16.6.2017 ob 7:45
Odlične palačinke, omlete, umešana jajca, popečen sir. Sploh obstaja živilo, ki ga ne bi bilo mogoče brez dodane maščobe pripraviti v teflonski ali drugi ponvi, premazani s plastjo, na katero naj se hrana ne bi prijemala?
V resnici da. Kajti na površini nakopičena nevidna, tanka plast maščobe in ostankov hrane lahko pripelje do tega, da so pečena jajca vse prej kot popolna, saj se, ne glede na material posode, prilepijo na njeno dno. Prav tako tudi druge jedi, ki jih v njej pripravljate. Kako torej poskrbeti, da se to ne bi več dogajalo?
Več odličnih namigov vas čaka na Facebooku.
Hitra rešitev
Jedilno sodo in vodo zmešajte v pasto. Z mehko stranjo gobice z njo očistite celotno ponev. Uporabljajte krožne gibe in bodite dosledni. Bela pasta se bo obarvala rjavo, kar pomeni da deluje, torej odstranjuje maščobo ter drugo umazanijo.
Ko boste končali, ponev dobro splaknite in posušite.
Se hrana še vedno prijema?
Brez panike. V ponev nalijte vodo in kis (vseeno, ali je jabolčni, vinski ali alkoholni)v razmerju dva proti ena. Vse skupaj zavrite, naj vre približno deset minut. Nato odstavite z ognja ter počakajte, da se vsebina ohladi. Odlijte jo in ponev pomijte z mlačno milnico, splaknite ter posušite.
Čista bo kot nova, v kolikor pa noben od teh postopkov ne bo zalegel, je najbrž čas za novo posodo. Za tegobe je v tem primeru kriva njena poškodovana površina.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar