Šest opozoril telesa, na katere bi morala biti pozorna vsaka ženska po 30. letu

Ne gre za paniko, gre za previdnost.

16.11.2017 ob 5:55

zdravje_micna.jpg

Dobrodošli v tretjem desetletju življenja. Počutite se odlično, izpopolnjeno na vseh področjih, življenja teče kot namazano in vse je na svojem mestu.

In ker z leti prihaja tudi modrost, se dobro zavedate, da gre zdravju nameniti malo več pozornosti in zlasti spremljati sporočila telesa, ki morda opozarjajo, da ni vse v najlepšem redu. Sledečih šest ženske po tridesetem ne bi smele ignorirati.

Odvečni kilogrami, ki se jih ni mogoče otresti

Odvečni kilogrami so trn v peti domala vsake ženske. Ti se z leti vse hitreje kopičijo in jih je vse težje odpraviti. Prav v tridesetih se presnova začne upočasnjevati, zato kilogrami postanejo bolj trdovratni. Ženske bi tedaj morale v svojo dnevno rutino pridno umeščati aerobne aktivnosti, kot so hoja, tek, kolesarjenje in plavanje. Te namreč pripomorejo tako k boljšemu zdravju, kot k hitrejši presnovi. Seveda je tu še primerna prehrana z veliko sadja in zelenjave ter čim manj predelanimi živili. Ob tem kilogrami ne bi smeli biti težava.

A vendar zanje ni vedno mogoče okriviti presnove. V kolikor ste telesno aktivni, pazite na prehrano, teža pa se še kar povečuje, je razloge za to mogoče iskati v nepravilnem delovanju ščitnice.

Ne domnevajte, da je kopičenje kilogramov preprosto posledica let. Obiščite zdravnika, ki bo presodil, ali je z vašimi ščitničnimi in drugimi hormoni res vse v najlepšem redu in vam, v kolikor bo zaznal težave, predpisal primerno zdravljenje.

Spremembe kožnih znamenj

Vse tiste ure, ki ste jih preživeli na plaži ali ob bazenu, prav po tridesetem začnejo terjati svoj davek. Ameriško društvo za raziskovanje raka opozarja, de je melanom najpogostejša oblika raka pri posameznikih v tridesetih letih. Bolj, kot moški, so zanj dovzetne ženske. Če ta bolezen obstaja v družini, se tveganje zanj poveča že v mlajših letih.

Kot poroča ameriška dermatološka akademija, se nezdravljen kožni rak hitro širi in je lahko usoden, pravočasno prepoznati in zdraviti pa ga je mogoče z opazovanjem kožnih znamenj, pri čemer gre pozornost namenjati novim ali spremenjenim kožnim madežem, spremenjeni koži pod nohti na nogah in rokah ter vsaki neobičajni kožni spremembi.  Ob teh obiščite dermatologa. Raje zaman, kot prepozno.

Težave z zanositvijo

Plodnost v sredini tridesetih res začne upadati. Redkejše ovulacije, nižja kvaliteta jajčec in morebitne kronične bolezni največkrat botrujejo temu upadu.

Vendar včasih za to ne gre kriviti let. Za težave z zanositvijo so lahko odgovorni hormonsko neravnovesje, tumorji in ciste ali neprepoznane in nezdravljene motnje v delovanju  ščitnice.

Če imate težave s povečanjem družine, vsekakor obiščite zdravnika. Lahko gre za oviro, ki jo boste z njegovo pomočjo lahko odpravili.

Nepojasnjene ali neobičajne vaginalne krvavitve

Seveda so spremembe in odstopanja v menstrualnem ciklu nekaj povsem običajnega. Največkrat gre za posledice stresa, spremenjenega načina življenja, tudi pomanjkanje spanca. Zato se vaša menstruacija iz meseca v mesec razlikuje, včasih vas prehitro preseneti in spet drugič zamuja. Nekje po 45. letu, ko ženska vstopi v obdobje predmenopavze, pa krvavitve praviloma postanejo močnejše in trajajo dlje, saj v telesu pride do vpada hormona progesterona in porasta estrogena, pojasnjujejo na ameriškemu centru za raziskovanje menstrualnega cikla in ovulacije. V kolikor pa se izjemno močne krvavitve pojavijo že pri tridesetih, jim je treba nameniti nekaj več pozornosti.

Steve Vasilev, predstojnik oddelka za ginekološko onkologijo z medicinskega centra Saint John's je za Indiser povedal, da lahko nepojasnjene močne krvavitve pri ženskah, mlajših od 40 let, nakazujejo na težave, kot so polipi, tumorji in celo rak. Prav tako vmesne krvavitve med menstruacijami lahko nakazujejo na nosečnost, krvavenje po spolnem odnosu pa je lahko znak vnetja in tudi predrakavih ali rakavih sprememb na materničnem vratu.

Izpadanje las

Večina vsak dan izgubi od 50 do 100 las. To ni razlog za skrb. Pretirana izguba las pa na drugi strani lahko je. Res je sicer, da je za to mogoče okriviti stres in hormonske spremembe po porodu, a vendar lahko pretirano izpadanje las nakazuje na pomanjkanje določenih snovi v telesu.

Dermatologinja Heather Wickless pravi, da jo pogosto obiščejo pacientke, ki v tretjem desetletju življenja opažajo, da izgubljajo večje število las. Največkrat je vzrok temu pomanjkanje železa v krvi. Zaradi menstruacije je za ženske priporočljiv dnevni odmerek 18 miligramov, kar je približno 10 miligramov več, kot za moške.

Pretirano izpadanje las je prav tako lahko posledica pomanjkanja vitamina D v telesu, kar povečuje tveganje za bolezni srca, multiplo sklerozo, raka na dojkah in debelem črevesju. Prav tako je ta vitamin ključen za dobro absorpcijo kalcija v organizmu in s tem zagotavlja zdravje kosti.

V eni od študiji se je izkazalo, da več kot polovici žensk z nižjo kostno maso, v telesu primanjkuje vitamina D. Ta v koži nastaja pod vplivom sončnih žarkov, nahaja se tudi v jajčnem rumenjaku, mlečnih izdelkih, ribah, gobah, včasih pa ga je treba telesu dovajati s primernimi dodatki.


Dihalne težave

Po poročanju ameriškega centra za nadzor in preventivo bolezni (Center for Disease Control and Prevention CDC), približno 18 odstotkov žensk v starosti od 25 do 44 let kadi.

Čeprav je večina bolezni, ki jih povzroča ta razvada, diagnosticiranih v kasnejših obdobjih življenja, je pri kadilkah v tridesetih letih že prisotno tveganje za kronično obstruktivno pljučno bolezen KOPB, za bolezni srca, srčno ali možgansko kap, levkemijo, astmo, pljučnico in tuberkulozo.

Leta 2012 izvedena študija je dokazala, da je s prenehanjem kajenja pred 40. letom mogoče tveganje za prezgodnjo smrt znižati za 90 odstotkov. S prenehanjem pred tridesetim pa za 97 odstotkov in vsekakor je tretje desetletje skrajni čas, da se tej razvadi odpoveste.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Mesta, v katera se vračamo

Detajl mojega doma: V dnevno sobo nas je povabila Rebeka Dremelj

Najboljši nasveti za dobro organizirano mizo

Valentina Smej Novak: Ljudje na krožnikih iščejo svojo identiteto

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)