6 prepovedanih v fitnesu (svetujejo fitnes trenerji)

To, da redno obiskujete telovadne centre za doseganje cilja morda ne bo dovolj, kajti med vadbo se je treba izogibati nekaterim najpogostejšim napakam.

16.11.2018 ob 4:56

fitnes_telovadnica_vaje_roke_zenska_micna.jpg

Seveda bi radi v telovadnici kar najhitreje dosegli zadane cilje, a v hitenju proti njim se izogibajte nekaterim napakam. Najpogostejše, za katere si fitnes trenerji res želijo, da bi jih črtali iz svoje rutine, razkriva Pure Wow.

Pretiravanje s časom ter intenziteto vaj

Morda tudi sami verjamete, da boste, če boste dolge ure dvigali uteži ali tekli na tekočem traku, dosegli boljše rezultate, a to je, kot opozarja vaditeljica Thea Hughes, zgolj mit.

"Vadba naj bo smotrna in prilagojena vašim sposobnostim, kar ne pomeni vedno, da mora biti naporna. Povedano drugače, kvaliteto postavite pred kvantiteto. Pomembno je, da se pred vadbo primerno segrejete, upoštevate svoje telo in vaje opravljate po svojih sposobnostih. Namesto, da se torej osredotočate na minute in na število ponovitev, upoštevajte meje telesa. Kar pomeni: počivajte, ko ne zmorete več, ne iščite skrajnih meja organizma in ne preobremenjujte se. Mišice potrebujejo tudi počitek."

Pretiravanje z beljakovinskimi tablicami

"Samo zato, ker proizvajalci obljubljajo, da boste z njimi hitreje okrepili mišice in so na policah z zdravo prehrano ne pomeni, da so v resnici zdravju prijazne," opozarja prehranski strokovnjak Jaimie Bailey.

"Res je, da telo po vadbi potrebuje hranljive snovi, ki jih med njo znatneje porablja, a ne potrebuje enostavnih sladkorjev, s čimer so beljakovinske tablice praviloma bogate. Raje si zato privoščite jogurt, humus na polnozrnatih krekerjih, jajce, ribe ali čokoladno mleko z manj maščobe."

Zanemarjanje majhnih zmag

"V želji po tem, da bi zmagali v vojni, mnogi spregledajo na poti do cilja osvojene bitke, zato hitro izgubijo motivacijo," meni Lauren Keenan, vaditeljica in fitnes trenerka.

Upoštevajte njen nasvet in se osredotočite na male, na videz nepomembne zmage. Ste danes zmogli uteži dvigniti enkrat večkrat, kot včeraj? Ste za dve sekundi podrli osebni rekord na sobnem kolesu? Torej si čestitajte in bodite zadovoljni. Pomembno je, da cenite vsak napredek, čeprav se vam zdi še tako neznaten in nepomemben.

Zavračanje pomoči strokovnjakov

Seveda ste prepričani, da zadeve povsem obvladate in da znate poskrbeti sami zase, vendar zlasti, če se s telovadnimi napravami šele spoznavajte, izkoristite pomoč tistih, ki so vam v fitnesu na voljo.

"Pritečete v telovadnico, se vržete na prvo prosto napravo in začnete z vadbo. Kadar nastavitve niso prilagojene vašim sposobnostim ne samo, da vadba ne bo učinkovita, prav tako boste lahko deležni poškodb mišic, sklepov ter kosti. Ne glede na to, kako se vam mudi, poskrbite, da bodo telovadne naprave prilagojene vašim sposobnostim," na srce polaga Bailejeva.

Iskanje bližnjic

"Na žalost je veliko takšnih, ki si obetajo hitre rezultate, prav tako na žalost ni bližnjic, ki bi nadomestile predanost, prilagojen program, doslednost in vztrajnost," se strinjajo trenerji. Bodite vztrajni in vse ostalo bo sledilo.

Postavljanje nerealnih ciljev

Stroga dieta in veliko vadbe se na prvi pogled zdi dober način za doseganje rezultatov, žal pa to ne bo obrodilo sadov. Zadajte si realne cilje, naj vam jih pomaga določiti trener, sledite smernicam temu prilagojene prehrane in ne pričakujte rezultatov čez noč.

"Oblikovanje telesa je dolg proces in ne tek na kratke proge. Le, če si boste zadali uresničljive cilje, jih boste v primernem času res dosegli," na srce polaga Keenanova in dodaja: "Ob preobremenitvah boste na drugi strani prehitro obupali."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 jutranjih napak, zaradi katerih se redite ali pa To je idealen čas v dnevu, ko bi morali na veliko potrebo

Priporočamo tudi: Seks med menstruacijo? Absolutno za!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)