27-letna Klavdija z ganljivim projektom osrečuje otroke #pozitivnazgodba

Klavdija Žinger je za Mično razkrila, zakaj se je odločila, da bo s peko tort pričarala nasmehe na obraze otrok iz socialno ogroženih družin; koliko otrok je doslej razveselila in kaj jo osrečuje poleg peke slaščic.

10.12.2020 ob 5:50 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

27-letna Klavdija z ganljivim projektom osrečuje otroke #pozitivnazgodba

27-letna Trboveljčanka, Klavdija Žinger, je prepričana, da bi živeli precej drugače, če ne bi bilo med ljudmi toliko sovraštva in ljubosumja. Sporočilo njenega ganljivega projekta, v okviru katerega peče tortice, je, da lahko vsak pomaga nekomu v stiski in da ni prav nič narobe, če priznamo, da potrebujemo pomoč – četudi je včasih to zelo težko.

S tortami razveseljujete otroke iz socialno ogroženih družin, ki si tega ne morejo privoščiti. Zakaj ste se odločili za to srčno, prijazno gesto?

Menim, da si vsak izmed nas zasluži vsaj kanček veselja in ljubezni. Še posebej otroci, ki se med odraščanjem učijo, da ni vse na tem svetu črno-belo in da biti prijazen ter nekomu polepšati dan v resnici sploh ni tako težko, čeprav živimo v obdobju, ko je prisotne precej živčnosti ter napetosti. Upam, da bom s svojim projektom navdihnila tudi mlade in da bo čim več tistih, ki želijo pomagati drugim, ker tega dandanes žal primanjkuje.

Projekt, v okviru katerega brezplačno pečete tortice, ste poimenovali Pokloni nasmeh. Kako je nastala ideja zanj?

Ideja za projekt “Pokloni Nasmeh“ je nastala med pisanjem ene izmed pesmi, ki bo objavljena v moji novi pesniški zbirki Slonely Poet. V njej sem pisala o otroštvu in tako se je pojavila ideja za projekt, čigar  sporočilo je, da lahko vsak, ki ima 5 minut časa, pomaga nekomu v stiski in da nikoli ni narobe prositi za pomoč, čeprav se včasih to zdi težko.

Na Mični vam bomo redno predstavljali pozitivne, uspešne in dobre zgodbe mladih. Optimizem in navdihujoče misli so te dni vredni še toliko več! Najdete jih pod ključnikom #pozitivnazgodba

Koliko otrok ste doslej obdarili?

Do sedaj sem obdarila osem otrok, njihovi odzivi pa so bili zame neprecenljivi. Trenutna situacija povzroča nekoliko težav pri celotnem projektu. Vendar upam, da se zadeve kmalu umirijo in da bom končno lahko nadaljevala s svojim projektom. Prejela sem kar nekaj donacij za peko tort, kar bo pripomoglo k večjemu številu spečenih tortic in obdarjenih otrok.

Kakšne tortice si najpogosteje zaželijo otroci?

Največkrat si zaželijo tortico z motivi iz risank ali pa si želijo kakšno figurico na tortici. Po svojih najboljših močeh se potrudim, da uresničim njihove želje. Najbolj priljubljen je čokoladni okus torte, najbolj zaželen motiv pa je bil iz risanke Ledeno kraljestvo, ki jo obožujem tudi jaz. (smeh)

Kdo vas je navdušil za peko slaščic?

Kot otrok sem velikokrat opazovala svoje bližnje, kako pečejo slaščice in to se mi je zdelo zanimivo. Najbolj všeč mi je bil sicer končni izdelek in to, da smo sladico lahko pojedli. Ko pa sem se preselila na svoje, je peka postala nekaj, kar sem počela skoraj vsak dan.

Zaposleni ste v vrtcu, kot ena od kuharic. Imate radi svoje delo?

Delo v vrtcu mi pričara poseben občutek sreče zaradi otrok. Obožujem kuharski poklic, ki je sicer eden od najbolj podcenjenih poklicev pri nas, vendar bi ga marsikdo pogrešal, če ga ne bi bilo, saj ljudje radi obiskujejo restavracije, ker se jim doma ne ljubi vedno kuhati, tega ne znajo ali pa enostavno nimajo časa za kuhanje.

Kaj vas osrečuje poleg kuhanja?

Da lahko v prostem času pomagam ljudem, da se lahko ukvarjam s stvarmi, ki jih rada počnem – z glasbo, pisanjem, peko slaščic, risanjem in da si lahko vzamem čas zase, ki ga včasih zelo potrebujem. Menim, da lahko dnevna rutina, ki si jo ustvari vsak sam, zelo pomaga pri dobrem razpoloženju. Početi nekaj, kar imaš rad je vsekakor ena izmed stvari, zaradi katerih se človek bolje počuti.

Omenili ste, da pišete poezijo. Od kod črpate navdih za pisanje pesmi?

Navdih za svoje pesmi črpam iz vsakdanjega življenja in iz svojih izkušenj – tako dobrih kot slabih. Tudi dolgčas je lahko navdih za čudovito poezijo. Včasih se zgodi, da ne pišem več dni zapored, ker nimam navdiha, potem pa se ideje kar izlijejo iz mene, zato imam pri sebi vedno telefon ali zvezek, da si lahko ideje zapišem, preden jih pozabim.

Pišem že četrto knjigo, ki bo izšla v angleškem jeziku, tako kot vse moje knjige doslej.

Kdaj bo izšla vaša nova zbirka pesmi?

Pišem že četrto knjigo, ki bo izšla v angleškem jeziku, tako kot vse moje knjige doslej. Naslov knjige, ki naj bi izšla aprila, bo 7 Broken Hearts. Pred kratkim sem se odločila, da napišem knjigo, ki bo vsebovala pesmi v slovenščini, saj menim, da je poezija tudi v slovenskem jeziku zelo lepa.

Ste sicer ljubiteljica knjig? Kaj najraje berete?

Nikoli nisem bila pretirano navdušena nad branjem knjig, ker se mi je to zdelo dolgočasno, kar je najbrž nenavadno glede na to, da obožujem pisanje. Toda zadnji dve leti si prizadevam, da več časa namenim branju knjig, predvsem v angleškem jeziku. V otroštvu sem sicer prebrala celo zbirko Harry Potter. Zdaj pa zelo rada berem dela znanih in manj znanih avtorjev, kot so Sylvia Plath, Gwendolyn Brooks, Maya Angelou, R.H. Sin, Amanda Lovelace.

To, da nekomu polepšam trenutek, ko se “baše” z mojim izdelkom in ga pohvali, je zame “pesem za srce”

December je letos zaradi ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa precej drugačen kot običajno. Kako ga preživljate vi?

Nekoliko me že jezi trenutna situacija, čeprav se vedno s čim zamotim. Ker se je moj projekt za kratek čas ustavil oziroma deluje le v moji občini, sem se lotila pisanja slovenske knjige, kot sem že omenila, precej časa pa preživim tudi s svojo psičko Daisy, zato mi res ni dolgčas. Toda pogrešam decembrsko vzdušje, nakupovanje daril, obisk drugih mest in predvsem druženje s prijatelji.

Je peka slaščic za vas neke vrste terapija, ker vam daje občutek, da ste koristni in da počnete nekaj dobrega?

Peka slaščic je zagotovo ena izmed stvari, ki jo počnem, kadar sem slabe volje, ker me pomirja, podobno kot glasba. To, da nekomu polepšam trenutek, ko se “baše” z mojim izdelkom in ga pohvali, je zame “pesem za srce” - kakšen odvečen kilogram in nasmešek na obrazu pa tudi ne škodita nikomur. (smeh) Peka mi daje občutek koristnosti, še posebej odkar to počnem v okviru svojega projekta. Vem, da počnem nekaj dobrega v korist otrok in da postajam boljši človek, ki želi pokazati mladim, da se vse da, če se hoče in morda bo tudi zanje peka slaščic neke vrste terapija.  

Preberite še: Ježki, kroglice, bombice: 7 receptov, ki jih obožujete

Morda vas zanima tudi: Jana Dular Wang'ombe: V Afriki sem se naučila, da se ni smiselno osredotočati na težave, temveč na rešitve #pozitivnazgodba


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)