno tople jesenske temperature. Prav tedaj je pravzaprav idealna priložnost, da si raznolikost slovenske obale ogledate s kolesom ali po pohodnih poteh. Če vam ni več do namakanja v morju, ga lahko zamenjate za bazen z ogrevano morsko vodo, sicer pa je jesen v slovenskem Primorju vedno tudi kulinarično pestra. Odidete lahko na lov za tartufi, pomagate pri obiranju in stiskanju oljk ali okušate slastne kakije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PORTOROZ & PIRAN (@portorozpiran) on

Pomurje

Če namesto slikovitih barv, jesen že prinese tudi hladno sivino, je idealen pobeg v zdravilišče z edinstveno zdravilno termo-mineralno vodo na svetu. V pomurju je teh kar nekaj, v njihovi bližini pa še številne druge zanimivosti, kamor se lahko odpravite tudi v slabem vremenu. Morda obiščete oljarno, šunkarno ali vinsko klet, kakšnega od gradov ali se spoznate z lončarsko tradicijo. Otroke bo tudi v primeru dežja navdušil denimo obisk doživljajskega parka Vulkanija in vulkana na Goričkem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doživljajski park Vulkanija (@vulkanija) on

Preberite še: Zala Djuric: Ajdovo kašo z gobicami bi

 Ideja za izlet: Pet razlogov za obisk Celja (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Čudovit izlet, na katerem boste spoznali vesolje, naravo, umetnost in zgodovino (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)