Skrivnost žensk, ki jim nikoli ni treba na dieto

Posnemajte jih in tudi sami boste lahko opustili misel nanjo.

6.2.2018 ob 7:30

navade_micna.jpg

Poznate jo. Večkrat si privošči sladoled ali tortico in za kosilo ne naroči, tako kot vi, vselej solate, nikoli še ni bila na dieti, pa vendar s kilogrami nima nobenih težav. Ne, za to niso zaslužni dobri geni, temveč njen način življenja. Kot je za Woman's Day povedala specialistka za metabolično medicino in prehranska strokovnjakinja Carla Heiser, diete na dolgi rok ne učinkujejo. Odrekanje vedno vodi v željo po tako imenovanih prepovedanih dobrotah, poleg tega so številne diete zdravju neprijazne, česar se pripadnice nežnejšega spola, ki se z njimi ne obremenjujejo, dobro zavedajo.

Prav zato bi jih morali posnemati v njihovemu življenjskem slogu, zlasti v sledečih postavkah. Kaj torej one počnejo drugače?

Zavedajo se, da slaščice niso za vsak dan

Znajo odkloniti kekse, krof ali okusen kolač, če so si dan pred tem privoščile bogato večerjo in jo zaključile z odlično sladico. To ne pomeni, da bodo na praznovanju rojstnega dne odklonile ponujeno tortico in kozarček alkohola, bodo pa naslednji dan telesu privoščile malo odmora in se izogibale sladkim dobrotam.

Strokovnjakinja meni, da je ena največjih težav diet pri tem, da strogo omejujejo uživanje nekaterih živil, kar pa je povsem napačen pristop. V prid vitkega in zdravega telesa lahko jeste vse, le previdno pri količinah.

Ne zapravljajo denarja za dietno hrano

Hrana z manj maščobe se v teoriji sliši odlična ideja, a težava je v tem, da prav tista živila, ki jim je odvzeta maščoba, praviloma vsebujejo več sladkorja ali drugih ogljikovih hidratov.

"Z njimi zaužijete več sladkorja, kar vodi v porast maščobnih oblog in v višek kilogramov," opozarja Heiserjeva in dodaja, da dietna živila tudi zaradi dodanih konzervansov in drugih aditivov nikoli niso primerna izbira. Poleg tega prav napis dietno mnoge napelje v to, da določenega živila pojedo (pre)več in tako vnesejo celo višje število kalorij, kot če bi uživali običajno hrano.

Nasvet: kupujte sveža živila in pripravljajte svoje jedi.

Zavedajo se, da slaba hrana ne obstaja

Ohrovt je zdrav in dober, krofi so slabi? Narobe. Če boste sebe prepričevali, da so slaščice slabe, si jih boste želeli še bolj. In ko se boste z njimi sladkali, se bo v vas zbudila slaba vest, ki jo boste skušali utišati s tolažilno hrano. Tako se boste ujeli v začaran krog, iz katerega boste le težko zbežali.

Kot je namreč dokazala študije univerze Toronto, so ženske, ki so se teden dni odrekle čokoladi, ker naj bi se umeščala na lestvico slabe hrane, hrepenele prav po njej, čeprav jim je bilo dovoljeno jesti druge sladke dobrote.

Pozabite torej na miselnost, da obstaja slaba in dobra hrana. Privoščite si vsega po malem ter brez slabe vesti. Kajti, čokolada ni slaba, je fenomenalna. Bolj kot na to, kaj uživate, bodite pozorni na to, koliko pojeste.

Spanec, spanec, spanec

V prid zdravega telesnega indeksa naj bo dober spanec na vrhu lestvice prioritet. "Pomanjkanje počitka dokazano vodi v pretiravanje z živili, ki škodujejo lepi postavi. In nasprotno, ljudje, ki spijo dovolj, lažje postavijo mejo, čez katero za nobeno ceno ne bi stopili. Vse to je povezano s hormonskim neravnovesjem, do katerega privede pomanjkanje spanja in ki vodi v prenajedanje," opozarja prehranska strokovnjakinja. Ženske, ki jim nikoli ni treba na dieto, se tega dejstva dobro zavedajo in si vsako noč privoščijo dovolj počitka.

PREBERITE še // Lepotne skrivnosti Francozinj

Uživajo v kalorični hrani

Res je, ne vsak dan, a ko jim zadiši sočen hamburger, si ga privoščijo. Brez obžalovanja. Več študiji dokazuje, da imajo srečni in neobremenjeni posamezniki nižji indeks telesne mase ter zdrav odnos do hrane. Prav slednjemu se lahko zahvalijo, da so vitki, čeprav nikoli niso na dieti.

Izogibajo se gaziranim pijačam

Vino in tudi pivo sta v zmernih količinah zdravju in postavi prijazni pijači, kar pa ne velja za sladke gazirane pijače. Pa naj bodo s sladkorjem ali brez. Ko vam torej zadiši katera od njih, se raje počastite s kozarčkom vina ali piva. Bolje bo za zdravje in postavo.

Rade kuhajo

Zdrava hrana ni ne dolgočasna in ne neokusna. Treba se je le poigrati s sestavinami, začimbami in okusi. Zelenjavo, jajca, meso je mogoče pripraviti na številne načine ter z njimi razvajati dušo in telo. Zato eksperimentirajte v kuhinji. Kuhajte in uživajte v vonju ter okusu jedi, ki jih pripravite sami in za katera dobro veste, kaj vse se skriva v njih.

Ne štejejo kalorij

Obstaja velika razlika med tem, kako telo porabi 1000 kalorij iz hitre prehrane in prav toliko onih iz sadja in zelenjave. Zato se tudi sami ne obremenjujte s štetjem kalorij,  temveč bodite pozorni na to, da bodo na vaših jedilnikih kar najpogosteje ribe, zdrave maščobe, sestavljeni ogljikovi hidrati, sadje, zelenjava in beljakovine.

Previdno s sladkorjem

Predelan sladkor ni prijatelj zdravja in ne lepe postave. A kljub temu se mu ženske, ki nikoli niso na dieti, povsem ne odpovedo, res pa je, da z njim ne pretiravajo. Konec koncev sladkor telesu dovaja energijo in se nahaja tudi v sadju, ki je do zdravja in postave prijazno. Da, tudi sladkor v zmernih količinah vam ne bo škodoval.

Danes vas na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Mišičasti lepotec z olimpijskih iger v Riu bo tekmoval tudi v Južni Koreji

VIDEO: Kylie je postala mamica in ob naznanitvi ganila svoje oboževalce

Najslastnejše prihaja iz skodelic

Vse, kar dekleta pričakujemo med vsakim seksom

Štirje naravni načini, kako posvetliti rjave lase

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)