David Urankar: Nič ni samoumevno, niti espresso v centru mesta

Z Davidom Urankarjem, ki je znan po svojem nasmehu, o žensko moških vlogah, o družini, potovanjih in njegovi Ajdi.

5.11.2020 ob 5:50 | Foto: Urša Klajder/Prispodobe

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

David Urankar: Nič ni samoumevno, niti espresso v centru mesta

Njegov zaščitni znak je zagotovo nasmeh in nalezljiva pozitivna energija. Zgodaj zjutraj gledalce pozdravlja s televizijskega zaslona, ki je le ena izmed njegovih 'služb'. Je voditelj v oddaji Dobro jutro in Avtomobilnost, zadnje čase pa ga lahko slišimo tudi v podkastih Avtomat in Gospoda, kjer širi dobro voljo in energijo. Z ženo Ajdo veljata za enega bolj uspešnih parov pri nas, David pa nam je v pogovoru razkril, kako pri dveh otrocih ohranjata svežino v zakonu. Včasih je bil zelo spontan, v teh 'koronačasih' pa je ugotovil, da nič ni samoumevno.

Za začetek me zanima, kako preživljate te čase? Kako skrbite za dobro počutje, predvsem psihično?

Hvala za vprašanje, moram priznati, da se je zame, predvsem kar se tiče dinamike snemanj in potovanj, vse skupaj res malo umirilo. Kar pa ni nujno slabo. Res sem spustil kakšen avtomobilski salon in prestavljen je bil marsikateri dogodek ali kampanja, a po drugi strani sem več doma, z Ajdo, Liamom in Nelsom. To mi daje energijo in pogum za naprej. Včasih je fino na stvari gledati skozi otroški daljnogled. Ravno zvečer, ko sem bral Liamu pravljico za lahko noč, mi je rekel, da korona ni fajn, ker nimajo igralnega dne v vrtcu, ampak da je pa fajn, ker bo imel počitnice še en teden (smeh).

Kot voditelja smo vas navajeni vedno nasmejanega in polnega energije. Kako ohranjate dobro voljo?

Verjamem, da na platformah, ki jih imam, tako na TV-ju, kot tudi na družbenih omrežjih ter podkastu Avtomat in Gospoda, moram skrbeti za to, da se širi dobra volja in energija. Za novice in striktno poročanje so zadolženi kolegi v informativnem uredništvu, jaz si lahko vzamem toliko svobode, da jih malo začinim, se pohecam. Mislim, da prav v teh časih tega rahlo primanjkuje. Kako jaz ohranjam dobro voljo? Sledim profilom in ustvarjalcem, ki se fokusirajo na pozitivo in se znajo pošaliti iz situacije in nemalokrat tudi na svoj račun. Tudi s prijatelji imamo skupino, kjer si dnevno pošiljamo smešne situacije, zgodbe, video posnetke in fotografije, ki držijo naše razpoloženje na nivoju.

Kako se je začela vaša pot na televiziji? Je bilo to nekaj, kar ste si od nekdaj želeli, ali vas je življenje naključno zaneslo na male ekrane?

Uf, ne morem reči, da si tega nisem nikoli želel. Verjetno jih je malo, ki ne bi ob gledanju televizije vsaj enkrat pomislili, kako bi bilo igrati v filmu ali voditi oddaje. Je pa res, da nikoli to zares ni bilo v planu. Moja medijska pot se je začela z manekenstvom, kasneje sem prek avdicije prišel na televizijo. A vse to je bilo ob športu in študiju gradbeništva bolj za zraven. Do nekega odločilnega trenutka, ko sem imel na mizi redno zaposlitev za nedoločen čas ali pa vodenje mini oddaje na televiziji, ki bi mi mesečno skoraj pokrila prispevke za s.p. Skladno s karakterjem sem se seveda odločil za slednjo opcijo.

V oddaji Dobro jutro ste eden redkih voditeljev. Kako je delati v pretežno ženskem kolektivu? Se s kolegicami dobro razumete?

Moram priznati, da se v ekipi oddaje Dobro jutro res dobro razumemo. Toliko časa že delamo skupaj, da poznamo vse svoje potenciale in tako res lahko oddaja, po domače rečeno, teče. Že iz športa cenim kolektiv in odnose znotraj njega, to da se razumemo, in da smo prijatelji tudi ko se kamere ugasnejo, se vidi in čuti že na daleč!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oddaja Dobro jutro (@oddaja_dobrojutro) on

S Špelo Močnik imata vsak ponedeljek rubriko, kjer velikokrat osvetljujeta tudi žensko moške odnose in predvsem razlike med spoloma. So tudi v resnici vajini pogledi tako različni ali gre bolj za televizijski šov? 

Ni vse tako črno-belo, kot je včasih videti. S Špelo se postaviva vsak na svojo stran debate, da spodbudiva, včasih celo podžgeva neko tematiko. Seveda ni vedno nujno, da v nekaj res verjameva, a v korist dobre debate najdeva včasih argumente tudi za nekaj, v kar v resnici ne verjameva oz. ne prakticirava. Nekoč sva imela npr. debato o ločenih spalnicah. Žreb je določil, da jaz zagovarjam ločene spalnice, Špela pa je proti. Ampak to seveda ne pomeni, da z Ajdo ne spiva v isti postelji.

 

Kako pa v vsakdanjem življenju doživljate žensko moške vloge? Imate doma strogo delitev ali se vam zdi, da smo leta 2020 delitev na ženska in moška opravila končno prerasli?

V zdravem odnosu in gospodinjstvu ni žensko moških vlog ampak je sodelovanje. Seveda peljem jaz avto k vulkanizerju in Ajda večkrat opere cunje (tudi zato, ker jaz večkrat kaj zafrknem z barvami in temperaturo pranja, včasih celo nenamerno). Ampak načelom pa si pomagava in včasih nekdo naredi kaj več, drugič drug, suma sumarum sva pa tam tam.

Z ženo Ajdo imate dva sinova, kako moška energija vpliva na dinamiko vaše družine? Je Ajda vaša princesa in z njo tudi ravnate tako?

Fanta sta zelo polna energije in dinamika je, kar se tega tiče, res na visokem nivoju. Moram priznati, da se Ajda res dobro drži, tudi ob vseh kaskaderskih podvigih, skokih, nenehnemu tekanju in prerivanju. Z Ajdo se velikokrat počutiva kot nogometna sodnika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Urankar (@david.urankar) on

Katera je tista lastnost, ki jo pri ženskah najbolj cenite in se vam zdi, da je moški nikoli ne bi mogli nadomestiti oz. prevzeti?

Pri Ajdi zares cenim njeno iskrenost in doslednost, kar se seveda odraža tudi pri vzgoji. 'Fotri' znamo biti na trenutke preveč popustljivi, nedosledni. In pa ta materinski čut, toplina, ne znam povsem razložiti, a vsak starš (in otrok) bo razumel o čem govorim.

Kako z ženo skrbita za svežino v vajinem odnosu? Glede na to, da imata oba uspešni karieri, majhne otroke in številne obveznosti. Vama sploh ostane kaj časa samo za vaju?

Imava res veliko srečo, da nama kakšen dan babici in dedka vzamejo malčka in midva potem odtavava po svoje, pa tudi če samo leživa na domačem kavču in klepetava. Dnevno pa, ko gresta otroka spat, pogledava kakšno serijo, film, se pogovoriva o dnevu in na kratko preletiva dan pred nama. Obožujeva pa kakšen večeren suši in masažo, a v teh časih je masaža v oblaku, suši pa na "take-away" (smeh).

Bi zase rekli, da ste romantik? Poskrbite za kakšna mala presenečenja, šopek ob posebnih praznikih ali gredo takšne stvari bolj mimo vas?

Zelo rad se potrudim ob vsaki priložnosti, ki se ponudi. Se mi zdi škoda ne izkoristiti prilike, ker lahko z zelo malo truda, že z eno malo čokolado, prineseš toliko dobre energije. Vem, koliko meni to pomeni in zato mi je to v res veliko zadovoljstvo.

Kaj se vam zdi najbolj pomembna stvar v medsebojnih odnosih?

To, da vlagaš v odnos. Da nisi samo tam, da ne gledaš samo, kaj ti pripada in kaj vse si (in partner ni) naredil. Da si pripravljen kdaj pa kdaj malo potrpeti, pripraviti kakšno presenečenje, skuhati, peljati otroke na sprehod ... In to storiti z dobro voljo. To je recept. Pa zaupanje in spoštovanje med partnerjema, brez tega v startu, ne gre.

Ste bolj spontan tip človeka ali stavite na načrtovanje?

Pred otroki (in seveda pred korono) zelo spontan, zdaj z vsakim ukrepom manj (smeh). Tudi z družino se je že zgodilo, da smo za par dni vnaprej kupili ugodno letalsko karto in izlet v Rim ali Berlin. Rad sem spontan, a potujem odgovorno, na naključja se (vsaj pri potovanju z otoki) ne gre preveč zanašati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Urankar (@david.urankar) on

Ko sva že pri načrtovanju, kakšne plane imate za svojo prihodnost? Se prepuščate toku ali skrbno načrtujete vsak svoj korak?

Pojma nimam. Če bi me vprašali sredi junija, bi napovedal, da bomo decembra smučali, zdaj ne vem, koliko časa bo še policijska ura in kdaj bomo lahko šli v drugo občino. Situacija s korono je resna in to moramo in bomo prebrodili z upoštevanjem pravil in dobro dozo odgovornosti. Vesel sem, da imam Dobro jutro in Avtomobilnost, da lahko snemamo in ustvarjamo, da imam podkasta Avtomat in Gospoda, in da ima Ajda službo in svoje projekte. Veliko jih poznam, ki jih je korona kriza zelo prizadela in za njih držim pesti iz dneva v dan!

Če bi morali izpostaviti eno stvar, ki vas je naučilo leto 2020, kaj bi to bilo?

Ničesar ne gre jemati za samoumevno. Niti nečesa, še nekaj časa nazaj tako banalnega, kot je espresso v centru mesta.

Za kaj v življenju ste najbolj hvaležni?

Že prej sem bil, zdaj pa seveda še toliko bolj. In še toliko bolj verjamem v moč dobre volje in pozitivnih misli, čeprav jih včasih ni tako lahko najti!

Preberite še: Tereza Poljanič: Vsak je svojega telesa vladar

Morda vas zanima tudi: Jana Morelj: Presenetilo me je, da sem bila nekaterim zanimiva le, ko sem hodila na zabave


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)