8 znakov, da ste prestrogi do sebe

Prav je, da imate jasno zastavljene cilje ter visoka merila, a morda ste do sebe vendarle prestrogi.

15.3.2019 ob 4:39

zenska_pisarna_ura_racunalnik_micna.jpg

Trud, da bi dosegali vedno le najboljše rezultate, ni nujno nekaj slabega, a če stalno sledite (pre)visokim zahtevam do sebe, to kaj lahko začne načenjati vaše mentalno zdravje. Obstajajo jasni znaki, da bi morali biti prizanesljivejši. Nekaj najočitnejših navaja Insider.

Vaš notranji monolog je zelo negativen

Psihiater Vinay Saranga navaja, da je prvi pokazatelj pretirane strogosti do sebe uporaba negativnega, pesimističnega načina govora, ko gre za opisovanje sebe in svojega življenja.

Pri tem izpostavlja nekaj najpogostejših negativnih fraz notranjega monologa: preprosto nisem dovolj dober; želim si, da bi bil takšen, kot je nekdo drug; zadeve se nikoli ne odvijajo po mojem načrtu ter podobne.

V kolikor nikakor ne morete doseči zadanih ciljev, so ti morda previsoki. Prav je, da si zastavljate izzive, a ti bi morali biti realni ter zato dosegljivi.

Kajti tedaj, ko vam vedno znova spodleti, ste razočarani, jezni, potrti kar vodi v prepričanje, da v ničemur in za nikogar (zlasti pa ne zase) niste dovolj dobri.


Vaša drža je sključena in nesproščena

"Včasih je drža telesa tista, ki jasno izraža pretirano samokritiko," je povedala motivacijska trenerka Katie Sandler.

"Sključeno telo neredko nakazuje, da si nekdo nalaga preveč bremen, ki jih ne zmore nositi in se zato obsoja," se z njo strinja socialna psihologinja Amy Cuddy in pojasnjuje, kako pretirana strogost vpliva na telesno držo:

"Kadar se vam zdi, da nimate moči in spodobnosti, se avtomatsko sključite ter potegnete vase. Tako brez besed izražate nezadovoljstvo in dvom vase, ki pa velikokrat ne izhaja iz realnega pogleda, temveč iz pretirane samokritičnosti ter previsokih pričakovanj."


Čustveni stres se odraža tudi s fizičnimi simptomi

Pretirana notranja kritika izzove stres in kadar mu je organizem dolgo izpostavljen, vpliva tudi na fizično zdravje.

Ameriška akademija za nevrologijo je leta 2014 predstavila izsledke raziskave, v kateri se je jasno izkazalo, da stres povzroča pogoste glavobole, oslabi imunski sistem in vodi v pogostejša virusna ter bakterijska obolenja.


Ne morete se spočiti

Doseganje visokih pričakovanj, pa naj bodo ta vaša ali nekoga drugega, obremenuje um in telo.

"Tisti, ki so do sebe praviloma prestrogi, so pogosto utrujeni in izčrpani, čeprav zvečer hitro zaspijo in spijo dovolj. Seveda pa lahko pretirana strogost do sebe vodi tudi v nespečnost, ki se prav tako odraža z utrujenostjo in pomanjkanjem energije," je povedala psihoterapevtka Tina B. Tessina.


Pogosto se sprašujete, kakšno mnenje imajo o vas drugi

Pretirana samokritika vodi v nizko samozavest ter vpliva tudi na odnos do drugih. Ker sami menite, da niste dovolj dobri in uspešni ste prepričani, da imajo o vas takšno mnenje tudi prijatelji, sodelavci, družina.

"Kadar nekdo ni zadovoljen sam s seboj smatra, da je tudi v očeh drugih slab," je prepričana Tessinova ter dodaja, da to vodi v dvom in nezaupanje v ljudi, ki imajo o vas vendarle dobro mnenje.


Prenehali ste skrbeti zase

Psihologinja Sherry Benton opozarja, da pretirana strogost do sebe, ki vodi v nizko samopodobo, vpliva tudi na življenjski slog, natančneje na skrb zase.

"Ljudje, ki so zadovoljni s seboj, imajo praviloma cel niz aktivnosti, ki ne samo da zapolnjujejo njihovo življenje, temveč pripomorejo tudi k višji kvaliteti življenja. Na prvih mestih so tu fizična aktivnost, družabno življenje, delo, ki jih izpopolnjuje. Kadar se nekdo preveč osredotoča na enega od aspektov življenja, začne zanemarjati druge, se zato ujame v začarani krog nezadovoljstva in slabega počutja, kar ga vleče vedno bolj proti dnu."


Predajate se malodušju

"Seveda neuspehi potrejo, a praviloma so spodbuda za naprej. Pri posameznikih, ki so do sebe prestrogi, pa so neuspehi tisti, ki jih prizadenejo v tolikšni meri, da jim vzamejo voljo do dela, vodijo v dvom o smislu početja in jih oropajo ciljev ter izzivov, kar v končni fazi vodi v malodušje in obup," opozarja klinični psiholog Carly Claney.


Vedno ste napeti in pod stresom

Ljudje, ki so do sebi prestrogi, praviloma živijo v strahu, da bodo razočarali sebe in druge. Ta strah je vir stresa in napetosti, kar nedvomno negativno vpliva tako na kvaliteto življenja kot na doseganje rezultatov.

"To tvori začaran krog, iz katerega se je domala nemogoče izkopati brez primerne pomoči," opozarja nevropsiholog z univerze Kolumbija Sanam Hafeez in dodaja, da bi se vsi, ki so prestrogi do sebe morali obrniti na strokovnjaka, s pomočjo katerega bi vendarle spoznali, da zadeve niso tako črne.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas že zjutraj boli glava ali pa 5 znakov, da bi bili srečnejši, če bi bili samski

Priporočamo tudi: VIDEO: Božanski špageti s parmezanom in česnom (jed iz petih sestavin)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)