Valentina Smej Novak: Ljudje na krožnikih iščejo svojo identiteto

Kaj dati v lonec, kaj s tem sporočamo in kako široke posledice s tem nosimo ter zakaj ne verjame v diete, smo poklepetali z Valentino Smej Novak.

16.11.2017 ob 6:05

valentina_foto_jozeSuhadolnik.jpg

Valentina Smej Novak je televizijska kuharica, avtorica in publicistka, ki so jo s kuhalnico v roki – vsaj po televiziji – zagotovo videli že vsi Slovenci. Z njo smo o kulinariki in kuharskih knjigah poklepetali na Tednu kulinarike, ki te dni poteka v galeriji Družina.

"Odločitev, kaj bomo dali v lonec, je vsakdanja, a ima hkrati široke posledice, družbene, ekonomske, ekološke in seveda tudi posledice za lastno zdravje. Zato ljudje skušajo s to odločitvijo, kaj bodo dali v lonec, danes sporočiti marsikaj," na vprašanje, s katerim se ukvarjamo vsak dan – "kaj dati v lonec" – odgovarja Valentina. 

Kosila celega življenja kažejo, kdo smo 

"V zadnjem času vidimo, da skozi krožnike iščemo svojo identiteto – si vegan, ne uživaš laktoze, ješ samo lokalno pridelano hrano in še kaj in tega je morda celo preveč. Na dan lahko pojemo le eno kosilo in kosila celega življenja so odgovor na to, kaj bomo dali v lonec in kdo smo. Ne verjamem v skrajnosti. Ni bistvo v tem, da si le enkrat na leto privoščimo kosilo v fini restavraciji, ostale dni pa jemo pogrete stvari iz mikrovalovke," je prepričana Valentina. Odgovor na to, kaj dati v lonec, je tako vsak dan malo drugačen, vseeno pa verjame, da se ideje vedno najdejo. Ne verjame pa v odkrivanje novih diet, za katere v tistem trenutku verjamemo, da so revolucionarne, dokler ne pride nova. "Verjamem v dolgoročno zmernost," dodaja. 

Vsak ima čas, da si skuha en spodoben obrok na dan 

In kaj odgovarja tistim, ki pravijo, da nimajo časa jesti, kaj šele kuhati? "Za kuhanje si preprosto moramo vzeti čas. Tvoja odločitev pa je, ali boš to eno uro namenil za odpiranje paketov in odmrzovanje ter pogrevanje že pripravljenih jedi, ali pa boš nasekljal tisto čebulo, jo prepražil na olju in dodal paradižnik, deset minut kuhal testenine in vse skupaj z omako vred sestavil v dvajsetih," je prepričana Valentina in dodaja: "Ob vsem tem času, ki ga vložimo v fitnese, tečaje, krožke, kavice, me nihče ne bo prepričal, da nima časa, da skuha en spodoben obrok na dan."

IMG_20171114_185939.jpg

V tem duhu sta z Luko Novakom letos izdala novo kuharico Hrana, taka, kot je, s katero spominjata, da je hrana v osnovi povsem preprosta, le marsikaj okoli nje smo danes začeli debatirati pretirano. 

Obsedenost s hrano nam daje občutek krivde

"Včasih si ljudje želimo jesti preprosto hrano. Ljudje smo v odnosu do hrane prešli različne faze. V zadnjih petih, desetih letih nas obseda prehransko romantiziranje. Vsi sanjamo o neki popolni hrani, ampak vsi te ideali odpirajo širše dileme. Osnovni problem hrane ni v tem, če lahko vsi jemo bio. Ampak ta, da je po svetu še vedno veliko ljudi lačnih. Mi se tu lahko jezimo, da ne bomo jedli gensko modificirane hrane, ne zavedamo pa se, da bi kakšen del sveta še kako jedel pšenico, ki bi bila odporna na škodljivce in bi lahko rastla tudi v slabih razmerah. S hrano se trenutno povezuje termin "clean eating", torej "čista hrana", a nihče zares ne ve, kaj to pomeni. Termin proizvaja milijarde prometa po svetu, na eni strani to pomeni, da ne ješ industrijsko, na drugi, da ne ješ nič živalskega … to nas dela živčne in nam daje stalni občutek krivde. Na koncu pa je prehranska realnost takšna, da včasih doma na hitro skuhaš prežganko, včasih v pekarni kupiš burek, drugič pa doma mesiš potico iz bio moke, mlete na kamen in po babičinem receptu," razmišlja Valentina in nas opominja, da je hrana vsa ta celota. Naj bo torej uravnotežena, ne mečite je stran, ampak jo reciklirajte tudi naslednji dan – takšne praktične recepte najdete tudi v njuni kuharici.

Na Tednu kulinarike smo sicer prelistali še nekaj kuharskih knjig založbe Družina, ki vam morda pridejo prav: Jabolčni kis – po recepturah p. Simona Ašiča, Gremo kuhat! – Marko Čižman, Kuhajmo z Matejo Reš, Varčna kuharica – Marija Remec, Gastronomska abeceda Slovenije – Janez Bogataj in Recepti sestre Nikoline. Pa veselo kuhanje!

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Jože Suhadolnik/Delo, Maja Fister

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Mesta, v katera se vračamo

Detajl mojega doma: V dnevno sobo nas je povabila Rebeka Dremelj

Najboljši nasveti za dobro organizirano mizo

Opozorila, ki nam jih sporoča telo in jih ne smemo spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)