Ideja za izlet: Krasna Poljanska dolina za pohodnike, kolesarje, otroke in zaljubljence

Na obisku Poljanske doline vsak lahko najde nekaj zase.

4.6.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Krasna Poljanska dolina za pohodnike, kolesarje, otroke in zaljubljence

Poljanska dolina se vije v porečju Poljanske Sore in poteka vse od Škofje Loke do Žirovske kotline. Z 42 kilometri sega čez tri občine, in sicer se razteza čez občino Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane ter Žiri.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poljanska dolina (@poljanskadolina)

Dežela pod Blegošem, kot ji pravijo domačini, že od nekdaj navdihuje z lepo naravo, bogato kulturno dediščino in zgodovinskimi pomniki.

Pisatelj Ivan Tavčar je prav v zavetju tamkajšnjih travnikov in gozdov našel navdih za eno naših najlepših ljubezenskih zgodb, po dolini Poljanske Sore in po okoliških hribih vodijo mnoge pohodniške, kolesarske in tematske poti, po vrhovih so nanizane utrdbe Rupnikove linije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poljanska dolina (@poljanskadolina)

Skratka, v Poljanski dolini vsak lahko najde nekaj zase: od pohodnikov, kolesarjev, ljubiteljev kulture, zgodovine ali preprosto narave. Zbrali smo nekaj idej za vsakogar.

Pohod na Blegoš

Blegoš je najvišji vrh Poljanske doline in z 1562 metri nadmorske višine drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja.

Na njegovem vrhu pohodnike pričakata čudovit razgled na okoliške hribe in doline ter značilna zelena kapa, za katero je zaslužna travnata podlaga na samem vrhu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uros Crnigoj (@astroman6)

Možnih dostopov na Blegoš je več, najlepšega in najbolj romantičnega pa zagotovo predstavlja označena tematska pot z imenom Cvetje v jeseni, ki pelje iz Poljan.

Pot je opremljena z ličnimi animacijskimi tablami, ki v ilustracijah pripovedujejo zgodbo Janeza in Mete. Dolga je 30 kilometrov in bo v eno smer vzela kar šest ur, a je nezahtevna in vodi večinoma po gozdnih poteh, prek travnikov in vabljivih vasic pod Blegošem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poljanska dolina (@poljanskadolina)

Malica v nahrbtniku ne bo odveč, je pa na Blegošu tudi koča, ki je od maja do oktobra odprta vsak dan, razen v ponedeljek, če ni praznik. 

Blegoš je le en od vrhov, ki vabijo iz Poljanske doline, od koder se je mogoče povzpeti še na Koprivnik, Stari vrh, Bukov vrh, Malenski vrh, Mladi vrh, Sivko, Stari vrh, Bevkov vrh, Pasjo ravan.

Adrenalinski park

Če se boste povzpeli na Stari vrh nad vasjo Zapreval, kjer je pozimi urejeno smučišče, si boste prav tako lahko oddahnili v koči, poleti pa obiskali družinski adrenalinski park, ki je primeren za otroke že od drugega leta starosti naprej.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Družinski Park / Family park (@druzinskiparkstarivrh)

V parku je pet različnih poligonov in kar nekaj adrenalinskih spustov po zip-linu, imajo še plezalno steno in ljubke kotičke za malico. Med poletnimi počitnicami je park odprt vse dni v tednu, medtem ko je spomladi in jeseni odprt samo ob sobotah in nedeljah.

Kolesarki občinski krog

Poljanska dolina je raj tudi za kolesarje.  Tisti bolj fizično pripravljeni se lahko podajo po poti kolesarskega občinskega kroga, ki meri 114 kilometrov, seveda pa se lahko odpravite na krajše poti v lastni režiji ali po označenih trasah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Poljanska dolina (@visitpoljanskadolina)

Res se boste vozili po razgibanem terenu polnem spustov in vzponov, a veliko poti vodi po slemenih, kjer se na levo in desno odpirajo lepi razgledi.

Druge označene poti so še z Loške kolesarske poti in Žirovski kolesarski krog.

Medvedkova pot

Dolina ob Poljanski Sori je prepredena z različnimi tematskimi oziroma učnimi potmi. Ena, že omenjena, je pot Cvetje v jeseni. Za najmlajše pa bo nedvomno najbolj zanimiva Medvedkova pot.

Krožna pešpot se začne pri kmetiji Pr’ Bukovcu, ki leži na slemenu Žirovskega Vrha, dobrih pet kilometrov iz centra Žirov. Obarvana je z gozdno pedagogiko, primerna za družine z otroki in popestrena s številnimi animacijami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @medvedkovapot

Na njej vas bo navdušil čudovit gozd z gozdnimi jasami, opremljenimi z didaktičnimi pripomočki, klopmi in različnimi skulpturami, med drugim z mahovito medvedko Štefko. S pohodom po njej otroci in odrasli odkrivajo nešteto z gozdnim življenjem povezanih zanimivosti in je odlična ideja za nedeljski izlet.

Čebelarska pot

Tako kot tudi čebelarska pot, ki se začne v Srednji vasi in na kateri obiskovalci spoznajo lepote pokrajine, delčke zgodovine, čebelnjake in čmrlnjak, se podučijo o medonosnih rastlinah in se posladkajo z medenimi dobrotami, od katerih nedvomno najbolj slovi med izpod Blegoša.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Poljanska dolina (@visitpoljanskadolina)

Še druge poti za staro ali mlado so Pot skozi Zalo, Pot ob Rupnikovi meji, Pohod ob Rapalski meji, Pot z razgledom, Meteorikova pot …

Dvorec Visoko

Kmečki dvorec iz 17. stoletja leži v objemu okoliških gričev in gozdov nedaleč od Poljanske Sore.  V njem si je možno ogledati stalno razstavo Visoška domačija pripoveduje, ob njem pa spomenik in grobnico pisatelja Ivana Tavčarja. V dvorcu deluje tudi lično opremljena kavarna z letnim vrtom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Šterk (@tjasa_sterk)

Zgodba Dvorca Visoko nas povezuje predvsem z zadnjim lastnikom, Ivanom Tavčarjem. V njem je skupaj z ženo Franjo imel svojo letno rezidenco. Tudi sodobne obiskovalce navduši lepa narava, urejena okolica in obnovljena notranjost kmečkega dvorca, kjer ima človek občutek, da se je ustavil čas.

Lokalni proizvajalci in proizvodi

Poljanska dolina ima še eno neprecenljivo bogastvo, ki je žal vse premalo cenjeno:  ta košček Slovenije je povsem samooskrben.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Poljanska dolina (@visitpoljanskadolina)

Marljivi domačini v dolini ali na samotnih kmetijah visoko v hribih celotno dolino in okolico zalagajo z domačimi izdelki, med katerimi so siri in drugi mlečni izdelki, meso in suho-mesni izdelki, sokovi, sadje (suho in sveže), moka, kruh in ostalo pekovsko pecivo, zelenjava, žganje.

In če se boste odločili okrepčati v kateri od tamkajšnjih gostiln, koč ali domačij, se bo na vaših krožnikih znašlo vse, kar Poljanska dolina premore.

Preberite še: Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (1. del)

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Na Kraški rob, kjer že vonjamo morje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)