Pet dokazov, da ste zasvojeni z vadbo

Ni pametno pretiravati.

10.3.2018 ob 5:50

telovadba_micna_ThinkstockPhotos-821731496.jpg

So takšni, ki izjemno težko najdejo motivacijo za redno vadbo in se ji, če le mogoče, izognejo. Na drugem bregu stojijo tisti, za katere telesna aktivnost predstavlja preveliko prioriteto in so zaradi nje pripravljeni pozabiti na vse ostalo.

Dejstvo je, da nobena skrajnost ni dobra in da so na najboljšem telovadci, ki znajo poiskati pravo mero. Prav tako, kot je dejstvo, da tisti, ki so z vadbo, pa recimo obsedeni, to le težko prepoznajo in si priznajo, da imajo težavo. Kateri so jasni pokazatelji, da tudi za vas vadba postaja nezdrava obsesija, pojasnjujejo na portalu Health.

Pomembne so številke in ne počutje

Splošni družbeni trend narekuje, da je kvantiteta pomembnejša od kvalitete. To je zaznati tudi pri vadbi. Pomembne so številke: koliko pokaže tehtnica, koliko kalorij izgori med določenimi vajami, koliko kilometrov pretečete, kako hitro zmorete premagati razdaljo in podobno postaja pomembnejše od tega, kako se v resnici počutite tedaj, ko telo izpostavljate fizičnim obremenitvam. Prav to je prvi znak, da vaš odnos do telovadbe ni zdrav.

"Kadar ljudje telovadijo z namenom izgubiti kilograme ali okrepiti telo, v želji, da bi cilj čim prej dosegli, pretiravajo," pojasnjuje motivacijska trenerka Michelle Seger in dodaja: "Vadba zato ni več veselje, temveč obveznost ter tako na počutje ne vpliva najbolje."

Namesto na težo uteži in številko na tehtnici, se zato raje osredotočite na občutke, ki vas med in po vadbi navdajajo. Ti so tisti, ki v resnici štejejo.

V telovadnico greste vsak dan, včasih celo večkrat na dan

Skoraj nemogoče je telovadnico obiskovati vsak dan. A vam to nekako uspeva. Še več: včasih se vanjo podate zjutraj in nato še zvečer in s tem svojemu telesu ne delate usluge. Kajti to je pretiravanje.

Pretiravanje z vadbo iz več razlogov ni pametno početje. Ne samo, da vam vse skupaj vzame preveč časa ter vam ga zato zmanjka za druge obveznosti (perilo, posoda, klepet z mamo), negativno vpliva tudi na fizično zdravje.

Mišice za obnovo in rast potrebujejo počitek, prav vsakodnevni obiski telovadnice jim tega ne omogočajo, negativno vplivajo na počutje, na menstrualni cikel ter vodijo v izčrpanost.

PREBERITE še // Majhna sprememba, ki poveča učinek vaje za roke

Ves čas razmišljate o obisku telovadnice

Še en očiten znak obsesije: tudi tedaj, ko niste v telovadnici, je ta v vaših mislih. Razmišljate o tem, kdaj se boste tja podali in kaj vse boste tam počeli. Skratka, vse se vrti okoli vadbe. Kot so zapisali v časopisu Psychology Today, je tedaj, ko ste osredotočeni samo na telovadnico in so vse vaše misli namenjene njej čas, da se zamislite nad svojim početjem. Vse skupaj namreč meji na obsesijo, ki onemogoča, da bi se ukvarjali z drugimi, v življenju prav tako pomembnimi stvarmi.

Ignorirate svoje telo

Ne glede na to, kako navdihujoči so takšni in drugačni motivacijski citati ter fotografije na Instagramu, morate si vzeti predah. Obvezno tedaj, ko vas potem, ko se preznojite na napravah, vse boli.

Z bolečinami vam telo sporoča, da ste pretiravali. Če ste po vadbi povsem onemogli, izčrpani in utrujeni ali celo bolni, jo naslednji dan izpustite.

"Običajno z bolečinami, ki se pojavljajo po vsaki aktivnosti ter so trdovratne ali iz dneva v dan izrazitejše, telo kliče po počitku,« opozarja vadbeni psiholog Dean Somerset in dodaja: "Če si ga ne boste omogočili, boste dovzetni za resnejše poškodbe mišičnega in skeletnega sistema. Skratka, bolečine in drugih opozoril telesa, da ima dovolj, ne smete ignorirati."

Odpovedujete se druženju z družino in prijatelji

Zato, ker morate v telovadnico. Res je, občasno je to povsem opravičljivo, a v kolikor to postaja vaš vzorec obnašanja in si za vam ljube ljudi zaradi telovadbe sploh ne vzamete več časa si priznajte, da ste prestopili mejo, saj ste zasvojeni z vadbo.

"Zanemarjanje drugih, prav tako pomembnih plati življenja, kamor nedvomno sodi druženje, je več kot jasen pokazatelj, da se je vaša vadbena rutina sprevrgla v obsesijo," je za Psychology Today povedala strokovnjakinja za fitnes, Jessica Corbin.

Morda nočete odstopati od svoje dnevne rutine. S tem ni nič narobe, vendar bi v njej morali najti tudi čas za družino in prijatelje. Poskrbite, da vaša rutina ne bo preveč stroga in se spremenila v okorelo, nezdravo obsedenost. Odstopanja v prid kvalitetnejšega življenja so vselej dovoljena.

PREBERITE še // Osem prepovedanih v telovadnici

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)