Napake, zaradi katerih kljub redni vadbi ni učinka

Zgolj potenje v telovadnici ne bo dovolj.

22.10.2017 ob 4:55

napake.jpg

Kadar redni obiski telovadnice ne prinesejo željenih rezultatov je čas, da se vprašate, kaj počnete narobe. Kot običajno, se tudi tu hudič skriva v podrobnostih in odgovor na vprašanje je tik pred vašimi očmi. Oziroma več njih. Pa lepo po vrsti.

Preveč kardio vaj

Drži, da so kardio vaje dobre za srce, a v resnici je pri njih ključno, da poznate meje. Pretiravanje s kardio vajami na srčnožilni sistem vpliva negativno. Seveda se jim ne gre odpovedati, le ne bodite preveč zagreti in poslušajte svoje telo.

S kalorijami preskopa hrana

Res je, da z vnosom kalorij ne gre pretiravati, a vendar hrana, ki telesu ne dovaja dovolj energije, maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov negativno vpliva tako na zdravje, kot na postavo. Pazite torej, da boste s pestro prehrano v telo vnašali vse potrebne snovi in vašemu življenjskemu slogu primerno število kalorij.

Športni napitki

Ker vsebujejo elektrolite, si z njimi po ali med vadbo gasite žejo, a v resnici telesu storijo več škode, kot koristi. Vsebujejo minerale, a ob teh še ogromno sladkorja. Zato se jim je bolje v širokem loku izogibati.

PREBERITE še // Izjemna moč hoje

Premalo tekočine med vadbo

Veliko posameznikov med vadbo ne pije, kar je povsem narobe. Telo namreč pospešeno izgublja tekočino, ki jo je treba sproti nadomeščati, sicer dehidracija ogroža zdravje.

Preveč hrane

Redna vadba ni razlog za pretiravanje s hrano. Sama vadba za lepo telo in dobro zdravje ni dovolj in prazne kalorije v nobenem primeru telesu ne prinašajo nič dobrega

Vadba na prazen ali poln želodec

Ne eno in ne drugo ni pametna ideja, saj boste v obeh primerih utrujeni in zato ne boste zmogli optimalnih naporov. Najbolje je obrok zaužiti uro ali dve pred vadbo. To zagotavlja uspešno in produktivno izvedbo.

PREBERITE še // Najpogostejši razlogi za obloge na trebuhu

Kopel ali savna po vadbi

Po intenzivni telesni aktivnosti se ne potopite takoj v vročo kopel in ne obiskujte savne. Med vadbo namreč telo izgubi veliko tekočine, prav tako naraste krvni tlak. Posledično lahko namakanje v vroči vodi ali vroči pari privede do slabosti ali celo omedlevice. Raje pijte vodo in si privoščite mlačno prho.

Ne ohladite se

Ne pozabite na raztezalne vaje po vadbi. Z njimi boste telo ohladili počasi in v znatni meri preprečili vnetja ter bolečine v mišicah. Po počasnem ohlajanju se boste počutili veliko bolje.

Vadite vsak dan

Redne vaje in pravilna prehrana sta ključni za telo. A redno ne pomeni vsak dan. Če boste vadili vsak dan, boste vedno utrujeni in mišice se ne bodo imele časa regenerirati. Prav tako bo v telesu več hormona kortizola, ki lahko vodi k višku kilogramov. Da bi se temu izognili, si vsaj dvakrat na teden privoščite počitek, se naspite, spočite in jejte pravo hrano.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)