Večino dneva presedite (in še 9 drugih presenetljivih ovir do orgazma)

Če sodite med tiste, ki težko doživijo orgazem in se sprašujete, kaj vas na poti do njega ovira, imamo odgovore za vas.

21.3.2019 ob 5:14

zenska_seksi_orgazem_micna.jpg

Žalostno, toda resnično: doživeti orgazem ni mačji kašelj. Kar dokazujejo tudi podatki klinike Cleveland, kjer navajajo, da le deset odstotkov žensk zlahka dosega spolne vrhunce.

Ostalih devetdeset pa ima pri tem malo ali veliko težav. Katere so tiste manj znane ovire do končnega cilja, niza portal Womans Day.

1 Večino dneva presedite

"To, da ste cel dan priklenjeni za pisalno mizo, osrečuje vašega šefa, ne pa tudi mišic vašega medeničnega dna. Zaradi dolgotrajnega sedenja se te skrčijo, kar lahko vodi v bolečine med spolnim odnosom, posledično se orgazem odmika," je povedala zakonska in spolna terapevtka Kat Van Kirk.

Da bi se temu izognili, vam ni treba menjati službe, priporoča pa, da vsake pol ure ali vsaj vsako uro vstanete in naredite nekaj korakov po pisarni, se odpravite na stranišče ali se sprehodite po hodniku. Tudi nekaj počepov ali raztezalnih vaj ne bo odveč.


2 Nosite visoke pete

"Ne le, da celodnevna hoja v njih povzroča bolečine v nogah in hrbtenici, visoke pete prav tako negativno vplivajo na mišice in živce, ki oživčujejo medenico in genitalije, prav ti so ključni za dobro spolno izkušnjo in za doseganje orgazmov," je pojasnila Eden Fromberg, ginekologinja iz New Yorka.

Kadar so omenjene mišice napete in pod stalnim pritiskom, ki ga povzročajo visoke pete, ženska težje doseže vzburjenje in s tem orgazem, zato bi se jim bilo po priporočilih ginekologinje več kot primerno izogibati in jih nositi le ob posebnih priložnostih.


3 Partnerju ne poveste, kaj bi radi

Tako kot vi, tudi vaš partner ne zna brati misli. Zato mu ne zamolčite, kaj vas vzburja in pripelje do cilja ter tudi ne, da ga le redko, če sploh dosežete.

"Povejte, kaj je tisto, kar vam je med rjuham v posebno zadovoljstvo ter seveda tudi, kaj vam ni všeč," na srce polaga Van Kirkova in dodaja: "Včasih že stoki ali mrmranje prinašajo veliko spremembo, rahel odmik pove, da ni na pravi poti, včasih so potrebna konkretna navodila. Vsekakor pa o svojih željah, potrebah in pričakovanjih ne molčite."


4 Pijete premalo vode

"Uživanje primerne količine vode lahko prepreči marsikatero težavo z zdravjem, med drugim zaprtje in kronično utrujenost, zadostna hidratacija pa pozitivno vpliva tudi na spolno življenje," na njen pomen opozarja Frombergova.

Kajti le tako si je mogoče zagotoviti primerne pogoje za optimalno vlaženje vaginalnih tkiv, kar je ena od stopničk do orgazma. Zato ne pozabite na dodaten kozarec vode ali dva, zlasti, če ste pred tem pili alkohol, ki dokazano spodbuja hidratacijo.


5 Niste glasni

"Glasovna spremljava intimnega akta dela čudeže. Ne zgolj za partnerja, ki uživa temveč tudi za tistega, ki vodi do užitka," je povedala strokovnjakinja za razmerja Laurel House.

"Kadar vas nekaj močno vzburja, se ne bojte z besedami strasti povedati, da je zadel pravo točko. Morda vam bo sprva nerodno, a po začetni zadregi boste nedvomno spoznali, da na takšen način spodbudite sebe in njega."


6 Lahko so kriva zdravila

Saj veste, tisti papriček, ki je priložen zdravilom, ki jih uživate po navodilu zdravnika ali na lastno pest. Dobro ga preberite in se prepričajte o stranskih učinkih zdravil, s katerimi premagujete težave.

"Nekatera od njih povzročajo porast prolaktina v telesu. Gre za hormon, ki negativno vpliva na libido in prav ta je lahko kriv za to, da orgazem ni dosegljiv," pojasnjuje Van Kirkova.
Običajno zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, kontracepcijske tablete in antidepresivi negativno vplivajo tako na libido kot na sam spolni akt.

Tudi antihistamini ne delujejo spolnosti v prid, saj ovirajo sposobnost vlaženja telesnih sluznic, med njimi sluznic vagine, sam seks pa je zato lahko boleč in neprijeten.

V tem primeru si priskrbite dober lubkriant in se o nezaželenih stranskih učinkih farmacevtskih izdelkov posvetujte z zdravnikom.


7 Nizek nivo oksitocina

Oksitocin je znan tudi pod imenom hormon dobrega počutja in njegova količina v telesu je tesno povezana z doseganjem orgazma.

"V kolikor ga v organizmu ne nastaja dovolj, težje doživljate vrhunce," opozarja Van Kirkova in dodaja, da sta najpogostejša vzroka za nizko količino oksitocina stres in napetost, povečati pa ga je mogoče s preživljanjem časa s partnerjem. Objemi, poljubljanje in držanje za roke so denimo geste, ki znatno dvignejo raven tega hormona v telesu.


8 Ne masturbirate

Kako pogosto se predajate solo igricam? Da, tudi masturbacija ima neposreden vpliv na orgazem tedaj, ko se strastem prepuščate v dvoje, že znano resnico izpostavlja seksologinja. Zakaj?

"Ženska med masturbacijo pozabi na vse miselne zavore, se povsem prepusti dejanju, uporablja domišljijo in spoznava dotike, ki jo vodijo do vrhunca. Prav to znanje lahko uporabi tedaj, ko je v postelji s partnerjem, hkrati pa redna masturbacija pozitivno vpliva na  libido," se z njo strinja seksologinja Jenny Block, ki priporoča masturbacijo vsaj nekajkrat na teden.


9 Pred seksom ne opravite male potrebe

Vsaka ve, da mala potreba po seksu znižuje tveganje za okužbe sečil. A pametno jo je opraviti tudi pred seksom.

"Le težko je doseči orgazem, kadar je mehur poln," priporočilo utemeljuje Blockova. Razlog je preprost: namesto, da bi se povsem posvetili trenutku, vas pritisk na poln mehur ovira na poti do užitka, hkrati vas še skrbi, da ne bi lužice spustili v posteljo.


10 Strah vas je popolne prepustitve

Kadar želite imeti vse pod nadzorom, to željo prenesete tudi v posteljo. In zato se ne morete prepustiti trenutku ter samo uživati v tistem, kar v njem počnete.

Ker so možgani en največjih spolnih organov, je prav pretirana potreba po nadzoru najvišja ovira na poti do orgazma. S tem, ko se obremenjujete, kakšni so vaši gibi in kako ste videti tedaj, ko ste v vročem objemu, si torej ne delate nobene usluge. Zato se raje sprostite. Vašim orgazmom in spolnemu življenju na sploh v prid.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kako si ženska sama pričara popolno spolno doživetje ali pa To je ključna lastnost žensk, ki se jih moških bojijo

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)