Preveri: Devet vprašanj, ki ti odgovorijo, če si v dobri formi

Čeprav ne obiskuješ telovadnice.

14.12.2017 ob 6:00

zdrava_micna.jpg

Večina domneva, da sta telesna pripravljenost in splošno zdravje pogojena s tem, koliko kilometrov na dan nekdo preteče, koliko časa se znoji v telovadnici ali kako pogosto je prisoten na urah aerobike ali druge vadbe. Pa vendar vsi tisti, ki niso ravno zagreti privrženci takšne in drugačne telesne aktivnosti, nimajo vselej razloga za skrb. Kajti obstajajo jasni pokazatelji, da so v odlični formi, čeprav je zanje edina telovadba sprehajanje psa, pomivanje posode in sesanje tal. No, dodajmo še hojo po stopnicah.

"Dejstvo je, da obstajajo pokazatelji, ki veliko več povedo o vašem fizičnem zdravju kot to, koliko časa tedensko namenjate vadbi," meni trenerka Jasmine Marcus in skupaj z Amando Sterczyk ter drugimi kolegi za Insider niza devet dokazov, da ste zdravi, gibčni, močni ter odlično telesno pripravljeni.

Zlahka se dotaknete prstov na nogah

Kako preveriti, kako gibčni ste? Usedite se na tla, iztegnite nogi in se s prsti rok dotaknite prstov na nogah. "Če pri tem nimate nobenih težav, ste gibčni. Prav gibčnost je tista, ki vas pri vsakodnevnih opravilih varuje pred takšnimi in drugačnimi poškodbami," je povedal osebni trener Franklin Antonian.

Lahko tudi vstanete, iztegnete nogi, se prepognete v pasu in priklonite, ter se dotaknete prstov. In nič hudega, če vam sprva ne bo uspelo. Vaja dela mojstra.

Po znatnejši aktivnosti se vaše srce hitro umiri

Seveda vam srce med fizičnimi napori bije hitreje. Tudi neposredno po njih je srčni utrip pospešen. Kako dolgo pa traja, da se srce umiri? "Po ohlajanju se pri tistih, z dobro kondicijo, hitro umiri tudi srce. In obratno: v kolikor niste ravno v zavidljivi formi, srce potrebuje več časa, da se povrne v normalno stanje," pojasnjuje Marcusova.

Seveda drži, da boste, če se ne boste primerno umirili in ohladili, pospešen utrip občutili dlje, a ob pravilnem ohlajanju bi se moralo srce pri dobro pripravljenih že med samim umirjanjem vrniti v stanje pred aktivnostjo.

Na trebuhu nimate odvečne maščobe

Ne samo, ker je na trebuhu nakopičena maščoba največkrat predmet zadrege temveč tudi, ker je trebuh en najbolj jasnih dokazov telesne pripravljenosti in splošnega zdravja.

"Višek maščobe na njem je zgodnji pokazatelj metaboličnega sindroma in vsekakor je razlog za zaskrbljenost," pojasnjuje urologinja Tracy Gapin. "Metabolični sindrom obsega množico stanj, kot so povišan krvni tlak, povišan krvni sladkor, povišan holesterol, ki so ob prekomerni trebušni maščobi značilna tako za moške, kot za ženske."

Prav zato odsotnost trebušne maščobe nakazuje, da vam zdravje dobro služi in ste v odlični telesni pripravljenosti, čeprav ne tečete vsak dan dve uri na tekaški stezi.

Zlahka se gibljete

"Naša telesa so naše orodje in sredstva za doseganje takšnih in drugačnih ciljev. Seveda zato pričakujemo, da se bomo lahko neovirano gibali in določene kretnje ne bodo v nas izzvale bolečin,"  pojasnjuje Sterczykova.

"V kolikor vam gibanje ne povzroča nobenih težav in tudi tedaj, ko prestavite v višjo prestavo, ne občutite bolečin, ste lahko ponosni nase, saj to pomeni, da ste zdravi ter da vam mišice in kosti več kot dobro služijo. Že to, da vstanete, se usedete, nekaj poberete s tal ali dvignete brez bolečine so pokazatelji, da ste v boljši formi, kot se vam dozdeva."

Hitro se začnete znojiti

Morda se vam zdi, da je, če se začnete znojiti že po nekaj korakih, vaša kondicija slaba, a vendar temu ni tako.

"Ljudje, ki se začno hitro in se izdatno znojijo, so v boljši telesni pripravljenosti in bolj zdravi od onih, ki le stežka izvabijo znojne kapljice," pravi Marcusova. "Če se torej med sprehodom v družbi prijateljice začnete znojiti pred njo to ne pomeni, da je vaša kondicija slabša, temveč, da je boljša od njene."

Torej, znojenje je super, samo ne pozabite na dodatno tekočino.

Zlahka ste kos vsakodnevnim zadolžitvam

Zdi se vam povsem samo po sebi umevno in sploh ne opazite, kaj vse vas čez dan čaka in koliko opravil zaključite pred večerom. "Če se boste zamislili na tem, si boste priznali, da teh ni tako malo in da jih, če ne bi bili fit, ne bi zmogli," je prepričana Sterczykova ter hkrati opozarja, da če vam zadeve uhajajo iz rok, ste hitro utrujeni in nenadoma nalogam niste več kos, to kaj lahko nakazuje na težave z zdravjem.

Vaša drža je popolna (ali skoraj popolna)

Tako kot gibčnost, je en glavnih kazalcev zdravja tudi lepa, pravilna drža. Ta zagotavlja dobro ravnotežje in dobro ravnotežje pomeni manjše tveganje za poškodbe. Prav tako nakazuje, da so vaše mišice močne in kosti zdrave, kar je nedvomno velik plus. Vsa tista opozorila, da sedite vendar vzravnano, so končno poplačana.

Z veseljem se predajate aktivnostim

Morda res ne telovadite ter se ne ukvarjate z nobenim športom, a vendar pri zagotavljanju zdravja vsaka aktivnost šteje. Tako je, tudi pospravljanje stanovanja, čiščenje avtomobila, vrtnarjenje, urejanje dvorišča, sprehajanje po naravi, poskakovanje ob veselju, dvigovanje predmetov in še bi lahko naštevali.

"V kolikor na nič od tega ne gledate kot na težko nalogo, temveč ste dnevno aktivni in se veliko gibljete, ste nedvomno v dobri kondiciji," meni Antoian.

Ne morete dolgo sedeti

Zagotovo ste že slišali, da dolgotrajno sedenje slabo vpliva na zdravje. Kot so zapisali v publikaciji Annals of Internal Medicine, prav to vodi v številne zaplete z zdravjem in resne diagnoze.

V kolikor vas že po pol ure sedenja zaobide želja, da bi malo vstali in se razgibali, po eni uri pa sploh ne morete več sedeti, poslušajte svoje telo, razgibajte se in tako znižajte tudi tveganje za prezgodnjo smrt.

Zdravje vam bo hvaležno, kar pa nedvomno že dobro veste.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)