Do vitke postave brez pretiranega odrekanja hrani? Je mogoče!

V želji po vitki postavi vam ni treba grobo posegati v jedilnike, v resnici lahko shujšate tudi, če količina hrane, ki jo na dan zaužijete, ostane nespremenjena.

13.6.2018 ob 3:55

fit_punca_postava.jpg

Če ste pogosto ujeti v vrtiljak takšnih in drugačnih diet, se vam hujšanje ob normalnih količinah hrane zdi skoraj kot pravljica. Dobra novica pa vendarle je, da lahko kilograme izgubljate, ne da bi pri tem morali drastično znižati količino zaužitih kalorij.

Kajti, kot je za Insider povedala prehranska strokovnjakinja Tracy Lockwood, je v želji po vitkejši postavi treba več pozornosti, kot količini, namenjati kvaliteti živil.

"Če boste svoj jedilnik obogatili s prehransko bogatimi jedmi, boste po obrokih dlje ostali siti," je povedala in dodala: "To sicer res pomeni, da boste jedli manj, a ob tem ne boste občutili pomanjkanja energije in ne lakote. Načeloma pa velja, da je odrekanje ne, izbira polnovrednih in hranljivih živil pa na drugi strani da," meni strokovnjakinja in niza šest načinov, kako hujšati, ne da bi jedli manj.

Poskrbite za vlaknine

Kot pravi Lockwoodova, so živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, denimo robidnice, brstični ohrovt, oreščki, semena, stročnice, cela žita in podobna pomembna za dobro ter zdravo prebavo. Prav tako so vlakna tista, ki dolgo ohranjajo sitost, kar pomeni dnevno manj zaužitih kalorij in posledično nižje število na tehtnici.

Vadba, vadba, vadba

Zadeva je povsem preprosta: več energije, kot jo bo telo porabilo z vadbo, manj te se bo kopičilo v obliki maščobnih oblog. "Če boste telesno aktivni, boste nedvomno lažje izgubljali in nadzorovali težo. Četudi pri tem ne boste oklestili velikosti obrokov."

Jejte več beljakovin

Beljakovine so prav tako tiste, ki pripomorejo k daljšemu občutku sitosti ter s tem varujejo pred lakoto in prenajedanjem. Kar pomeni: več beljakovin, manj kilogramov, je povedal osebni trener Paul Arciero, katerega nasvet se glasi: "Dnevno zaužije pet do šest obrokov, v vsakem naj bo od 20 do 40 gramov beljakovin. Tako boste izboljšali izvedbo med treningi in hkrati lažje izgubljali kilograme."

Pijte več vode

Pravilna hidratacija igra pri izgubi in nadzorovanju teže pomembno vlogo. Lockwoodova pravi, da se ji veliko strank zahvali potem, ko po njenem priporočilu na dan popijejo od dva do tri litre vode. "Ne samo zato, ker tako ne občutijo lakote, ki je pogosto posledica dehidracije, temveč tudi, ker dnevno naredijo več korakov, saj morajo večkrat vstati od mize in se odpraviti na stranišče."

Jejte hrano v večjim volumnom

Krompirjev čips zamenjajte z jabolkom, kokicami ali celo pečeno čičeriko. Na takšen način boste potešili željo po prigrizkih, hkrati boste zaužili manj kalorij in dlje ostali siti. Namesto prestic si privoščite mandlje, običajne testenine in kruh zamenjate s polnozrnatimi. Vsi ti imajo večji volumen, več vlaken in več beljakovin.

Več spite

Če bi radi shujšali, bi najbrž morali več spati. Res je to velikokrat enostavneje reči, kot storiti, a če želite zmagali v bitki s kilogrami, si morate vsako noč privoščiti vsaj osem ur spanja. Več študiji je pokazalo, da pomanjkanje spanca vodi v povišan indeks telesne mase, kar nedvomno dovolj zgovorno priča o dejstvu, da je dober in kvaliteten nočni počitek ena od poti do vitke postave.

Avtorica: M. FL.
Foto: Getty Images


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)