Osem prehranskih strokovnjakinj o preverjenih načinih za premagovanje mačka

Zagotovo ti bo v dneh prav prišel kakšen nasvet iz prve roke.

29.12.2017 ob 6:05

macek_micna.jpg

Je že tako, da je december mesec bolj ali manj divjih zabav, ki imajo lahko dokaj neljube posledice. Seveda veš, da so tu na prvem mestu slabost, glavobol, izčrpanost, z eno besedo maček.

Vsak se z njim spopada po svoje, nekateri načini so učinkovitejši od drugih, ker pa se gre tudi v tem primeru zatekati k tistim, ki se na zadeve dobro spoznajo poglej, kako ga premagujejo prehranske strokovnjakinje. 

Rhiannon Lambert, nutricionistka in ustanoviteljica klinike Rhitrition: obogatena ovsena kaša

"Ni treba veliko, da začutim učinke alkohola in njegove posledice. Tedaj, ko me pesti maček, na prvem mestu pijem še več vode, kot sicer, na jedilnik umestim zelene smoothije in si namesto težke hrane večkrat pripravim skodelico z jagodičevjem ali oreščki obogatene ovsene kaše."

Katharina Kaiser, nutricionistka in fitnes trenerka: obvezni ogljikovi hidrati

"Kadar imam mačka, sem pozorna zlasti na dvoje: s prehrano skušam zaužiti kar največ mineralov, ki spodbujajo razstrupljanje. Zato si pripravljam zelene smoothije ali pijem kokosovo vodo. Hrana, ki jo uživam, ne sme biti preveč začinjena, pri meni ne gre brez ogljikovih hidratov. Največkrat si pripravim enolončnice iz krompirja in stročnic."

Prehranska strokovnjakinja Steph Williams: veliko tekočine in avokado

"Pogosteje, kot zaradi alkohola, imam mačka zaradi hrane. So dnevi, ko me ob pici, čipsu in podobnem kaj rado zanese in ker me želodec naslednji dan opominja, da nisem ravnala prav, pijem čim več vode ter si privoščim umešana jajca ali toast z avokadom. Tako telesu priskrbim beljakovine, ogljikove hidrate in zdrave maščobe. Podobnemu režimu sledim tudi tedaj, ko me glava boli zaradi pijače."

Manal Chouchane, klinična nutricionistka: guacamole, toast in kokosova voda

"Guacamole na polnozrnatemu toastu in kokosova voda, to je moj preverjen recept. Tako potešim željo po mastni in z ogljikovimi hidrati bogati hrani, ki je pogost simptom mačka. Kokosova voda je odlična za hidratacijo, saj telesu dovaja tekočino, ob tem pa še številne prepotrebne vitamine, elektrolite in minerale."

Prehranska strokovnjakinja Emma Derbyshire: kuhana jajca

"Po večeru, ko je bilo malo preveč vina ali koktejlov prisegam na kuhana jajca na toastu. Privoščim si jih vsaj dvakrat na dan."

Kim Pearson, nutricionistka: sendvič z jajci

"Ovsena kaša, jajca proste reje v sendviču, polnozrnat kruh, losos… Odvisno, kdaj se zbudim in kako izrazit je maček, a brez teh praviloma ne gre."

Nutricionistka Faye Townsend: dimljen losos, jajca in šparglji

"Najbolj sem pozorna na primerno hidratacijo. O njej razmišljam že na sami zabavi in po vsakem kozarčku opojnega popijem kozarec vode. Z njo obvezno začnem naslednji dan. Prav tako poskrbim, da telesu zagotovim dovolj energije in elektrolitov. Dimljen losos, jajca in šparglji so nepogrešljiva sestavina zajtrka. Jajca vsebujejo beljakovine, ki so pri bitki z mačkom v veliko pomoč. Zlasti sta tu aminokislini taurin in cistein. Taurin dokazano pomaga pri razstrupljanju telesa ter varuje jetra pred poškodbami, cistein pospeši razgradnjo acetilaldehida, ki nastane med presnovo alkohola in velja za snov, ki je odgovorna za zoprnega mačka."

Alexis Poole, prehranska strokovnjakinja: jajca na toastu

"Obožujem jih. Obrok je v hipu pripravljen in takšen zajtrk me po naporni noči nikoli ne razočara. Jajca so odlično živilo, prepolna so hranljivih snovi. Vsebujejo vitamine A, D, E, K, B12, B2, B5, folno kislino, fosfor, selen, kalciji, cink, v enem je šest gramov beljakovin in samo 77 kalorij.
In seveda ogljikovi hidrati, ki jih telesu priskrbim s toastom. Polnozrnatim. Recept, ki me še nikoli ni pustil na cedilu. Kruh je v bistvu močan zaveznik vseh, ki jih po zabavi zaradi premnogih zdravic boli glava."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)