Ideja za izlet: Na Kraški rob, kjer že vonjamo morje

Obisk Socerba združuje celinske sapice z izjemnim pogledom na morje in je prepleten s številnimi naravno-kulturnimi znamenitostmi.

24.4.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages, Instagram, You Tube

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Na Kraški rob, kjer že vonjamo morje

Končno smo dočakali sprostitev regijskih meja. To v kombinaciji z bližajočimi se prazniki kar kliče na krajše in daljše izlete po naši državici. Na enega vas ta konec tedna vabimo tudi mi. In sicer priporočamo vzpon na grad Socerb, ki je oddaljen le nekaj kilometrov od izvoza s primorske avtoceste in kraljuje na visokem Kraškem robu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Outdoor sports in Slovenia

Kraški rob je pokrajina, kjer se srečata Istra in Kras, kjer se celinsko podnebje spaja z mediteranskim in se mogočne apnenčaste kraške stene dvigajo nad istrskim flišem. Nekoč je predstavljal politično mejo med Beneško republiko in Habsburško monarhijo.

Ravno zaradi te vloge so po njem posejani ostanki številnih gradov in utrdb, en od njih je grad Socerb. Ta je bil že vse od srednjega veka pomemben člen obrambne linije, katere del sta bila tudi bližnji grad Črni Kal in stolp v Podpeči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Igslovenia (@igslovenia)

Njun obisk lahko združite z ogledom Socerba ali si ju pustite za drugo priložnost in se ta konec tedna posvetite lepi izletniški točki, s katere se odpre krasen razgled na Trst, Tržaški zaliv in slovensko Istro ter v lepih dneh seže vse do Dolomitov.

Grad Socerb se nahaja nad istoimenskim naseljem. Od primorske avtoceste je oddaljen le nekaj minut. Najlažja pot do njega vodi z izvoza Kastelec, od tam naprej sledite oznakam za Socerb.

Tik do vznožja gradu, kjer je veliko parkirišče, pelje asfaltirana pot. Pot iz prestolnice traja približno eno uro, od Kopra je Socerb oddaljen približno 20 kilometrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kraski rob - The Karst edge (@kraski.rob_the.karst.edge)

Za tiste, ki vikend izlete jemljejo tudi kot rekreacijo,  je boljša izbira druga pot do gradu. In sicer čez vasico Osp, nad katero se dviga znamenita plezalna stena. V tem primeru avtocesto Ljubljana-Koper zapustite na izvozu Črni Kal, na prvem križišču zavijete proti Ospu in Črnemu Kalu. Preden se začnejo značilni ovinki, zavijete levo proti vasi Osp.

Že na urejenem parkirišču boste opazili prve markacije za različne smeri pohodov, saj skozi Osp teče Slovenska planinska pot. V središču vasi stopate proti gasilskemu domu in se nato povzpnete do vaške cerkve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadeja Savski ☀️ (@itslikeadiary)

Nadaljujete desno po kolovozu, skozi gozd do označenega razpotja, kjer zavijete proti Kastelcu. Višje postane rastje redkejše in pot pripelje na velik travnik ter vodi naravnost proti cerkvici v Kastelcu, tam zavije levo na cesto in med blagim vzponom kmalu preide v kolovoz.

Za vodno postajo pot postane položnejša, pelje mimo travnikov, više čez asfaltirano cesto in zavije desno na pešpot ter znova do asfaltirane ceste, ob kateri je več smerokazov, en od njih po dobri minuti hoje pripelje na parkirišče pred gradom.

Za pot boste potrebovali približno uro in pol zmerne hoje. Vzpon je lep, nezahteven in primeren tudi za otroke. Že sama vasica Osp je zaradi lege in značilnih stavb vredna ogleda, končni cillj pa vas tudi ne bo razočaral.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Holzkorn (@pholz)

Če vam bo ostalo še kaj časa, vam priporočamo obisk Svete jame, ki je od gradu oddaljena približno 150 metrov in skriva edino podzemno cerkev v Sloveniji.

S ceste proti njej zavijete na gozdno pot, po kratkem spustu boste prišli do jame, ki je globoka 44 in dolga 231 metrov ter je veliko več, kot zgolj kraška jama. Je namreč tudi hladilnica ter se ponaša z številnimi arheološkimi in biološkimi danostmi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SLOvely (@slovely.eu)

V njej bivajo mnogi predstavniki kraškega podzemlja, od mokric do številnih polžev, hroščev in tudi netopirjev, predvsem pa je, kot že rečeno, edina jama pri nas spremenjena v cerkev.

Legenda pravi, da je v njej, potem ko je prestopil v krščansko vero, dve leti bival mladi Sveti Socerb. Kasneje je bila jama obravnavana kot svetišče, kjer so do druge svetovne vojne vsako leto 24. maja darovali za sveto mašo.

Jama je odprta vsako nedeljo ob 14. uri. Tedaj obiskovalce v puščavnikovo zatočišče povedejo njegovi upravljavci, člani Jamarskega društva Dimnice iz Kopra. Okoli polurni obisk z baterijsko razsvetljavo ni naporen, primeren je za mlado in staro, za voden ogled jame pa je treba odšteti tri evre.

Preberite še: Ideja za izlet: Kobarid in krožna pot z vsemi znamenitostmi

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Očarljiv Polhov Gradec - majhno naselje, za katerega si ne morete misliti, kako zelo navduši


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)