Zakaj se na dno ponve prijema hrana

Čeprav je iz teflona ali drugega premaza, ki naj bi to preprečil.

16.6.2017 ob 7:45

ponev.jpg

Odlične palačinke, omlete, umešana jajca, popečen sir. Sploh obstaja živilo, ki ga ne bi bilo mogoče brez dodane maščobe pripraviti v teflonski ali drugi ponvi, premazani s plastjo, na katero naj se hrana ne bi prijemala?

V resnici da. Kajti na površini nakopičena nevidna, tanka plast maščobe in ostankov hrane lahko pripelje do tega, da so pečena jajca vse prej kot popolna, saj se, ne glede na material posode, prilepijo na njeno dno. Prav tako tudi druge jedi, ki jih v njej pripravljate. Kako torej poskrbeti, da se to ne bi več dogajalo?

Več odličnih namigov vas čaka na Facebooku.  

Hitra rešitev

Jedilno sodo in vodo zmešajte v pasto. Z mehko stranjo gobice z njo očistite celotno ponev. Uporabljajte krožne gibe in bodite dosledni. Bela pasta se bo obarvala rjavo, kar pomeni da deluje, torej odstranjuje maščobo ter drugo umazanijo.

Ko boste končali, ponev dobro splaknite in posušite.

Se hrana še vedno prijema?

Brez panike. V ponev nalijte vodo in kis (vseeno, ali je jabolčni, vinski ali alkoholni)v razmerju dva proti ena. Vse skupaj zavrite, naj vre približno deset minut. Nato odstavite z ognja ter počakajte, da se vsebina ohladi. Odlijte jo in ponev pomijte z mlačno milnico, splaknite ter posušite.

Čista bo kot nova, v kolikor pa noben od teh postopkov ne bo zalegel, je najbrž čas za novo posodo. Za tegobe je v tem primeru kriva njena poškodovana površina.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)