Vsi učinki hladne jutranje prhe

Hvaležni si boste.

12.6.2017 ob 5:10

prha.jpg

Nič ni prijetnejšega, kot vroča prha v kopalnici polni pare. Ta zvečer s telesa izpere vso napetost, stres in tudi umazanijo. A vendar ima hladna jutranja prha več pozitivnih učinkov na zdravje in tudi na lepoto, kot večerno toplo razvajanje. Poglejte si pet razlogov, zakaj bi morda morali razmisliti o drugačni dnevni rutini.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku. 

Boljša je od kofeina

Saj veste, da topla voda uspava, kajne? In hladna na organizem deluje ravno obratno. Zaradi hladne vode, ki polzi po telesu, srce bije hitreje, s tem se pospeši pretok krvi in telo dobi prepotrebno jutranjo energijo. Dobra novica: ni vam treba 15 minut stati pod ledeno vodo. Le zadnji curek, s katerim splakujete telo, naj bo čim hladnejši.

Lažje boste shujšali

Kadar nas zebe, se v organizmu aktivira dobra (rjava maščoba), ki spodbuja izgorevaje kalorij in tako ohranja primerno temperaturo telesa. Koliko kalorij telo med hladno prho izgori, sicer ni natančno znano, a vsak prispevek k vitki liniji je v času pred poletjem več kot dobrodošel.

Lasje in koža vam bodo hvaležni

Topla ali celo vroča prha na lepoto in zdravje kože ter las na žalost ne vpliva najbolje. Pripomore namreč prekomernemu izpiranju naravnih maščob, s tem pa pride do pretirano suhih las in kože, kar se odraža kot ekcemi, razdražena polt in lomljivi lasje. Na drugi strani hladna voda na oboje deluje poživljajoče, saj blaži pordečelo polt, omili podočnjake in zmanjša pore, lasje pa so po njej mehkejši in bolj svetleči.

Srečnejši boste

Morda se ne sliši logično, saj misel na hladno prho res ni razlog za veselje, a kot so zapisali v publikaciji Medical Hypotheses,  vsakodnevna, dve do tri minute dolga prha z vodo, ki ne presega temperature 20 stopinj Celzija, v roku dveh tednov znatno izboljša razpoloženje. Strokovnjaki verjamejo, da bi zato lahko bila en od načinov za zdravljenje depresije.

Izboljšali boste odpornost

Čeprav boste pomislili, da boste zaradi hladne vode zboleli, so na univerzi Virginia v svoji študiji dokazali, da se ob stiku z njo v krvi poveča število belih krvnih telesc, ki so odgovorne za zaščito pred virusnimi in bakterijskimi obolenji. To sovpada s predhodnim nemškimi študijami kjer so strokovnjaki dokazali, da so ljudje, ki se vsak dan prhajo s hladno vodo, redkeje bolni od tistih, ki se prhajo z vročo. Nekaj minut hladne vode proti prehladu in gripi? Nedvomno je vredno.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)