Dosezite pravilno držo med sedenjem

Kako pravilno sedeti za pisalno mizo?

9.5.2017 ob 5:30

pisarna_micna.jpg

Morda se vam zdi, da vsak dan presedite osem ur, saj je tolikšen vaš delovnik, a sedimo tudi doma, za televizijo, v kinu, gledališču … Konec dneva se sedenja nabere med 10 in 15 ur ali celo več. Vse to vpliva na našo držo, sploh če je sedenje nepravilno.

Nepravilna drža privede do bolečin v križu vratu, migren, glavobola, stresa, slabega počutja, težav s prebavo in trebušno slinavko, do skeletnih deformacij. »Edina rešitev je, da svoje življenjske navade, vzorce gibanja in delovanja spremenimo sami in se naučimo svojega nevtralnega položaja in gibanja. Rešitev za pravilno držo in boljši položaj telesnih segmentov je aktivacija jedra telesa,« svetujejo fizioterapevti iz Fizoterapije Fuchs.

Kaj pa je jedro telesa? »To so mišice, ki jim pravimo globoki stabilizatorji. Te mišice so pri večini populacije neaktivne (inhibirane), saj je njihovo delovanje drugačno kot pri ostalih dinamičnih mišičnih strukturah. Predvsem so povezane s položajem telesa, saj ga stabilizirajo oz. zadržujejo,« pojasnjujejo strokovnjaki.

Pravilna drža telesa je ta, pri kateri lahko ohranimo stabilizacijske/globoke mišice aktivne. »Medenica ter ledveni del hrbtenice sta v nevtralnem položaju, kar pomeni da imamo med sedenjem težišče na sedničnih kosteh. Pri tem nam je v pomoč če imamo nogi rahlo narazen (ne smemo jih križati). Poleg tega smo pozorni tudi na ramenski obroč in položaj vratne hrbtenice oziroma glave. Pri ramenskem obroču pazimo, da potisnemo ramena rahlo navzdol ter lopatici ob prsni koš. Se pravi da naredimo z lopaticami tak gib kot bi jih hoteli pritisniti ob prsni koš. Ali po domače: položaj sedenja kot na konju! Koleni razmaknjeni skoraj za 90 stopinj, pri tem se medenica vedno postavi v nevtralni položaj. Goleni naj bosta rahlo pokrčeni pod stol, saj se s tem popravi položaj celotnega trupa.«

»V osnovi je sedenje kot ga učijo v šolah: 90 stopinj fleksije kolka-90 stopinj fleksije kolena- ter zravnana hrbtenice, nepravilno sedenje, ki povečuje obremenitev ledvenega dela: pravilno sedenje dosežemo samo, če razmaknemo koleni za 90 stopinj! Pri pravilni stoji je ledvena hrbtenica in križnica za 30 stopinj manj obremenjena kot pri sedenju. Položaj sedenja kot na ribiškem stolčku (trinožniku) je najmanj obremenjujoče glede na fiziologijo trupa,« še povejo fizioterapevti iz Fizoterapije Fuchs.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)