Tu je jasen dokaz, da dve skodelici kave na dan podaljšujeta življenje

Za vse ljubitelje kave bo novica, da ta napitek podaljšuje življenje, več kot razveseljiva.

21.5.2019 ob 3:54

kava_skodelica_roki_zenska_micna.jpg

Če dneva nikakor ne morete preživeti brez skodelice kave, vas bodo zagotovo razveselili rezultati najnovejše študije o vplivu tega napitka na življenjsko dobo, ki jo povzema Insider

V začetku tega meseca so namreč v publikaciji European Journal of Epidemiology objavili analizo primerjave 40. predhodnih raziskav, ki so skupno zaobjele več kot tri milijone posameznikov in izkazalo se je, da je pri osebah, ki na dan zaužijejo dve skodelici kave, znatno nižje tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi s tistimi, ki je ne pijejo.

Znanstveniki so ugotovili, da tolikšna količina kave za 17 odstotkov zniža tveganje za srčne bolezni, za 24 odstotkov je pri kavopivcih nižje tveganje za sladkorno bolezen ter za štiri odstotke nižje tveganje, da bo zanje usodna katera od oblik raka. In to ne glede na starost, spol, kadilske navade ter telesno težo.

Drži pa, da ima poizvedba kar nekaj pomanjkljivosti: nihče ni preverjal, koliko kave dejansko pijejo sodelujoči in njihove navedbe morda niso bile točne. Prav tako med analizo ni bila upoštevana vrsta kave in ne morebitni dodatki, ki lahko vplivajo na učinke kave.

Pa vendar: že prejšnje študije so dokazale, da kava lahko zniža tveganje za nekatere bolezni. Ena manjših je denimo ugotovila, da redno uživanje kave za 16 odstotkov zniža tveganje za alzheimerjevo bolezen, druga, v kateri je sodelovalo 50 000 žensk je prišla do zaključka, da za 15 odstotkov zniža tveganje za depresijo.

Skratka, zmerno uživanje kave je zdravo. Zato si brez skrbi privoščite skodelico ali dve na dan.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamp tudi: 7 napak pri pripravi kave, zaradih katerih ta ni tako okusna, kot bi lahko bila ali pa: Tako vam kavica ne bo obravala zob (nasvet stomatologa)

Preberite še: 10 prenesetljivih učinkov kofeina na telo 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)