Za nekoga, ki hujša, ni boljšega od negativnih kalorij. Kaj pa o njih pravi znanost?

Strokovnjaki odgovarjajo na prepričanje, da presnova nekaterih živil potroši več džulov (kalorij), kot jo te vsebujejo.

21.2.2019 ob 5:30

zenska_hrana_solata_obrok_micna.jpg

Za nekoga, ki se trudi izgubiti odvečne kilograme, ni boljšega kot so negativni džuli (kalorije). Kaj pa o njih pravi znanost, razkriva Readers Digest.

Kaj so negativni džuli?

Koncept je preprost: kadar si privoščimo nekaj hrustljavega, nekaj, kar je treba res dobro prežvečiti, porabimo več džulov, kot jih z izbranim živilom vnesemo v telo. Enako velja za tiste jedi, ki so večinoma sestavljene iz vode: za presnovo teh naj bi telo porabilo več energije, kot je vsebujejo. Torej je z uživanjem določenih živil brez slabe vesti mogoče hujšati.

Katera živila naj bi prinašala negativne džule?

Že hiter prelet internetnih forumov zgovorno priča, da naj bi obstajala cela množica tovrstnih prigrizkov, med zvezdami pa so zelena, cvetača, grenivka in pekoče paprike.

Kaj pa resnica?

Zadeva je res na moč privlačna, a žal daleč od resnice. Nemogoče je namreč z žvečenjem in presnovo porabiti več džulov, kot jih ima določeno živilo.

"Res je, da telo za samo delovanje potrebuje določeno količino energije, a pospešeno je džule mogoče porabljati le s telesno aktivnostjo," so povedali strokovnjaki s klinike Mayo, kjer so pojasnili še, da telo za presnovo in prebavo hrane okvirno porabi od deset do petnajst odstotkov skupnega energijskega vnosa, kar pomeni, da nikoli energije ne porabi več, kot je z njo dobi.

"Res je, da živila z nizko energijsko vrednostjo, kot je denimo zelena ali druga zelenjava, dovaja malo energije, a te je še vedno več, kot je organizem potroši za presnovo in prebavo. Nobena znanstvena študija ne podpira teorije o negativnih džulih."


Kaj si torej privoščiti za malico?

To seveda ne pomeni, da bi se morali odpovedati zeleni, cvetači in grenivkam. V resnici sta sadje in zelenjava, ki vsebujeta malo škroba, odličen prigrizek za vsakogar, ki se trudi živeti zdravo. A nista edini, ki sodita v koncept zdravega in postavi prijaznega načina prehranjevanja.

"Obroki naj bodo polnovredni, sestavljeni iz nemastnega mesa, zelenjave, zdravih maščob in sestavljenih ogljikovih hidratov, saj vse te telo potrebuje za brezhibno delovanje, ključ je v zmernosti in primerni količini gibanja," opozarjajo strokovnjaki.

Če imate torej zeleno radi, si jo privoščite brez skrbi. Res je, da z njeno pomočjo ne boste porabili viška energije, a konec koncev je pomembno, da ostanete močni in zdravi.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Da bi shujšali, morate na dan prehoditi toliko korakov ali pa 11 skritih zaviralcev presnove 

Priporočamo tudi: Do vitke postave bez pretiranega odrekanja hrani? Je mogoče!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)