Vse super moči vode z limono

In zakaj jo je najbolje piti zjutraj.

15.1.2018 ob 10:55

voda_limona_micna.jpg

Kaj je prvo, kar zaužijete zjutraj? Če to ni voda z limono, izpuščate nekaj, kar je zdravju izjemno koristnega.

"Voda z limono je zdravju prijazna ne glede na to, kdaj si jo privoščite," je za Insider povedala dietologinja Ashley Koff: "Telesu namreč dovaja številne hranljive snovi in hkrati pospešuje izločanje strupov iz organizma."

To pa po mnenju Koffove niso edini pozitivni učinki te pijače na telo. Ker je limonin sok alkalen, se pod njegovim vplivom v črevesju tvori dobrim bakterijam prijazno okolje, s čimer pozitivno vpliva tako na prebavo kot na splošno zdravje.

Prehranska strokovnjakinja Stephanie Ferrari se s kolegico strinja in dodaja, da ni argumenta, ki bi govoril v škodo tej pijači: "Pomaga pri hidrataciji telesa, izboljšuje mišične funkcije, pozitivno vpliva na prebavo in zdravje na sploh. V določeni meri pripomore tudi k izgubi kilogramov."

Zakaj so limone tako posebne?

Ne samo, ker so dobrega okusa, so tudi odličen vir vitamina C, polifenolov in antioksidantov, ki v telesu blažijo škodo, ki nastane zaradi antioksidativnega stresa.

Zakaj prav zjutraj?

Kot rečeno, je voda z limono dobra v vsakem delu dneva, prav zjutraj pa so njeni učinki najbolj opazni, je povedal nutricionist in strokovnjak za hujšanje ter nadzorovanje teže Paul Salter : "Velik kozarec vode telesu po dolgi noči zagotavlja hidratacijo, hkrati ima velik vpliv na zaviranje teka. Telo je zjutraj dehidrirano. Ker celo noč niste pili in jedli, je prebavni trakt prazen, karkoli zaužijete, se hitro absorbira in če je tisto, kar si najprej privoščite, voda z limono, boste v nov dan skočili z zvrhano mero tekočine, vitamina C in antioksidantov, na kar se bo telo cel dan pozitivno odzivalo."

Sploh pa, če boste s to pijačo nadomestili sladko kavo ali druge težje napitke. Tako boste organizmu zagotovili energijo, vitamine in tekočino brez dodatnih kalorij. Kar je vsekakor zmaga na več frontah.

Avtorica: M. FL.
Foto:Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)