To se zgodi, če predolgo ne slečete preznojenih oblačil

Vlažna, preznojena oblačila niso kriva le za neurejen videz in neprijetne vonjave. Če jih ne boste hitro zamenjali s suhimi, bo trpela tudi vaša koža.

27.6.2018 ob 8:17

punca_sport_sportna_oblacila_tek_raztezanje.jpg

Vseeno je, ali se preznojite v telovadnici ali je za potoke znoja kriv le vroč poletni dan, takoj, ko je to mogoče, se preoblecite v sveža oblačila. Kajti za zdravo in lepo polt je še kako pomembno, da vlažna oblačila čim prej romajo v pranje, suha pa na vašo telo.

Kaj vse se lahko zgodi, če boste predolgo čakali, niza portal Insider.

Znoj bo zamašil vaše pore

Znoj in umazanija tvorita odlično kombinacijo za zamašitev por. Zamašene pore pa vodijo v izbruhe mozoljev.

Strokovnjaki zato priporočajo, da že med samo vadbo uporabljate brisačo ter z njo sproti odstranjujete znojne kapljice. Potem, ko se umirite, se takoj oprhajte in preoblecite v suha oblačila. Prhanje neposredno po vadbi ne samo, da s telesa spira znoj, temveč prav tako preprečuje bakterijam, ki so krive za akne, da bi se pretirano namnožile na koži in tam povzročale mozolje, so zapisali strokovnjaki iz ameriške akademije za dermatologijo.

Cel dan boste oddajali neprijeten vonj

Čeprav se znojna oblačila na telesu res hitro posušijo, skupaj z vlago ne bo izginil tudi vonj, ki je posledica izdatnega znojenja.

"Res je, da zračna, bombažna oblačila preprečujejo, da bi se vlaga skupaj s kožnimi olji vpila v tkanine. Ne velja pa to za sintetična oblačila in ne za materiale, iz katerih je običajno izdelana telovadna oprema. Vanje se skupaj s kožno maščobo ujamejo vlaga, maščobe in na koži prisotne bakterije, kombinacija teh ustvarja neprijetne vonjave, ki jih oddajte tudi, ko se tkanina posuši," je povedal strokovnjak za nego tkanin, Lee Silverman.

Temu se je mogoče izogniti le tako, da preznojena oblačila takoj slečete, jih operete in jih ne puščate na temnem in toplem mestu, denimo v telovadni torbi.

Na vašem telesu se bodo naselile glivice

Te se največkrat pretirano namnožijo na najtoplejših, vlažnih delih, denimo na telesnih pregibih. Posledično se na njih pojavi srbeči izpuščaj. Ker, kot omenjeno, glivice obožujejo vlažno okolje, jim takšna oblačila nudijo odlične pogoje za rast in pretirano množenje.
To je še en, več kot upravičen razlog, da takoj po vadbi oblečete suho majico in hlače.

Na vaši zadnjici se bodo lahko pojavili nadležni mozolji

Mozolji na zadnjici so v bistvu vneti lasni mešički. "Gre za posledico delovanja bakteriji, ki skupaj z vlago in trenjem ob stiku tkanine s kožo povzročajo neprijetne tvorbe. Tudi tem se boste, če se boste po vadbi oprhali in preoblekli v sveža oblačila, lažje izognili," je povedal direktor kliničnih dermatoloških raziskav v bolnišnici Mount Sinai, Joshua Zeichner.

Povečalo se bo tveganje za glivične okužbe spolovil

Zadrževanje v vlažnih, znojnih oblačilih med drugim poveča tudi tveganje za glivične okužbe spolovil.

Če boste dopuščali, da bodo vaši intimni predeli dolgo v stiku z vlažnimi tkaninami, boste nedvomno tvegali neprijetno glivično okužbo. Zlasti oblačila, ki so namenjena vadbi, so praviloma izdelana iz sintetičnih materialov in v njih se ustvari idealno okolje za prekomerno množenje glivic. To je še en razlog, da omenjena oblačila nosite zgolj med vadbo in se po njej preoblečete v suha ter takšna, iz naravnih materialov.

Vlažna oblačila in trenje tvorijo obupno kombinacijo

Nič ni hujšega, kot občutek, ki vas včasih prevzame med vadbo in ga povzročajo tesna oblačila. Ta skupaj v kombinaciji z vlago izzovejo trenje, ki vodi v zoprna kožna vnetja.
Do tega lahko pride na kateremkoli delu telesa, ki je podvrženo stalnim pritiskom. Zato je izbira primernih oblačil več kot na mestu, prav tako je mogoče omenjena vnetja preprečiti s tem, da se takoj po vadbi preoblečete v suho obleko.

Povsod v telovadnici na vas prežijo bakterije

Leta 2014 so v publikaciji International Journal of Environmental Research and Public Health objavili izsledke študije, v kateri so strokovnjaki odkrili, da se na telovadni opremi fitnes centrov in telovadnic nahaja več kot 25 vrst bakteriji. Med njimi so najpogostejše tiste, ki privedejo do kožnih vnetji.
Tisti, ki se takoj po vadbi ne oprhajo in ne preoblečejo oblačil, z njimi dlje ostajajo v stiku in tako se tveganje za kožne tegobe pri njih poveča.

Ne pozabite na nogavice

Tako, kot je pomembno, da po vadbi preoblečete majico, ne smete pozabiti tudi na nogavice.
Atletsko stopalo je nalezljiva glivična okužba, ki se odraža kot vneta, rdeča in srbeča koža na stopalih. Tveganje zanjo se poveča, kadar vlažnih, tesnih nogavic po vadbi ne zamenjate s svežimi, kadar nosite pretesno obutev, kadar bosi hodite ob bazenih ali v savni in kadar po umivanju ne osušite temeljito nog.

Čeprav takoj po vadbi nimate priložnosti za prhanje, sezujte telovadne čevlje in nogavice, počakajte, da se stopala prezračijo in šele nato obujte sveže nogavice. Ob prvi priložnosti pa takoj pod prho.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)