7 vprašanj o zdravju, ki jih moraš zastaviti svoji mami

Z odkritim pogovorom o zdravju je mogoče predvideti zdravstvena tveganja in tako preventivno ukrepati.

3.10.2018 ob 3:46

mama_hci_pogovor_narava_micna.jpg

Nemalo je bolezni, ki so gensko pogojene in se pojavljajo v družini. Jasen vpogled v to, kaj morda s seboj nosite v genih, vam lahko na prvem mestu zagotovijo starši. Zlasti mama in njena veja družine. Zato bi bilo pametno, da se z njo pogovorili ter ji zastavili sedem, z zdravjem povezanih vprašanj. Katera so ključna, niza Huffington post

Kako je v družini z zdravjem srca?

"Težko je govoriti o smrti bližnjih, a če je nekdo v družini nenadoma preminul, je to lahko opozorilo, da je ogroženo tudi vaše zdravje," meni Nicole Harkin, kardiologinja z univerze New York. Ta opozarja, da bi se morali s starši pogovoriti o morebitnih boleznih srca v družini, o pogostosti srčne kapi in o primerih smrti pred starostjo 55 let za moške, ter 65 let za ženske. Ta veljajo za prezgodnje smrti in o njih bi morali obvestiti svojega zdravnika. Temu kardiologinja dodaja, da zaradi teh dejstev panika ni na mestu.

"Ni samo genetika tista, ki določa naše zdravstveno stanje. Pomembno pa se je zavedati družinske anamneze ter z življenjskim stilom kar najbolj znižati tveganje za bolezni srca." 

Kakšne so tvoje izkušnje z menstruacijo in menopavzo?

Sliši se kot mit, a dejstvo je, da je menstrualni cikel mame tesno povezan z vašim. Če je ona prvo menstruacijo dobila dokaj zgodaj, ste jo najbrž tudi vi. Enako vas čaka pri menopavzi. Kot je povedala Felice Gersh, ginekologinja z medicinskega centra Irvine, Kalifornija, se je z mamo dobro pogovoriti tudi o sindromu policističnih jajčnikov.

Gre za hormonsko motnjo, ki znatno vpliva na presnovne procese, razpoloženje, plodnost in morebitne težave v nosečnosti. "Sindrom policističnih jajčnikov je najpogostejša motnja v delovanju endokrinega sistema pri ženskah, nanj pa znatno vpliva dednost. Pogosteje se namreč pojavlja pri tistih, katerih mame so bile soočene z omenjeno diagnozo," pravi Gershova.

Si imela med nosečnostjo in porodom težave?

"Izkušnje mame z nosečnostjo, od plodnosti do poroda, dojenja in obdobja po porodu lahko zagotovijo pomembne informacije za vašega ginekologa," je prepričan ginekolog Daniel Roshan, specializiran za tvegane nosečnosti.

"Veliko, z zanositvijo in nosečnostjo ter porodom povezanih stanj, je gensko pogojenih. Zato je dobro poznati izkušnje mame, morebitne zaplete, potek poroda in morebitne spontane splave. Na podlagi teh informaciji je mogoče predvideti zaplete tudi pri hčerkah mam, ki so jih bile deležne."

Si imela kdaj raka?

Najbrž si mislite, da bi, če bi vaša mama zbolela za katero od oblik raka, to zagotovo vedeli. A morda je šlo za ozdravljivo bolezen, ki jo je premagala preden ste se vi rodili in o njej nikoli ni govorila. Prav tako se je primerno pozanimati o zgodovini rakavih obolenj v družini, je povedala klinična profesorica na univerz New York, Laurie Jeffers in dodala: "Obstajajo vrste malignih obolenj, pri katerih igra genetika ključno vlogo: rak dojk, rak jajčnikov, debelega črevesja. Ti se lahko dedujejo po mamini ali očetovi strani."

Preventivni pregledi se praviloma začno po 50. letu starosti, v kolikor obstaja genska predispozicija, jih je primerno opraviti prej. Če je torej nekdo v ožjem krogu družine zbolel za rakom na debelem črevesju (starš, stric, teta), bi morali preventivne preglede opraviti najkasneje pri starosti 40 let. Z zgodnjim odkrivanjem je mogoče reševati življenja, res pa je, da dejstvo, da je za malignim obolenjem bil soočen nekdo v bližnji družini ne pomeni, da boste tudi sami.«

Trpiš zaradi migren?

Vsakogar občasno boli glava, a migrena ni običajen glavobol. Praviloma jo spremlja cel kup simptomov, kot so težave z vidom, nespečnost, občutljivost na svetlobo ter hrup. Neznosna bolečina lahko traja več dni. Kot so zapisali strokovnjaki iz ameriškega društva za raziskovanje migren, je ta bolečina največkrat dedno pogojena. Pri 90. odstotkih prizadetih se pojavlja v družini.

Imaš težave s kožo?

Skrb za nego kože obsega več kot redno nanašanje vlažilne kreme in hranilne maske. Pomembno je, da se s svojo mamo pogovorite o morebitnih kožnih težavah, tudi o odstranjenih pigmentnih madežih, je povedala dermatologinja Tsippora Shainhouse.

Dobro je namreč poznati družinsko zgodovino o melanomu, zlasti, če je ta bil prisoten pri bližnjih sorodnikih, torej starših mame in njenih sorojencih. V kolikor se pojavlja v družini, redno pregledujte kožna znamenja in o vsaki morebitni spremembi obvestite svojega zdravnika.

Kaj pa mentalne težave?

Praviloma ljudje le težko napeljejo pogovor na mentalne težave v družini, a tudi ta je ključen. Morda je vaša mama trpela (ali še trpi) za depresijo ali drugimi psihičnimi boleznimi in o tem noče ali ne more odkrito govoriti. Skrajni čas je, da skupaj premagata stigmo ter se seznanite s tveganjem za psihične težave.

"Pogovor o mentalnem zdravju je več, kot na mestu. Na podlagi morebitne depresije, zasvojenosti, tesnobnosti, motenj v razpoloženju in podobnih stanj v družini je mogoče preventivno ukrepati, preden se bolezen, ki znatno vpliva na kvaliteto življenja vas in vam bližnjih,  lahko sploh pojavi," opozarja Jeffersova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Seks med nosečnostjo: kaj je dobro in kaj ni ali pa 3 večerna pravila, ki spodbujajo izgubo kilogramov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)