Pet najslabših dodatkov jogurtu

Zagotovo boš nad nekaterimi presenečena.

17.10.2017 ob 10:10

dodatki.jpg

Jogurt predstavlja odlično malico, zajtrk ali večerjo. Boljši, od sadnih jogurtov s trgovskih polic so običajni, ki jih s pravimi dodatki oplemenitiš sama.

Seveda s pravimi. Kajti vsi niso zdravju, postavi in koncentraciji ter zbranosti najbolj prijazni. Poglej si pet najslabših in naslednjič razmisli, ali bi jih res dodala svojemu jogurtu.

Več uporabnih nasvetov najdeš na Facebooku.

Kombinacija medu in granole

Oboje je zdravo, a glede na to, da granola že vsebuje določen odmerek sladkorja, medu ne potrebuješ. Če boš dodala oboje, se bo kalorična vrednost mlečnega izdelka zlahka povzpela na 1674 džulov (400 kalorij), poleg tega bo v tvoji krvi hitro narastel in nato padel sladkor, kar bo negativno vplivalo na zbranost in koncentracijo. Dodaj eno ali drugo in tudi v tem primeru previdno s količino.

Riževi kosmiči

Res je, zaradi njih bo jogurt hrustljav, a riževi kosmiči so skoraj brez prehranske vrednosti. Gre torej za bogat izvor enostavnih ogljikovih hidratov brez drugih telesu prijaznih snovi. Če bi rada obogatila svoj jogurt, mu raje dodaj sveže sadje in žlico čija semen.

Preveč suhega sadja

To je dovoljeno, a ne več kot 80 gramov (prav toliko, kot granole). Sicer pa je sveže sadje boljša izbira, saj boš z njim dobila vse hranljive snovi in prijetnejši okus, poleg tega se bo znatno povečal volumen tvojega obroka.

Če boš denimo jogurtu dodala dva dateljna, se bo njegova kalorična vrednost povečala za prav toliko, kot če ga boš oplemenitila s 360 grami (skodelico in pol) svežih borovnic.

Preveč lupinastih plodov ali semen

Peščica lupinastih plodov lahko telesu doprinese tudi do 837 džulov (200 kalorij). Če si jih boš privoščila kot samostojno malico, je to povem sprejemljivo. V kolikor jih boš dodala jogurtu, pa bo žlica oreščkov ali semen povsem dovolj.

Cela lanena semena

Lanena semena vsebujejo beljakovine, vlakna in esencialne (omega tri) maščobne kisline, zato so zdravju in prebavi dobrodošla pomoč.

Vendar pozor: telo ne more prebaviti celih, zato ostanejo neizkoriščene in se nedotaknjene izločijo skozi prebavila. Da bi jih izkoristila, jih nekoliko zmelji v sesekljalniku ali v možnarju. Dovolj bosta dve žlici. Tolikšna količina vsebuje približno 90 kalorij in bo skupaj z jogurtom tvorila popoln vmesni obrok.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)