To se bo zgodilo, če boste nehali uživati mleko in mlečne izdelke (negativni in pozitivni vplivi)

Ne glede na razloge, odrekanje mleku in mlečnim izdelkom prinaša tako pozitivne kot negativne posledice.

24.2.2019 ob 5:04

mleko_sir_skuta_jogurt_micna.jpg

Odločili ste se, da boste s svojega jedilnika črtali mleko in mlečne izdelke. Ne glede na to, kakšni razlogi so vas k temu napeljali, posledice na zdravje in počutje bodo tako pozitivne, kot negativne. Najbolj očitne niza Reders Digest.

Vaše kosti bodo bolj krhke

Mleko vsebuje kalciji, beljakovine, vitamin D ter druge snovi, ki pripomorejo k močnim in zdravim kostem. Res je, da se okostje razvija predvsem v otroštvu in najstniškem obdobju, vendar se obnavlja vse življenje in zato vselej potrebuje minerale ter vitamine za trdnost in zdravje.

"Če se boste odpovedali mleku, bo treba vire teh poiskati drugje," opozarja prehranska strokovnjakinja Kelly Pritchett z ameriške akademije za nutricionizem ter dietetiko. "Mleko igra pri zdravju kosti pomembno vlogo, zlasti zaradi vsebnosti kalcija in vitamina D," je poudarila strokovnjakinja in dodala, da obstajajo drugi viri teh snovi: "Najboljši vir vitamina D je sonce, kalciji pa se nahaja tudi v zeleni zelenjavi (ohrovt), mandljevem mleku in brokoliju."


Več pozornosti boste morali namenjati krvnemu tlaku

Mleko med drugim vsebuje kaliji, ki igra pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka in blaži učinke natrija v telesu, ki v prekomernih količinah ogroža zdravje srca. "Tako imenovana DASH dieta, ki je zaslužna za zniževanje krvnega tlaka brez zdravil med drugim vključuje uživanje sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov," je povedala Isabel Maples, tiskovna predstavnica ameriške akademije za nutricionistiko in dietetiko: 

"Ljudje, ki povečajo vnos sadja in zelenjave znatno znižajo krvni tlak, to pa je še opaznejše, kadar v svojo prehrano dnevno vključijo tri mlečne obroke."


Spremenila se bo vaša teža

Bodite previdni, če se mleku in mlečnim izdelkom odrekate zaradi odvečnih kilogramov. Drži, da je večina zelo kaloričnih, vendar je več študiji dokazalo, da mleko in mlečni izdelki dolgo ohranjajo sitost in zato v resnici pripomorejo k doseganju ali vzdrževanju primerne telesne teže.

"Vpliv odrekanja mleku na telesno težo je zlasti pogojen s tem, s čim ga boste nadomestili," opozarja Pritchettova.


Morda bo vaša koža lepša

Več opazovalnih študiji je nakazalo na vzporednico med uživanjem mleka in mlečnih izdelkov ter pojavom aken. Zlasti je tu na črni listi posneto mleko, ne velja pa enako za denimo sir in jogurt.

Vendar temu oporeka ameriško dermatološko društvo kjer so zapisali, da v resnici ni dovolj dokazov, da obstaja povezava med prehrano in aknami, na podlagi katerih bi lahko z gotovostjo trdili, da je mleko krivo za mozolje.

"Je pa res, da se posamezniki različno odzivajo na določena živila in da pri nekaterih lahko mleko povzroča izbruhe aken, medtem, ko na druge nima nikakršnega vpliva," je povedala klinična dermatologinja z medicinskega kolidža Brooklyn Whitney P. Bowe.


Morda boste manj napihnjeni

Če se potem, ko pojeste sladoled, pico ali popijete kozarec mleka počutite napihnjeni, je morda rešitev v tem, da se odpoveste mlečnim izdelkom. Običajno je napihnjenost posledica netolerance na laktozo in če se boste mlečnim izdelkom povsem odrekli, boste premagali tudi omenjeno težavo.


Zmanjšali boste tveganje za nekatere oblike raka

Določeni mlečni izdelki v telesu povzročajo vnetja, zato tveganje za nekatere oblike raka s prenehanjem uživanja teh lahko pade. Leta 2001 objavljena študija je dokazala, da previsok vnos kalcija, zlasti iz mleka in mlečnih izdelkov, pri moških povečuje tveganje za raka prostate saj se pod vplivom kalcija v telesu zniža količina hormonov, ki pred njim varujejo.

Veliko je sicer odvisno od narave mleka in mlečnih izdelkov. V tistih iz masovne pridelave so večkrat prisotni pesticidi, rastni hormon in druge snovi, ki povečujejo tveganje za nekatera rakava obolenja.


Oborožiti se boste morali s probiotiki

Probiotiki so zdrave bakterije, ki skrbijo za ravnovesje črevesne flore. Veliko se jih nahaja v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot so jogurt, kefir in podobni. Premorejo znaten vpliv na prebavo, odpornost in na zdravje možganov, se pa nahajajo tudi v nemlečnih živilih: kislem zelju, kombuši, kislih kumarah skratka v vseh fermeniranih jedeh.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je 6 jasnih opozoril, da vaša jetra niso zdrava ali pa Skrbite za vitko postavo? 6 kaloričnih živil, ki se jim kljub temu ne bi smeli odrekati

Priporočamo tudi: Zato se kljub redni vadbi ne morete otresti viška kilogramov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)