Ideja za izlet: Ohladitev v Škocjanskih jamah in sprehod po vedno zanimivem kraškem svetu

Lepote in posebnosti Škocjanskih jam so cenjene in priznane v svetovnem merilu.

27.6.2021 ob 5:05 | Foto: Jacek Sopotnicki/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. Fl.

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Ohladitev v Škocjanskih jamah in sprehod po vedno zanimivem kraškem svetu

Škocjanske jame so ene izmed najbolj osupljivih naravnih znamenitosti na Zemlji, kar dokazuje dejstvo, da so vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine, kamor se med znamenitosti Slovenije umeščajo tudi rudnik živega srebra v Idriji ter prazgodovinska kolišča Ljubljanskega Barja. So pa Škocjanske jame edini slovenski naravni spomenik na tem seznamu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lawrence De Gruchy (@lawrencedeg)

Oblikovala jih je reka Reka, ponikalnica, ki preden ponikne v podzemlje in začne preoblikovati mehak apnenčast svet, približno 55 kilometrov teče po površju. Sestavlja jih splet enajstih jam, udornic, ponorov, naravnih mostov. Jame lepšajo številni raznobarvni in orjaški kapniki različnih oblik, orgle in prelepe ponvice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Greta Tognetti (@greta.vanfeet)

Na voljo sta dva vodena ogleda jam: prvi sledi naravnemu vhodu, ki ga je reka izdolbla v bližini naselja Škocjan. Ta ogled lahko opravite z vodičem ali sami, popeljal pa vas bo po tistih predelih jam, kjer so našli najpomembnejše arheološke najdbe.

Bolj priljubljen ogled se začne na drugem koncu, pri umetno ustvarjenem vhodu, kjer vas bo pot peljala mimo glavnih znamenitosti, vključno s Tiho jamo, do izhoda, do katerega pelje podzemni kanjon Reke, pri čemer boste prečkali 50 metrov visoki Cerkvenikov most. Po tej poti se lahko podate le v družbi vodiča.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hasan Bicerik (@hsn_maslak)

Ogled Škocjanskih jam traja v spremstvu izkušenih vodnikov poldrugo uro.

Cena vstopnice za odrasle osebe znaša 18, za študente in upokojence 14 in za otroke 9 evrov.

Škocjanske jame sicer sodijo v sklop Regijskega parka Škocjanske jame. Nahaja se v občini Divača, 80 km iz Ljubljane proti Kopru ter 12 km od Kobilarne Lipica. Površina parka obsega 413 hektarov in zajema vasi Matavun, Škocjan ter Betanjo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ingrid (@experimentsinfiction)

Poleg jamskega sistema, ki je odprt vse dni v letu, lahko obiskovalci v parku izbirajo med drugimi možnostmi spoznavanja Krasa in njegovih zanimivosti, med katerimi velja omeniti muzejske zbirke, ki so na ogled v vasi Škocjan, in sicer etnografska v J’kopinovem skednju, zbirka o zgodovini odkrivanja Škocjanskih jam v Jurjevem skednju ter biološka, geološka in arheološka zbirka v naravoslovnem centru.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOLO Vanlife Europe Roadtrip

Zanimiva je tudi srednje zahtevna krožna učna pot Škocjan, ki pohodnike v dobri uri in pol popelje okrog udornic Velike in Male doline v osrčju parka.

Na njej so nameščene informativno-izobraževalne table, s pomočjo katerih je mogoče spoznavati glavne značilnosti kraških pojavov, številne zanimivosti rastlinstva in živalstva na Krasu ter bogato kulturno dediščino in zgodovino teh krajev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tibor Lelkes (@tiborphotography)

Do parka lahko pridete na več načinov. Najenostavnejša pot je po avtocesti proti Kopru, kjer zavijete na izvoz za Divačo in sledite obcestnim označbam za Škocjanske jame. Z regionalne ceste je označen odcep za Škocjan v vasici Matavun. Na cesti Ribnica–Divača je v Famljah označen odcep za Park Škocjanske jame.

Vedno več obiskovalcev park obišče z vlakom in nato peš. Vlak pripelje do Divače, od koder označena pešpot vodi skozi vas Dolnje Ležeče do informacijskega centra. Hoja traja približno 45 minut. Možna je tudi izposoja koles na železniški postaji ali prevoz s kombijem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nana (@nana.h.777)

Po končanem ogledu jam in sprehodu po vedno zanimivem kraškem svetu se seveda priležeta počitek in okrepčilo. Za oboje poskrbijo v restavraciji Gostilna pri jami, kjer nudijo pestro izbiro kraških in ostalih jedi ter pijač po naročilu.

Preberite še: Ideja za izlet: Krasna Poljanska dolina za pohodnike, kolesarje, otroke in zaljubljence

Morda vas zanima tudi: Ideje za izlet: Spoznajte živalske vrtove Slovenije


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)