Osem načinov, s katerimi nevede ogrožaš svoje zdravje

In kako se tem pastem izogniti.

13.12.2017 ob 1:20

navade_micna.jpg

Veliko je takšnih, ki vse svoje sile uperjajo v to, da bi bili, postali ali ostali zdravi ter zato dovolj časa posvečajo spancu, pridno telovadijo in skrbijo za zdravo prehrano.
In se na drugi strani izogibajo početjem, ki zdravje ogrožajo: denimo ne pretiravajo z alkoholom ter ne kadijo.

Kaj pa tiste, manj znane navade, ki prav tako škodujejo zdravju, pa se tega sploh ne zavedamo?

Kajti tudi to, kako sedite v avtomobilu, grabite travo ali celo jeste zajtrk, lahko nanj vpliva negativno. Na srečo se je tem in drugim sovražnikom mogoče izogniti, seveda pa jih je najprej treba spoznati. Kako torej povsem nevede škodujete svojemu zdravju?

Za mizo sedite nepravilno

Vsak, ki med delom dolgo sedi dobro ve, kakšne bolečine lahko povzroča neprimeren stol. A četudi je ta udoben in anatomsko oblikovan, po dolgotrajnem sedenju ramena zlezejo skupaj, hrbet se usloči, zaradi slabe drže pa pride v hrbtenici in tudi v rokah do kroničnih bolečin.

Stanja, denimo vnetje karpalnega kanala, poškodbe tetiv in mišični krči so največkrat prav posledice nepravilne drže med sedenjem, so zapisali na portalu WebMD.

Kot je za Insider povedal tiskovni predstavnik ameriškega združenja kiropraktikov Keith Overland, večina ljudi sedi na robu stola, njihov hrbet je ukrivljen, glava sklonjena, s tem pa tvegajo kronične bolečine.

Zato kiropraktik priporoča pravilno držo: usedite se tako, da bo zadnjica ob naslonjalu stola, stopala s celotno površino na tleh, hrbet naj bo naslonjen (lahko si pomagate tudi z manjšo blazino) in vzravnan, ramena pokončna, med zrenjem v denimo monitor pa naj bo vrat raven in glava nekoliko dvignjena.

Preskakujete obroke

Morda se boste iz zdravstvenega, verskega ali drugega razloga odločili za post. S tem ni nič narobe. Vsakodnevno preskakovanje obrokov pa na drugi strani zdravju škoduje.

"Ko boste ob koncu dneva, v katerem niste zaužili ne kosila in ne popoldanske malice končno sedli za mizo, boste pretiravali s količino zaužite hrane, prav prenajedanje je povezano z oksidativnim stresom, ki vodi v številna vnetja v telesu," opozarja Caroline Apovian, prehranska strokovnjakinja iz Bostona.

Namesto torej, da preskočite zajtrk ali kosilo, si uravnotežene, manjše obroke privoščite vsaj trikrat na dan, vsak naj bo sestavljen iz določenega odstotka sadja in zelenjave, je še povedala nutricionistka.

V avtomobilu sedite narobe

Tudi tedaj, ko v avtomobilu sedite kot voznik ali sopotnik je pomembno, kakšna je vaša drža. Overland priporoča dodatno blazino, ki bo v oporo hrbtu. Prav tako je primerno sedeti čim bliže volanu, z vzravnanim hrbtom, da pa bi telo imelo kar največ opore, bi morala biti kolena rahlo višja od bokov.

Za zajtrk ne jeste beljakovin

Ne samo, da jeste zajtrk, pomembno je tudi, iz česa je ta sestavljen. Če ste kljub temu, da si vsako jutro privoščite obrok, pred kosilom lačni, ste zjutraj najbrž izpustili pomembno sestavino obroka. "Poskrbite, da bodo glavne zvezde zajtrka beljakovine," pravi Apovianova. Jajca, mleko, jogurt in masla iz oreščkov so pri tem nepogrešljivi.

Predolgo sedite

Večina se že dobro zaveda, da je dolgotrajno sedenje zdravju nevarno. Da so daljša obdobja sedenja in neaktivnosti povezana z višjim tveganjem za prezgodnjo smrt, so na podlagi letošnjega oktobra izvedene raziskave zapisali tudi v publikaciji Annals of Internal Medicine. Z drugimi besedami, predolgo sedenje znatno ogroža zdravje.

Če torej sedite v pisarni, si vsako uro privoščite nekaj minut odmora, vstanite in naredite nekaj korakov. Kaj pa, če ste ujeti na letalu ali drugje, kjer razgibavanje ni mogoče?

Res je, počepi tam niso na mestu, a telovadite lahko tudi drugače: razgibavajte prste na nogah, krčite in sproščajte mišice nog, zadnjice, trebuha, izvajajte keglove vaje. Karkoli je boljše, kot nič, meni Overland: "Telo obožuje aktivnost in celo tako na videz neznatne vaje so dobrodošle in spodbudne za zdravje."

Pozabljate na zaščito pred soncem

"UVA žarki prehajajo skozi stekla in skozi oblake,« je za Insider povedala dermatologinja Debra Jeliman: "Četudi ste torej v zaprtem prostoru in sedite blizu okna, lahko koža zaradi njih utrpi škodo. Negovanje obraza s kremami z zaščitnim faktorjem 30 ali več vse leto, je najboljša zaščita."

Čeprav se zdi napotilo samo po sebi umevno, podatki govorijo, da ga mnogi ne upoštevajo. Le 14,3 odstotkov moških in 29,9 odstotkov žensk vsak dan uporablja zaščito obraza pred soncem, so dokazali v raziskavi ameriške akademije za dermatologijo in dodali, da je izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju najpogosteje vzrok za kožnega raka, čeprav se je prav tej obliki malignega obolenja z rednim nanosom zaščite najlažje izogniti.

Ne jeste sadja in zelenjave

"Zdravju in lepoti je najbolj prijazna hrana s primernim deležem sadja in zelenjave. Zlasti tistega, ki vsebuje veliko antioksidantov, med katere sodi jagodičevje," pojasnjuje Jalimanova.

Res je, tudi s sadjem je mogoče pretiravati, a vendar bi to moralo biti v pravi količini redno zastopano na jedilnikih, kar pomeni vsaj dva zalogaja s težo približno 240 gramov dnevno. Po nekaterih podatkih se večina mladostnikov in starejših še zdaleč ne približa tej količini.

Pretiravate s hišnimi opravili

Se lahko poškodujete med sesanjem? Povedano preprosto: lahko. Tako vsakdanja opravila, kot so kidanje snega, grabljenje listja, brisanje prahu in pometanje lahko privedejo do številnih težav.

"Veliko mojih pacientov trpi zaradi tegob, ki bi jih lahko preprečili. Tedenske čistke in akcije so največji krivci zanje, saj so posamezniki preveč zagreti, radi bi kar največ postorili v čim krajšem času, s tem pa preobremenijo telo in utrpijo krče v mišicah ter bolečine v hrbtu ali sklepih," pojasnjuje  Overland in svetuje:

"Z nekaj vajami za raztezanje preden se lotite del, z dvigovanjem predmetov iz počepa in z odmori med aktivnostmi se je pred vsemi tegobami mogoče zavarovati, stanovanje ter okolica doma pa bosta prav tako lepo in pospravljeni in urejeni."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)