Zakaj bi med seksom morali biti glasni (pojasnjujejo strokovnjaki)

Glasovi, ki med intimnim aktom prihajajo iz grla, še kako doprinesejo k boljšemu seksu.

13.6.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj bi med seksom morali biti glasni  (pojasnjujejo strokovnjaki)

Ko nekdo pomisli na vzdihovanje ali, če hočete, stokanje med seksom se mu pred očmi najpogosteje nariše vroč prizor iz erotičnega filma, kjer glavna igralca z značilnimi glasovi gledalce prepričujeta, kako močno uživata. Ali se spomni na zadrego, ki je nastala tedaj, ko so glasovi sredi noči prebudili mamo v sosednji sobi.

Pa vendar je treba priznati, da prav spremljajoči glasovi niso le način za prepričevanje partnerja, da nekdo resnično uživa ali vir zadrege, temveč resnično oplemenitijo spolno izkušnjo. In verjeli ali ne, občutek, da je seks z njimi bolj vroč, ne vara. Kajti, kot je dokazala leta 2012 objavljena študija v časopisu Journal of Social and Personal Relationships so tisti, ki na takšen način izražajo užitek, dejansko zadovoljnejši  s spolnim življenjem  od onih, ki glasove med intimnim dejanjem zadržujejo. Ne glede na razlog.

Kako in zakaj vplivajo na intimni akt, pa so za Women's Health pojasnili strokovnjaki s področja človeške spolnosti.

Zakaj ljudje med seksom sploh stokajo?

Odgovor na to vprašanje je povsem preprost: ker so vzburjeni. "Ženske na takšen način partnerju sporočajo, da uživajo v tistem, kar počne," je pojasnila seksologinja Nicole Buratti in dodala: "Zanje je to način, s katerim ljubimcu povedo, da gre v pravo smer, da jim zagotavlja užitke in da zadeve počne prav. Velikokrat pa gre tudi za povsem spontan fizični odziv telesa na dražljaje, ki jih doživlja in občutke, ki se pri tem porajajo."

Drži sicer tudi, da je stokanje velikokrat povezano z negativnimi občutki, z bolečino, nelagodjem in dolgočasjem. "Nekdo ne sme glasov, ki izražajo užitke, zamenjati z enakimi glasovi, ki nakazujejo nelagodje. Tej zadregi se lahko izognete le na en način: če vam v postelji nekaj ne odgovarja, to raje povejte in partnerja prosite, naj stori enako," priporoča Laurie Mintz, avtorica številnih priročnikov za kakovostnejšo spolnost.

 

Lahko stokanje res izboljša seks?

"Nekateri seksologi so prepričani, da bolj, kot se nekdo prepusti vrtincu strasti, težje nadzoruje zvoke, ki med intimnim aktom uhajajo iz njegovega grla," je povedala Mintzeva. In ne samo to. Lastni zvoki v resnici še okrepijo vzburjenje in pripomorejo do intenzivnejših orgazmov.  Kajti, kot je pojasnila Burattijeva:

"Kadar ženska med seksom stoka, diha počasneje, v telo pride več kisika in sprostijo se njene mišice medeničnega dna. Ob tem odmisli vse, kar ni povezano s trenutnim početjem, to pa so odlični pogoji za popolno miselno ter telesno sprostitev in s tem za intenzivnejše občutke med intimnim aktom ter za izrazitejši orgazem."

Ali moram biti glasna?

Če temu niste naklonjeni, nič hudega. "Obstajajo posamezniki, ki med seskom pač ne spuščajo glasov in s tem ni nič narobe," tolaži Mintzeva. "Seks je individualna zadeva in vsak ga doživlja po svoje. Nekateri se ob zvokih vzburijo, pri drugih ne vplivajo na doživljanje akta, tretjim se zdijo smešni ali so ob njih v zadregi.

Pomembno je, da vsak poišče tisto, kar mu najbolj odgovarja in se temu prilagaja. Morda nekomu včasih bolj prija tih, drugič glasen seks. Skratka, ključno je, da počnete tisto, kar vam je všeč in se ne obremenjujete s tem, kako naj bi izražali zadovoljstvo."

Rada bi poskusila, pa ne vem, kako začeti

Velikokrat je zadrega najvišja ovira pri glasovnem izražanju užitka. Če tudi sami sodite med tiste, ker jim je pri tem nerodno, bi pa vseeno poskusili vpliv tega početja na seks, nikar ne izključite te možnosti. Mintzeva pri tem svetuje, da pozabite na prizore iz porno filmov. Ti tudi v tem primeru niso najboljše učno gradivo.

Raje se z glasovno seksi spremljavo najprej spoznajte sami: "Ko boste naslednjič masturbirali, med tem stokajte. Začnite z globokim vzdihom in med izdihom mrmrajte ter spremljajte, kako se na to odziva vaše telo. Če bo občutek spodbuden, počasi prehajajte na konkretnejše zvoke. Če se boste povsem sprostili, bodo ti spontano prihajali iz telesa, vi pa boste presodili, kako vplivajo na vaše doživljanje erotičnih občutkov in jih, v kolikor bodo vplivi pozitivni, lažje vključili tudi v seks v dvoje."

Obstaja pravo stokanje?

Da. In če se sprašujete, katero je je odgovor takšen: stokanje, ki pri vas okrepi erotične občutke. Ne glede na to, kako glasno, intenzivno in izrazito je. Pri tem pač ni pravila in vse, kar vam ter vašemu partnerju odgovarja, je pravi način, menijo seksologi in strokovnjaki s področja spolnosti. Skratka, ne obremenjujte se s pravili in načini, temveč se samo prepustite in uživajte. Na vam ljube način.

Lahko s stokanjem igram orgazem?

Nikar. Čeprav ste to v preteklosti večkrat počeli, je skrajni čas da spoznate, da si s tem ne delate nobene usluge. Prav tako tudi ne partnerju. Stokanje res zagotavlja pozitivno spodbudo za oba in okrepi samozavest, a le, če je pristno in spontano ter ne služi lažnemu dokazovanju užitka.

V tem primeru bo namreč prineslo več škode kot koristi. "Z igranjem orgazma partnerju sporočate, da uporablja tehnike, ki vam odgovarjajo, čeprav v resnici ni tako. S tem mu pošiljate napačno informacijo in sebe na dolgi rok nedvomno prikrajšate za spolne užitke. Kajti, zakaj bi nekaj spreminjal, če vam tisto, kar počne, odgovarja. Kajti on misli, da vam. Torej: stokanje, če resnično uživate, da. Če ne, pa raje povejte, kje je težava. In jo skupaj odpravita ter pripravita pogoje, da bodo vaši glasovi pristen dokaz užitka," na srce polaga Mintzeva.

Preberite še: Šest zabavnih seksi poz, ki iz spalnice preženejo dolgočasje

Morda vas zanima tudi: Ne uporabljam vibratorja in vedno doživim orgazem (10 najpogostejših ženskih laži o seksu)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)