Ideja za izlet: Bled, magnet za romantike, gurmane in športnike

Bled je precej tipična izbira za izlet, a ta konec tedna lahko tam doživiš veliko več kot le sprehod okoli jezera.

14.10.2016 ob 7:15

bled_shutterstock_364645733.jpg

Dežela kranjska nima lepš'ga kraja,  ko je z okolšno ta, podoba raja, je že leta 1836 zapisal naš največji pesnik in seveda mislil na Bled. V ta alpski biser, ki vedno znova očara s svojim otočkom sredi jezera, gradom na pečini,  z romantičnimi pletnami, veličastnimi labodi, mogočnimi vilami in cerkvami ter neštetimi drugimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, vas vabimo ta konec tedna.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

Dostopov do Bleda je več. Če se ga boste odločili obiskati z avtomobilom, boste avtocesto Ljubljana-Jesenice zapustili na izvozu Lesce in nadaljevali proti cilju. Lahko pa se v ta gorenjski kraj podate z vlakom (in zraven vzamete še kolo) ali avtobusom. Avtobusna postaja je v samem centru mesta, železniška pa od njega nekoliko oddaljena. 

bled4.jpg

Izjemen preplet domišljije narave in dela človeških rok

Nedvomno je največja blejska atrakcija jezerce ledeniško-tektonskega nastanka. Dolgo je nekaj več kot dva kilometra in široko dober kilometer. Sprehod okoli njega je ravno prav za prijeteno jesensko sproščanje, lahko pa vas valovi ponesejo na otok, ki vabi s sredine jezera in na katerem stoji znamenita gotska cerkev ter še veliko drugih zanimivih zgradb. Nanj se lahko podate s tradicionalnim čolnom pletno in tako samo uživate ob pljuskih vode ob bok plovila. Lahko pa svoje vzdržljivosti preizkusite sami in najamete čoln, ter do otoka priveslate brez pomoči čolnarja.

Sprehod po njem vas bo nedvomno prevzel. Mogočno stopnišče vas bo pripeljalo do cerkve in zvonika z zvonom želja, ki pridno pozvanja, ter budi upe v boljšo prihodnost.

bled2.jpg

Na Bledu ne gre mimo znamenitega gradu na visoki pečini. Prvi je bil zgrajen približno leta 1011, vendar je imel zgolj obrambno vlogo, zato v njem ni razkošnih soban. V zrelem srednjem veku so dogradili še stolpe in izpopolnili utrdbeni sistem, leta 1511 je grad močno poškodoval potres in je bil deležen obširne obnove, danes je urejen kot razstavni in muzejski objekt, najbolj pa očara z izjemnim razgledom na sam Bled z okolico. V  tamkajšnji restavraciji si lahko privoščite okrepčilo in ob gurmanskih dobrotah uživate še v pogledu na čudo pod vami. Do gradu se je mogoče pripeljati z avtom, več pa boste storili zase, če se boste po lični potki od obale pri grajskem kopališču nanj podali peš. Verjemite, zmogli boste.

bled3.jpg

Čeprav sta grad in jezero z otočkom nedvomno največji blejski atrakciji, še zdaleč nista edini. Tu je še znamenita neogotska župnijska cerkev, delo velikih imen slovenske arhitekture, svojo potrebo po umetnosti in kulturi potešite z obiskom ene od blejskih galerij: Galerije 14 ali Galerije na Blejskem otoku, ob sprehodu po ličnem mestecu pa vas bodo očarale ob jezeru postavljene vile in hoteli, ki bolj ali manj zgovorno pričajo o veličini nekdanjih ali sedanjih lastnikov. 

In na Bledu res ne moremo mimo slavne sladice, blejske kremne rezine. A tisto pravo boste okusili le v slaščičarni hotela Park, kjer so jih v 60 letih prodali kar 12 milijonov. Morda si boste kavico in tortico privoščili v kavarni Belvedere, od koder se ponuja en najlepših razgledov na otok. Tudi ob drugi bogati gostinjski ponudbi z Bleda nedvomno ne boste odšli lačni.

bled5.jpg

Za športnike, gurmane in romantike

Našteli smo le nekaj razlogov, zakaj obiskati Bled, ki je v jesenskih barvah prav posebej očarljiv. Ta konec tedna pa bodo na njem zlasti dobrodošli vsi, ki razmišljajo o tem, da bi izrekli usodni da. V tamkajšnji festivalni dvorani namreč od sobote do nedelje poteka poročni sejem, ki bo s svojo razstavno ponudbo nedvomno prava paša za oči in vir neskončnih idej ter zamisli za najlepši dan.

Gurmane bo razveselilo dejstvo, da prav tu, že tradicionalno, vsako tretjo soboto v mesecu od 10.00h-12.00h poteka Triglavska tržnica, ki ponuja pestro izbiro domačih, naravi prijazno pridelanih in izdelanih dobrot: od sezonske zelenjave in sadja, čebelarskih in konopljinih izdelkov, mesnin, mlečnih izdelkov, zelišč, pekovskih dobrot ter slaščic, domačih rezancev in še česa.

In še nekaj za športnike: v nedeljo lahko na Cooperjevem testu in testu hoje preizkusite svoje sposobnosti. Cooperjev test in test hoje sta primerna za vse starostne skupine od najmlajših do najstarejših, od rekreativnih do profesionalnih športnikov in za tiste, ki šele začenjajo z vadbo, se pa je treba nanj prijaviti. Če boste izziv sprejeli zadnji hip, lahko tudi na licu mesta pol ure pred začetkom.

Le odločiti se morate in dodobra izkorstiti, sicer glede na vremensko napoved res ne najlepšo soboto, ki pa jo lahko popestrite z izletom na Bled.

Avtorica: Mateja Florjančič
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)