Se je bolje prhati zjutraj ali zvečer? Odgovor strokovnjaka!

Tako jutranja, kot večerna prha imata svoje prednosti.

16.7.2018 ob 3:55

prha_kopalnica_voda_jutro_micna.jpg

Najbrž se ne prhate vsak dan ob točno določenem času, velika verjetnost pa je, da pod toplo vodo skočite zjutraj ali prisegate na večerno namakanje, čeprav v resnici niste nikoli razmišljali od tem, da ima tako jutranje, kot večerno prhanje svoje prednosti. Kaj o tem pravijo strokovnjaki, povzema Insider.

Začnimo pri jutru

"S pomočjo jutranje prhe se lažje prebudite in pripravite na nov dan," je povedala alergologinja in internistka Tania Elliot. "Prav tako si med jutranjim prhanjem lahko vzamete nekaj trenutkov samo zase. To je čas, ki je namenjen samo vam in zato pomaga urediti misli."

Morda vas k jutranji prhi sili vaš življenjski slog: "Če telovadite zjutraj, seveda potem, ko se vrnete s teka ali iz telovadnice in preden oblečete delavna oblačila, skočite pod prho," še en razlog, ki ji govori v prid izpostavlja dermatolog Joel Schlessinger ter dodaja: "Le tako je mogoče s kože sprati znoj in kožna olja, ter dan začeti s zvrhano mero svežine." 

Kaj pa večer?

"Z večernim prhanjem dlje ohranjate čistočo rjuh ter si s tem zagotovite boljši spanec," meni dermatolog: "Cel dan prihajate v stik z različno umazanijo, alergeni in drugimi zunanjimi vplivi, spiranje teh pred spanjem nedvomno pozitivno vpliva na spanec in na splošno zdravje. Z večernim prhanjem je mogoče preprečiti, da bi se potencialno škodljive snovi prenašale na posteljnino, v kateri boste počivali celih osem ur."

Tudi za vse, ki se čez dan veliko znojijo, je primernejše, od jutranjega, večerno prhanje. Po njem dermatolog priporoča nanos antiperspiranta: "Učinek tega je postopen, zato ga je na polt primerno nanašati po večerni prhi, ponoči se namreč vpije v kožo in učinkuje ves naslednji dan."

Dodaja še, da so losjoni in kreme, ki so del vaše večerne rutine učinkovitejši, če jih na polt nanašate tedaj, ko je ta nekoliko vlažna, torej po prhanju.

Bolje zvečer, pa vendar ...

Tako Schlessinger kot Elliottova sta na splošno zagovornika večernega prhanja. Predvsem, ker je z njim mogoče s telesa izprati vse nečistoče, ki se na koži kopičijo čez dan, a ob tem poudarjata, da naj bo izbira časa prilagojena življenjskemu slogu in osebnemu okusu.

"Jutranje prhanje le ni tako slabo, saj se med njim, zlasti, če boste uporabili hladnejšo vodo, pospeši krvni pretok ter tako zagotavlja boljše počutje. Večerna prha s pretoplo vodo lahko na drugi strani ovira spanec, saj preprečuje naravni proces ohlajanja organizma, s katerim se ta pripravi na spanje. Če boste vendarle vztrajali pri večernem skoku pod curke vode, se prhajte vsaj eno uro pred spanjem ter tako telesu zagotovite, da se bo lahko, preden se boste ulegli med rjuhe, primerno ohladilo," zaključuje Elliottova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)