Zaporedni ženski orgazmi: kaj so in ali dosegljivi vsem ženskam? (razlaga strokovnjaka)

Zaporedne orgazme si vsak razlaga po svoje. Kaj pa o njih menita dve strokovnjakinji s področja spolnosti?

7.5.2019 ob 6:20

zaporedni_orgazmi_micna_ThinkstockPhotos-512221952.jpg

Zaporedne orgazme bi lahko primerjali z ženskim izlivom ali G točko: nekateri menijo, da so mit. Da ne obstajajo. S tem se vse tiste, ki so jih deležne, seveda ne bi strinjale. Da bi razjasnili nekaj dvomov okoli tega fenomena, sta dve strokovnjakinji s področja spolnosti za britansko izdajo Cosmopolitana o njem povedali vse od A do Ž.

Kaj so zaporedni orgazmi?

"O zaporednih orgazmih govorimo, kadar ženska med enim samim spolnim odnosom doživi več vrhuncev," je pojasnila seksologinja Claire Morrison. Strokovnjakinja za spolnost Annabelle Knight jih opisuje nekoliko drugače: "Gre za izjemno dolg orgazem ali dva, tri vrhunce, ki pri pripadnici nežnejšega spola sledijo en za drugim."


Jih lahko doživi vsaka?

Knightova v odgovor povzema na to temo nedavno izvedeno študijo spletne strani Lovehoney, v kateri je sodelovalo 4400 žensk. 75 odstotkov vprašanih je povedalo, da so ta pojav že okusile na svoji koži. Res je, da ni povsem jasno, ali so pri tem upoštevale prvo ali drugo definicijo, a ne glede na to, veliko lažje so dosegljivi ženskam, kot moškim.

"Orgazem vključuje povečan pretok krvi, povišan srčni utrip, povečano aktivnost v možganih in mišične krče, ki so posledica spolnih dražljajev. Po samem vrhuncu se vse te funkcije vrnejo v prvotno stanje," je povedala Knightova. Ena od prednosti žensk pri tem je, da je čas regeneracije znatno krajši, kot pri moških. Klitoris potrebuje vsega skupaj minuto, dve in znova je pripravljen na stimulacijo, ostalo telo je tedaj še vedno na vrhu spolne napetosti in zato so zaporedni orgazmi v domeni žensk." 

Morrisonova temu dodaja, da sicer obstajajo ženske, ki jih nikoli ne bodo doživele: "Študije kažejo, da je do 76 odstotkov žensk res že doživelo zaporedne orgazme. Dejstvo torej je, da so nekaterim dosegljivi. Prav tako pa je znano, da obstajajo takšne, ki jim že sam orgazem ni dan, oziroma imajo težave z njegovim doseganjem. Te zaporednih najbrž nikoli ne bodo okusile."

orgazmi_micna.jpg

Kako jih doseči

Obe strokovnjakinji se strinjata, da obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na doseganje zaporednih spolnih vrhuncev. Bolj, kot je ženska vzburjena, večja verjetnost je, da jih bo deležna. Seveda zato, ker ob močnem vzburjenju v intimne dele telesa priteče več krvi in ti so občutljivejši na dotike. Prav tako je zanje večja verjetnost pri tistih, ki niso pod stresom in jih med seksom ne priganja čas.


Osredotoči se na pot ne na cilj

"V kolikor boš med samim aktom preveč težila k orgazmu, ne boš doživela niti enega, kaj šele zaporedne," pojasnjuje Claire Morrison in dodaja: "Bodi sproščena, osredotoči se na dotike, ki te prevzemajo in na dražljaje, ki te najbolj spodbujajo. Sprosti se in uživaj ter ne razmišljaj o tem, kam naj bi te pot pripeljala."

Annabelle Knight se z njo strinja: "Večina pri doseganju orgazma sama sebe ovira, saj nase vrši preveč pritiska in pričakuje le tisto, kar naj bi se zgodilo. Raje, kot cilju, se posveti potovanju."


Naj se ti ne mudi

"Veliko več možnosti, da boš okusila ta fenomen bo, če si bosta z dragim za seks vzela čas, izključila moteče dejavnike ter se pripravila na sam intimen odnos: glasba, sveče, masaža, film, karkoli te vzburja. Vzpostavita in krepita spolno energijo še preden se sama, ali se te on začne dotikati."


Draži se

Šele, ko se bo tvoje telo začelo odzivati na dotike, v odnos vključita genitalno stimulacijo. Brez penetracije. "Kadar bi želela okusiti zaporedne orgazme, je veliko priporočljivejša stimulacija klitorisa. Vsaj prvi vrhunec naj bo brez penisa ali drugačnega pomagala," svetuje Annabelle in dodaja: "Najlažje jih boš dosegla z oralnim ali ročnim draženjem."


Po prvem orgazmu ohranjaj vzburjenje

"Po prvem orgazmu gre samo še za eksperimentiranje. Če je tvoj klitoris preobčutljiv na dotike, razvajajta druge erogene cone. Igrajta se z dojkami, naj te on poljublja po celem telesu, le po ščegetavčku ne. Namen tega je, da ohranjaš spolno napetost na točki, s katere bo naslednji vrhunec kot na dlani," priporoča Knightova.


Stisni mišice

"Osredotočaj se na stiskanje vaginalnih mišic. Saj poznaš Keglove vaje. Te so odličen način za podaljšanje trajanja in za doseganje naslednjega orgazma,"svetuje seksologinja ter dodaja: 

"Z rednim izvajanjem teh vaj boš med vsakim spolnim odnosom okrepila vzburjenje, vaginalni kanal bo ožji in bolj občutljiv, orgazmi pa zato izrazitejši in daljši. Prav tako boš z njimi izboljšala splošno zdravje, saj boš znižala tveganje za inkontinenco kasneje v življenju in se izognila poporodnim zapletom."

orgazmi_ThinkstockPhotos-641952828.jpg

Različne vrste zaporednih orgazmov

- Klitoralni

Ti se največkrat pojavijo med neposrednim draženjem klitorisa. Dosežeš jih lahko z masturbacijo ali med spolnimi položaji, v katerih prihaja do izrazite stimulacije tega organa, kot je denimo kavbojka.


- Orgazem G točke

Da, G točka obstaja. Gre za erogeno cono, ki je od dveh do treh centimetrov v notranjosti vagine in je bogato prekrita z živčnimi končiči ter krvnimi žilami.

Zaporedni orgazmi G točke se najpogosteje pojavljajo s presledkom 30 sekund. Najbolje je s stimulacijo nadaljevati še preden se tkivo vrne v stanje pred vzburjenjem. Najlažje jih boš dosegla, če boš med odnosom nekoliko dvignila boke (z blazino) ali v položajih, kjer on penetrira od zadaj.


- Orgazmi A točke

"To je še ena erogena cona, visoko na zadnji strani vagine," pojasnjuje Morrisonova in dodaja, da gre pri zaporednih orgazmih za pomemben del telesa, saj ta točka po vrhuncu ne potrebuje regeneracije. Vedno je v pripravljenosti.

Najlažje jo je stimulirati z globoko penetracijo.

Kakorkoli, zaporedni orgazmi so dejstvo. Kako se nanje pripraviti, pa boš morala spoznati sama. Zato upoštevaj že velikokrat slišan nasvet: masturbiraj. Pogosto.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 napak v razmerju, ki so lahko usodne tudi za najmočnejše pare in Kako moški ve, če ženska med seksom doživi orgazem

Priporočamo tudi: Sedem razlogov, zakaj danes ne želi seksati 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)