Kaj so verižna darila na Instagramu in kako (ne) delujejo

Odpošljite darilo v vrednosti desetih evrov, v zameno pa boste dobili kar 36 takšnih! Sliši se sanjsko, kajne? A morda je z razlogom videti predobro, da bi bilo res …

8.12.2017 ob 8:25

micna_darila.jpg

December je čas obdarovanj in praznovanj, ob vsesplošni potrošnji in številnimi pastmi spleta, ki preži nad naivne dobre duše, pa se hitro najde kdo, ki to začne izkoriščati v svoj prid. 

Ko občutek, da je nekaj predobro, da bi bilo res, ne vara

Tudi letos se je po družbenih omrežjih razpredla ideja o izmenjavi daril, ki je slišati predobro, da bi bila resnična. Če nanjo po čudnem naključju niste naleteli, naj najprej pojasnimo, za kaj gre. In vas potolažimo, da pravzaprav ničesar ne zamujate. Sodelovanje v skrivnostni izmenjavi obljublja, da boste v zameno za prispevek v višini nekje do 10 do 15 evrov, dobili kar 36 darilc, knjig, steklenic vina in še kaj …

Zadeva sicer ni nič novega, verižna pisma z obljubami, ki nikoli niso bile izpolnjene, so pred leti krožila še v analogni obliki – torej kar po pošti, na spletu pa smo skoraj identično različico letošnje opazili že oktobra 2015. A žal se še vedno najde kdo, ki jim verjame.

micna_darila2.jpg

Eno darilo v zameno za 36 novih, ki pa ne pridejo do vas … 

Zapisi na Facebooku, Redditu, Instagramu in številnih drugih forumih so proces opisali takole. Vse, kar morate storiti, je, da odpošljete eno darilo, v zameno pa jih bo do vas prišlo kar 36! Začne se s seznamom ostalih že sodelujočih, darilo pa pošljete le prvi osebi, ki je na seznamu. To osebo nato odstranite s seznama, osebo, ki je na drugem mestu, postavite na prvo, sebe pa zapišete na drugo mesto seznama. Nato ta dopolnjen seznam (brez darila) pošljete še šestim drugim osebam, ki bodo sodelovale v izmenjavi in te nato sledijo enakim korakom, kot pred njimi že vi. Pisma in darilo morate odposlati v roku enega tedna, vaša darila pa naj bi začeli prejemati po dveh tednih.

Naj bi. Ideja o izmenjavi darilc je tudi letos zaokrožila po svetu in spletu in že ob prebiranju komentarjev pod takšnimi vabili vam je verjetno jasno, da zadeva enostavno ne deluje. Če bi, mislite, da bi spregledali vse te fotografije in posnetke s kupi daril, ki so jih sodelujoči prejeli? Ne bi. Ujeli jih niste, ker jih pač ni. Gre za tipično idejo piramidnega sistema, ki žal ne deluje v prid tistim, ki niso na njenem vrhu.

Zato letos namesto tega, da nasedate viralnim potegavščinam in darila ter svoje ime z domačim naslovom pošiljate v neznano, vaš čas in denar raje privarčujte ali ga porabite za tiste, ki bodo to cenili in vam hvaležnost lahko tudi osebno pokazali.

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)