4 preprosti namigi za hitrejšo presnovo

Obstajajo preprosti načini, s katerimi lahko pospešite presnovo v vsakem delu dneva in ob vsaki priložnosti.

23.6.2018 ob 3:49

raven_trebuh_prebava_zenska_srce.jpg

Zagotovo imate prijateljico, ki si po obilnem kosilu privošči še sladoled, kljub temu pa nima nikakršnih težav s kilogrami. To ji malo zavidate in se sprašujete, zakaj je njena presnova tako hitra, medtem ko je vaša občutno počasnejša. Ter seveda tudi, kaj bi lahko storili, da bi jo vsaj malo pospešili.

V resnici se presnova od posameznika do posameznika razlikuje in posledično vsako telo z različno hitrostjo porablja energijo, ki jo vanj vnašamo s hrano.

Na to vpliva več dejavnikov. Med najmočnejšimi sta spol in genetika, nista pa edina. V resnici  je metabolizem mogoče pospešiti s povsem preprostimi življenjskimi spremembami.

"Na metabolizem lahko vplivamo," je za Women's health povedal prehranski strokovnjak John Berardi in ob tem nanizal nekaj predlogov, ki lahko pomagajo v vsakem delu dneva ter ob vsaki priložnosti.

Zjutraj

Privoščite si dostojen zajtrk. Vsak dan. Če boste od doma odšli brez njega, bo presnova preklopila na varčevalni način in se tako zavarovala pred pomanjkanjem energije.  V publikaciji American Journal of Epidemiology objavljena študija je pokazala, da posamezniki, ki z zajtrkom v telo vnesejo od 22 do 55 odstotkov dnevne količine kalorij, v petih letih pridobijo manj kot kilogram teže. Tisti, ki z zajtrkom vnesejo le 11 odstotkov kalorij, pa kilogram in pol.

Odločite se za zdravo obliko zajtrka iz sestavin, ki dolgo ohranjajo sitost in zagotavljajo dovolj energije. Na prvem mestu so tu sestavljeni ogljikovi hidrati, zdrave maščobe in beljakovine.

V pisarni

Super novica za ljubitelje kave. Glede na izsledke v publikaciji Physiology & Behaviour objavljene raziskave, je pri posameznikih, ki redno pijejo kavo, presnova za 16 odstotkov hitrejša v primerjavi z onimi, ki niso njeni ljubitelji. "Kofein spodbuja delovanje centralnega živčevja, s tem se pospeši dihanje in srčni utrip, telo posledično za delovanje porabi več energije,"  je povedal raziskovalni psiholog Robert Kenefick.

Zato si v službi privoščite skodelico črne kave in jo poplaknite s kozarcem vode. Kajti, kot so dokazali strokovnjaki z univerze Utah, kozarec mrzle vode presnovo pospeši za 30 odstotkov in hitrejša ostane še deset minut po zaužitju. Prav tako se držite osnovnega napotila in na dan obvezno popijte osem kozarcev vode.

V telovadnici

Najboljša vadba za pospešeno presnovo je intervalna vadba. 20 sekund intenzivnega treninga, 10 sekund blažjega, celoten cikel v štirih minutah ponovite osemkrat. Študije kažejo, da je tako mogoče znatneje pospešiti presnovo, kot z daljšimi treningi nižje intenzitete.

Med obroki

Obložite svoj krožnik z beljakovinami. Te so osnovno gorivo za mišice, prav mišice pa so tiste, ki telesu tudi ob mirovanju zagotavljajo večjo porabo energije, kot maščobno tkivo. Poskrbite, da bo v vsakem obroku približno 30 gramov beljakovin, kolikor jih je v 250 gramih lahkega sira ali v 100 gramih piščančjih prsi.

Dodatna pomoč: po vsakem obroku si privoščite skodelico zelenega čaja. Dokazano je, da posamezniki, ki na dan spijejo od tri do pet skodelic zelenega čaja, v 12. tednih izgubijo 4,6 odstotkov telesne teže. Prav tako so študije prišle do zaključka, da tri do pet skodelic zelenega čaja na dan pomeni dodatnih 50 porabljenih kalorij, najboljši učinek pa ima zeleni čaj, če ga popijete znotraj dveh ur po obroku.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)